Skórka pomarańczowa kandyzowana :
Tym razem zrobiłam kandyzowaną skórkę pomarańczową pokrojoną w cienkie paseczki . Używać jej będę bardziej do dekoracji deserów niż do ciasta, Do ciasta robię pokrojoną w drobną kosteczkę .
Czas : 3 dni moczenia skórki +1 godzina
Składniki :skórki z 5 pomarańczy
1 filiżanka wody
1 filiżanka cukru
Skórkę z dobrze wyszorowanych pomarańczy namoczyć w zimnej wodzie .moczyć przez 3 dni ( codziennie zmieniać wodę na świeżą . Odsączyć .Dokładnie wyciąć ostrym nożem białą część skórki . Pokroić skórkę ( samą wierzchnią pomarańczową część ) w cienkie paseczki ( dowolnej długości ). Z wody i cukru zrobić syrop. Wrzucić w niego paseczki skórki i smażyć na małym gazie często mieszając aż cały syrop odparuje , a skórka będzie miękka i nasiąknięta cukrem . Najlepiej smażyć ok. 30 minut, odstawić na kilka godzin i ponownie smażyć 30 minut .Przełożyć skórkę do wyparzonych i suchych słoiczków .Trzymać w chłodzie .
dodane na fotoforum:
bunia 2008-10-02
Znów nazbierało mi się skórki pomarańczowej , no i trzeba było coś z tym zrobić . Będzie zapas na jakiś czas .
bunia 2008-10-02
Dzięki za link - fantastyczna strona .Zapisałam sobie do zakładek ,potem dokładnie poczytam . Obłędne zdjęcia i masę interesujących wiadomości.
A to cytat z tej strony
,,...Dwie są rzeczy najważniejsze na ziemi: słońce i sól”...,,
kachna 2008-10-02
Buniu gorzko-slodki smak cos dla nmie, ciekawe nakrycie "glowy" sloika :),pozdrawiam
yvonne7 2008-10-02
śledziki zrobione!
smak bajeczny!
powinni Ci za nie dać co najmniej Nobla!
Pozdrawiam serdecznie i baaaaardzo dziękuję za przepis :)))
skiba7 2008-10-02
o ładny zapas.........