Skórka pomarańczowa kandyzowana

Skórka pomarańczowa kandyzowana

Skórka pomarańczowa kandyzowana :

Tym razem zrobiłam kandyzowaną skórkę pomarańczową pokrojoną w cienkie paseczki . Używać jej będę bardziej do dekoracji deserów niż do ciasta, Do ciasta robię pokrojoną w drobną kosteczkę .
Czas : 3 dni moczenia skórki +1 godzina

Składniki :skórki z 5 pomarańczy
1 filiżanka wody
1 filiżanka cukru

Skórkę z dobrze wyszorowanych pomarańczy namoczyć w zimnej wodzie .moczyć przez 3 dni ( codziennie zmieniać wodę na świeżą . Odsączyć .Dokładnie wyciąć ostrym nożem białą część skórki . Pokroić skórkę ( samą wierzchnią pomarańczową część ) w cienkie paseczki ( dowolnej długości ). Z wody i cukru zrobić syrop. Wrzucić w niego paseczki skórki i smażyć na małym gazie często mieszając aż cały syrop odparuje , a skórka będzie miękka i nasiąknięta cukrem . Najlepiej smażyć ok. 30 minut, odstawić na kilka godzin i ponownie smażyć 30 minut .Przełożyć skórkę do wyparzonych i suchych słoiczków .Trzymać w chłodzie .

dodane na fotoforum:

bunia

bunia 2008-10-02

Znów nazbierało mi się skórki pomarańczowej , no i trzeba było coś z tym zrobić . Będzie zapas na jakiś czas .

eupolak

eupolak 2008-10-02

bedziesz potrzebowac soli to
polecam stronke
www.saltkristallampor.dinstudio.se

bunia

bunia 2008-10-02

Dzięki za link - fantastyczna strona .Zapisałam sobie do zakładek ,potem dokładnie poczytam . Obłędne zdjęcia i masę interesujących wiadomości.
A to cytat z tej strony
,,...Dwie są rzeczy najważniejsze na ziemi: słońce i sól”...,,

arcik

arcik 2008-10-02

Twoje potrawy wyglądają bardzo smacznie.

cudolik2

cudolik2 2008-10-02

trzymam cie za slowo-jesli o sledzika chodzi...pozdrawiam!

kachna

kachna 2008-10-02

Buniu gorzko-slodki smak cos dla nmie, ciekawe nakrycie "glowy" sloika :),pozdrawiam

yvonne7

yvonne7 2008-10-02

śledziki zrobione!

smak bajeczny!

powinni Ci za nie dać co najmniej Nobla!

Pozdrawiam serdecznie i baaaaardzo dziękuję za przepis :)))

skiba7

skiba7 2008-10-02

o ładny zapas.........

nuna55

nuna55 2008-10-02

podoba mi się galeria,będę częstym gościem,miłego wieczoru:)

ardemi

ardemi 2008-10-02

Pamiętam jak moja Babcia smażyła taką skorke do sernika na Boże Narodzenie....

barossa

barossa 2008-10-02

dodatek do ciasta wyśmienity:)

motyl81

motyl81 2008-10-05

Wyglada jak bursztyn :)

bunia

bunia 2008-10-05

A pachnie jak się słoiczek otworzy.Za Pot pouri mogły by służyć .

dodaj komentarz

kolejne >