Schab pieczony ze śliwkami i morelami :
Dekoracyjny. Można podawać na ziemno i ciepło . Można upiec większą ilość , zamrozić i wyciągać w miarę potrzeby
Czas :2 godziny + 12 macerowanie
Składniki :2 kg schabu bez kości
10 suszonych moreli
10 śliwek kalifornijskich
2 łyżki majeranku
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżeczka pieprzu
7 łyżek oliwy
¼ kostki smalcu
5 roztartych ząbków czosnku
3 łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego
Przygotować pastę z 2 łyżek oliwy, sosu sojowego , czosnku , i przypraw . Natrzeć dobrze mięso . W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią śliwki i morele .Kieszeń spiąć szpilką do mięs . Przykryć szczelnie mięso i zostawić na 12 godzin w lodówce . Rozgrzać piekarnik . Na blaszkę lub brytfannę wylać olej i włożyć smalec . Piec mięso ok. 2 godzin podlewając je wodą . Wyjąć . Pokroić w grube plastry . Podawać z sosem od pieczenia . Doskonałym dodatkiem do takiego mięsa są kluski śląskie ,( kluchy na parze) i zasmażana kapusta .
dodane na fotoforum:
fefikowo 2008-10-24
pysznosci :)
grazka 2008-11-14
Witaj, takie dobroci i pyszności u ciebie. Zachowuje przepis do zrobienia, pozdrawiam