Przeprasza za to że zdjęcie takie ,, sote " - to była wersja robocza .Ale zamiast zająć się dekorowaniem zajęłam się jedzeniem i tak zostało.
Zapiekanka z kurczaka z pieczarkami :
Klasyczna zapiekanka pod prostym ciastem . Jak na polskie wymagania smakowe trochę za mało doprawiona. Kuchnia angielska ogólnie bazuje na stosunkowo małej ilości przypraw .Jeśli chodzi o mnie wolała bym , by zapiekanka była trochę gęściejsza . Ale to już kwestia gustu . Przepis podaje w wersji angielskiej .
Czas : 60 minut
Składniki :3 piersi z kurczaka
12 średnich pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
½ szklanki słodkiej śmietanki
12,5 dag masła
25 dag mąki
odrobina wody
szczypta soli
żółtko do posmarowania ciasta
Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plasterki. Obsmażyć na maśle lekko posolone. Dodać roztarty czosnek i pokrojone pieczarki . Smażyć przez 10 minut. Podlać śmietanką i dusić mieszając 15 minut . Zasypać 2 łyżkami mąki tak by sos się zagęścił. Przełożyć do foremki do zapiekania. Z masła , mąki , szczypty soli i odrobiny wody zagnieść gęste ciasto . Rozwałkować i zakleić górę naczynia do zapiekania . Posmarować ciasto żółtkiem . Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30 minut aż ciasto będzie złote i chrupiące .
dodane na fotoforum:
diabelek 2008-10-26
jejku jakie pysznosci mniam mniam.........buniu ja juz zagladania tu przytyje no same smakolyki pokazujesz,-)))))hahahahaha...milutkiej slonecznej niedzielki,-)
reniuska 2008-10-26
MIŁEGO POPOŁUDNIA
agnes76 2008-10-26
DZIELKUJE BARDZO............
POZDRAWIAM NIEDZIELNIE
ellah 2008-10-26
U Buni znakomity wikt! :)
Jednym słowem : zrób sobie smacznie!
Ale dzis nieco banalnie, bo bez ozdóbek. Łyso tak. :P
Wierzę jednak, że niebo w gębie!!! :)
hektore 2008-10-26
Pozdrawiam Cię Buniu, miłej niedzieli życze.Jak zwykle, super potrawa.
vocal 2008-10-26
JUŻ ZAJADAM ...DZIĘKUJĘ...:)))
http://przytul.michu.cal.pl/index.php?img=3&w=brak&i=STEFANIA&p=k&l=1&lang=
bunia 2008-10-26
yvonne7- będę się sprzeczać.Trzeba zadbać o sposób podania potrawy- sama piszesz ,że jemy najpierw oczami. Takie położenie dania jak ja to tu zrobiłam potrafi ,, skopać " najsmaczniejszą potrawę. Wyobraź sobie jak inaczej wyglądało by gdybym położyła na sałacie , dodała jakąś dekorację z marchewki , trochę zielonej pietruszki - aż oczy by rwało .A tak - biały talerz , mdły kolor zapiekanki .Ja mam tą przewagę , że wiem jak smakuje , ale gdybym oglądała pierwszy raz nie skusiło by to mnie do tego by zrobić taką zapiekankę. Jak zaglądam w internecie na przepisy innych to takich bez zdjęć nawet nie otwieram , a zwracam uwagę na te które przyciągają mój wzrok .
Fak ,że niektóre potrawy bronią się same z siebie np kanapki , ale wyobraź sobie potrawkę z kurczaka z ryżem . Jak tego nie udekorujesz to zgroza - blado i nijako na talerzu .Ja jestem zdecydowanie za dekorowaniem nawet dla samego siebie ( no chyba ,że ma się akurat lenia - ale wtedy nie trzeba robić zdjęcia , bo inaczej jest taki...
yvonne7 2008-10-26
a ja przeczytałam przepis i postanowiłam zrobić tę zapiekankę. Może dlatego, że tak smakowicie wygląda... :))) Potrawka z kurczaka, jeżeli dodać do niej odrobinę kosteczek czerwonej papryki i posiekanej natki pietruszki albo szcypiorku - wygląda pięknie.
Czasem dekoracja potrafi popsuć cały efekt - jeżeli jest zrobiona zbyt tandetnie.
Jutro Anonimowy śledź na środę wg Twojego przepisu (nieco zmodyfikowany - nie cierpię jabłek w sałatkach). Zobaczymy, czy gościom zasmakuje...?
bunia 2008-10-26
yvonne7- daj znać co dałaś zamiast jabłka - przyda się nowa modyfikacja . Pozdrawiam i miłego pichcenia.
zytah30 2008-10-26
Nieee sekacz to nie moje dzieło lecz cukierników :))
zytah30 2008-10-26
proszę ;))
irys46 2008-10-26
Jak się ogląda i czyta o jedzeniu to zaraz się głodnieje:( Lęce do kuchni:)) Cieszę się, że mam Cię w ulubionych:)
bunia 2008-10-27
garnko- pożyjemy, zobaczymy. Moja córa zawsze twierdziła, że nie da sie postawić do garów .U niej miało być szybko- najlepiej kupne .I tak trzymali przez pierwsze kilka lat. A teraz to już i ciasto robi i pierożki smażone . Ostatnio nawet zaskoczyła mnie sałatką z krewetkami. W zeszłym roku jeszcze buntowała się przeciw dekorowaniu potraw- w tym roku na imieniny jej męża już i dekoracje były i nie było gadania ,że to nie potrzebne. Życie weryfikuje nasze upodobania . Z reguły wszyscy lubią dobre jedzenie , nie wszyscy lubią je przyrządzać .A po jakimś czasie większość dochodzi do wniosku ,że nie ma to jak własnoręcznie przyrządzony posiłek .Jak jest jeszcze dla kogo gotować to już sama przyjemność.