Paprykarz z indyka z kluskami kopytkowymi .

Paprykarz z indyka z kluskami kopytkowymi .

Paprykarz z indyka z kluskami kopytkowymi :
Paprykarz jest odmianą gulaszu o węgierskim rodowodzie.
Czas : 1 godzina

Składniki :

½ kg mięsa gulaszowego z indyka
2 cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
Sól
Pieprz mielony
Mielona papryka słodka
3 łyżki oleju
Magii w płynie
3 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
30 dag kopytek ( najlepiej zrobić sobie wcześniej kopytka z 3 średnich ziemniaków )

Mięso z indyka pokroić w kostkę . Cebulę i paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim na rumiano mięso . Przełożyć do rondla . Dodać cebulę , paprykę , ziele angielskie i liście laurowe. Posolić i popieprzyć .Zalać ½ litra wody i dusić na średnim gazie 45 minut. Doprawić do smaku mielona papryką , solą , pieprzem i maggi .Zagęścić mąką .Dodać pokrojone w plasterki kopytka. Podgrzać. Wlać śmietanę. Dobrze wymieszać. Podawać posypany pokrojoną natką pietruszki .

dodane na fotoforum:

zgaga6

zgaga6 2008-11-05

Pyszna propozycja,bo już pomysłów na indyka mi brakuje:))

malybok

malybok 2008-11-05

potrawa mało spotykana w mojej kuchni, skorzystam:))))

novva

novva 2008-11-05

po prostu.....slinka cieknie :)

milena3

milena3 2008-11-05

mmmmmmmmmmm wylgąda smacznie....
Pozdrawiam!

cudolik2

cudolik2 2008-11-05

Boski paprykarz!Ja zawsze podaje paprykarz z makaronem domowej roboty.Po prostu,wszystkim smakuje-tylko z tym makaronem lub z kopytkami.Z ziemniakami sie u mnie nie przyjal.Pycha do"n"-tej potegi!:)))

mariiiola

mariiiola 2008-11-05

Mój żoładek trawi sam siebie buuuuuuuuuuuuuuuuuu..pozdrawiam cieplutko:)

ellah

ellah 2008-11-05

chyba jednak żyjemy aby jeść. ;)
jak tak patrzymy, to jemy, jemy....

halinag

halinag 2008-11-05

Buniu paprykarz z indyka to już niebo w gębie a jeszcze kopytka ho,ho

dana46

dana46 2008-11-05

witam nigdy takiego czegos nie smakowalam chyba musze sie wybrac koniecznie do Ciebie na obiadzik,pozdrawiam.

beata1

beata1 2008-11-05

Pychotki i smakowitości..... Miłej środy.......

bunia

bunia 2008-11-05

beatka1- zapraszam . Paprykarz to bardzo proste danie. Robi się tak jak gulasz z tym ,że prócz cebuli dodaje się sporo świeżej papryki i doprawia mieloną ( mocno ) , a na końcu jeszcze dodaje się kwaśna śmietanę . Te kluski kopytkowe to moja wersja - powinny być kładzione kluseczki galuszki , ale nigdy mi się ich nie chce robić , a z kopytkowymi wszystkim smakują .Ja zawsze mam w zapasie kilka porcji kopytek zamrożonych na takie okazje i nie muszę ich specjalnie robić tak ,że w sumie potrawa jest dość szybka w robocie.

yvonne7

yvonne7 2008-11-05

zapraszam na deser! :)))

pamela5

pamela5 2008-11-05

To jest pyszne, ale mam ochotę na deser. Zaraz wypróbuje Twoje jabłka pieczone z serkiem:-)))
Życzę Ci Buniu sympatycznego popołudnia:-)))

tezera

tezera 2008-11-05

Babciugramolko,żeby tak mażna było jeszcze degustować te pyszności-/pozdrawiam ciepło:)

pamela5

pamela5 2008-11-05

Kochana Bunieczko..byłam juz u "yvonne7". Pięknie jej się udały:-))

irenkam

irenkam 2008-11-06

Dzisiaj ugotowałam.Pychotka. Nawet małż. nieskory do pochwał wcinał na obiad i jeszcze na kolację.Wprowadzę w menu.....

bunia

bunia 2008-11-06

irenkam- bardzo się cieszę ,że smakowało. Bardzo proste w przygotowaniu prawda ?

gosia34

gosia34 2008-11-09

Smaczna galeria:))

dodaj komentarz

kolejne >