Panierowany Camembert z ananasem na ostro:
Bardzo lubię sery pleśniowe . Same, w sałatkach i takie smażone .A ,że lubię również owoce z pieprzem na ostro to takie zestawienie smaków bardzo mi pasuje.
Czas : 15 minut
Składniki :
1 Camembert
1 jajko
bułka tarta
pieprz mielony
4 plastry ananasa
olej do smażenia
1 łyżeczka sosu sojowego
3 łyżki syropu od ananasa
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Wrzucić drobno pokrojone 2 plasterki ananasa .Wlać syrop i sos sojowy. Posypać mielonym pieprzem .Chwilę dusić . Włożyć 1 cały plaster ananasa i obsmażyć z obu stron .cały plaster zdjąć z patelni i odsączyć. Sos na patelni dusić aż zredukuje objętość o połowę .Przekroić Camembert na pół ( na grubości ).W środek włożyć podsmażony plaster ananasa. Docisnąć tak by ananas zagłębił się w ser. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron .Podawać na ciepło polane sosem i z dodatkowym plastrem ananasa .
dodane na fotoforum:
mijka 2008-11-07
wow....rewelacyjny pomysł, uwielbiam taki ser i smak słodko pikantny......więc już wiem, co jutro sobie przygotuję. Jak dobrze,że tu zajrzałam dzisiaj :)
cudolik2 2008-11-07
No...Myslala,myslala i....wymyslila!Bardzo ladnie wymyslilas.Jak nie jadlam nigdy smazonego camemberta-tak teraz sprobowalabym;))))Milej nocki!
bunia 2008-11-07
cudolik2- tak na prawdę to już wczoraj wiedziałam ,że taki będzie. Zostało mi ananasa od wczorajszego obiadu i musiałam go wykorzystać.A że od jakiegoś czasu chodził za mną Camembert to kupiłam .a tamto zdjęcie wstawiłam rano ,żeby zmobilizować wszystkich do wymyślania co można zrobić - no i udało się , mam dwa pomysły.
yvonne7 2008-11-07
cudo! :)))
P.S. Dzisiaj zrobiłam rybkę wg Twojego przepisu. Rozeszła się tak szybko, że ledwie zdążyłam zrobić zdjęcie połówce ostatniego kawałka :)))
kropka7 2008-11-07
Prosze, wyczarowałaś nam królewskie danie....
Dziękuję...smaka mam, że ocho....
Pozdrów Mamunię, niech szybko wraca do formy...
Miłego wieczorku:-)))))
qcharz 2008-11-07
No no...
chyba będę musiał wypróbować, bo wygląda zachęcająco. ;)))
Jadłem już z winogronami ale z ananasem jeszcze nie. ;(
madziaj 2008-11-07
oj rewelacja!!! Panierowałam już camembert, ale takiego majstersztyku jeszcze nie próbowałam. Ślinka mi pociekła - mam przepis na jutrzejszy obiad. DZIĘKUJĘ.
ellah 2008-11-07
och! albo raczej Ach! :) Pycha. Już to kiedys jadłam u przyjaciół (lub cos podobnego). Świetne do czerwonego wina. Polecam na gorączkę sobotniej nocy ;))))
bunia 2008-11-07
Cieszę się ,że trafiłam z dzisiejszą kolacją .Tylu miłośników serków pleśniowych. Teraz to już spokojnie mogę się oddać swojej namiętności do serów- wiem ,że znajdę wielu zwolenników.
Miłych snów życzę wszystkim.
milena3 2008-11-07
mmmmmmmmm już mi pzeszło ito dzięi tejpysznej kolacji.
Dziękuję buniu!
No i zaczął się długi weekend. Ja jutro znów baluję ale bez mocnych trunków, na jakiś czas mam donich wstręt powczorajszym.
Życzę milutkiego i smacznego weekendu wszystkim.
martynw 2008-11-08
witam:):) i o jutrzejszym balu przypominam:):) ... zabierajcie uśmiech i dobry humor.... przyjaciół pod rękę i ... zapraszam:):)
http://www.garnek.pl/martynw/3526979/przygotowania-trwaja-kochani
a Ty znowu pysznościami kusisz:):) wspaniałe:):)
novva 2008-11-08
A ja sobie na sniadanko to zjem:)))))
Milego dzionka dla Ciebie.....pozdrawiam:)
b0zenka 2008-11-08
........( `v´ ) .. WITAM
.........`·.¸.·´............
Z krainy deszczu i zimna,
Życząc na cały dzionek.
SŁONECZKA
yolly76 2008-11-08
Sery pleśniowe uwielbiam jak TY, ja do tego serwuję winogron i wino czerwone pół wytrawne...mniam!
Pozdrawiam!