Kluski z białego sera z sosem jeżynowym :
Leniwe na słodki to ulubione danie moich wnuków .
Czas : 30 minut
Składniki
50 dag tłustego białego sera ( takiego jak na sernik )
2 jajka
szklanka mąki + 2 łyżki
cukier waniliowy
szczypta soli
¼ kostki masła
200 mll słodkiej śmietanki
2 szklanki jeżyn ( mogą być mrożone )
aromat waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier do posypania
Wymieszać ser z mąką , jajkami , szczyptą soli,proszkiem, aromatem waniliowym . Zagnieść ciasto jak na kopytka, Formować wałeczki . Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Odcedzić.
W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę. Rozprowadzić śmietanką . Dodać cukier waniliowy i 1 szklankę jeżyn .Chwilę gotować.
Podawać kluski polane sosem , posypane resztą jeżyn i posypane cukrem.
Dzieci takie kluski uwielbiają .
dodane na fotoforum:
sparow 2008-11-10
mniamusne klusalki ..nym nym....:)
sparow 2008-11-10
pa....moja mamcia takie podobne mi zawsze wykonywala....:)
diabelek 2008-11-10
oj Buniu jaki smakolyk!!!!!!!!!!!.........milutkiego popoludnia;-)))))
pamela5 2008-11-10
Bunieczko..nie tylko dzieci uwielbiają:-))))) Ja też uwielbiam!! :-)))....Robię podobne :-)))
tola75 2008-11-10
Miłego i radosnego dnia życzę:)
Pozdrawiam:)
dbusa 2008-11-10
BUNIA lece do pracy, wroce o 7 wieczorem, prosze o lekki obiadek
cos z ryby + ryz
Milego dnia NIESTRUDZONA KOCHANA KUCHARECZKO
bunia 2008-11-10
A teraz Wam się do czegoś przyznam .Ze mnie taki dziwoląg ,że nie jadam niczego na słodko (no czasem knedle , czy pierogi z owocami - ale tylko czasem ). Robię bo wszyscy lubią , a potem odkładam porcję dla siebie i zjadam ze śmietaną i solą .Od dziecka nie znoszę obiadów na słodko, zup mlecznych i takich tam . Możecie sobie wyobrazić jakie katusze cierpiałam jak dzieci były małe .Mąż i dzieciaki żądali kaszki manny na mleku jeszcze najlepiej z sokiem a ja prawie płakałam nad garnkiem . Dzieciaki dorosły , ale wyrosło następne pokolenie miłośników klusek na słodko .I nie mam wyboru- robię - nie jadam .
cudolik2 2008-11-10
Nie bede ukrywac....zjadlabym cos takiego,tymbardziej,ze nigdy z jezynami nie jadlam...Bardzo slicznie wyglada to danie:))))Milego wieczoru!
bunia 2008-11-10
cudolik2- robię ze wszystkimi owocami jagodowymi , zależy co jest w zamrażalniku .Jak są jagody to z jagodami, jak maliny to z malinami .( wiśnie , truskawki też ).
madziaj 2008-12-05
zrobiłam - dzieci "zniszczyły" po ogromnej porcji. Jeszcze raz wielkie dzięki za inspirację i przepisy:)
logi2 2009-02-20
czy ktoś czyta tak naprawde te przepisy , do czego potrzebny jest tutaj proszek do pieczenia ( a jest w przepisie ) , jakoś nikt sie tym nie zaineresował a może ja się nie znam na gotowaniu !!??
bunia 2009-02-20
logi2-Odrobina proszku do pieczenia dodana do klusek leniwych sprawia ,że są bardziej puszyste , tak samo naleśniki. Nie wszyscy dodają proszek - ja tak. Proponuję spróbować i zobaczyć różnicę