Żeberka w kapuście :
Wieprzowina lubi kiszoną kapustę duszoną .
Czas : 2 godziny
Składniki :
60 dag kiszonej kapusty
1 kg żeberek wieprzowych
2 duże cebule
3 łyżki smalcu ( lub oleju do smażenia )
sól
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki mielonej ( słodkiej )
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka mielonego jałowca
2 łyżki oleju
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
Żeberka pokroić na porcje. Wymieszać sos sojowy, 2 łyżki oleju, paprykę mieloną , Pieprz , jałowiec, majeranek .Natrzeć pastą żeberka i zostawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na rumiano z obu stron żeberka . Przełożyć do rondla .Na patelnię wlać trochę wody i zagotować – przelać do rondla. Dołożyć pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe. Zalać wodą tak by zakryła mięso i dusić 1 godzinę . Po 30 minutach kapustę kiszona zalać wodą i dusić . Wyjąć żeberka z sosu .Wyluzować kości. Sos przelać do kapusty , włożyć do niej żeberka i dusić jeszcze 30 minut tak by kapusta przeszła smakiem mięsa , a sos odparował ( kapusta ma mieć gęstość bigosu ).Układać na półmisku kapustę , na wierzchu żeberka .Podawać z kluskami drożdżowymi na parze, knedlem ziemniaczanym , kopytkami lub po prostu z ziemniakami.
dodane na fotoforum:
barossa 2008-11-11
fajne polskie danie:)dziękuję za informację..ten z orzechami torcik znam faktycznie obłęd!
reniuska 2008-11-11
MIŁEGO POPOŁUDNIA PRZY KAWUSI I ROGALU MARCIŃSKIM
niunio 2008-11-11
Wesołe słońce wesoło patrzy
i ciepły uśmiech posyła Tobie
I ja też, , mam dziś dla Ciebie
uśmiech jak słonko jasne na niebie.
Miłego dnia.:)
logoss 2008-11-11
Odpowiem za bunię:P Nieeeeeeee możesz;) zjadaj wszyściutko co podają, nie grymaś i nie wyjadaj samego pysznego mięska:P:P(osobiście bardzo lubie kapustkę) pozdrawiam
(żarcik)
cudolik2 2008-11-11
Och,chetnie bym usiadla teraz u Ciebie za stolem,na kolanach polozyla serwetke i....poprosila o dokladke:))))pycha!!!Pa,pa!
selin 2008-11-11
Jak patrzę na te wszystkie przepisy to aż ślinka cieknie... :)
Na pewno coś wypróbuje :)
Pozdrawiam :)
ellah 2008-11-11
och, Buniu :) żeberka są jak najbardziej na miejscu .... :) ale ten diabeł, cholesterol...
pirata 2008-11-11
Dziewczyno Ty mnie doprowadzisz do totalnej depresji. Jesli spojrzę na Twoje fotografie to zaraz mi sie chce jeść siemka dobra niewiasto
bunia 2008-11-11
ellah- nie przypominaj mi takich straszydeł ( czytaj cholesterol )- dzisiejszy obiad to zamówienie wnuków - twierdza ,że jedynie robione przeze mnie żeberka są ,, zjadliwe " - mało tego smakują im . Nie da rady jak przyjadą to w repertuarze same nie zdrowe rzeczy ( kluchy, mięsa w sosie , zapiekanki , desery ). Dobrze że jeszcze nie dorośli do golonki .
pola0 2008-11-11
Wstawaj, musimy się zmierzyć ze światem
Nie damy się pokonać,
Wstawaj, musimy się zmierzyć ze światem
Wygramy
Z piosenki Mezo&Szcześniak "Wstawaj"
malybok 2008-11-11
uuuuu a ja miałam tylko kotlet schabowy z buraczkami....szkoda że nie widziałam wczesniej co mam zrobić i nie miałam czasu zaglądać do ciebie. no nic i to zjedli!!!:)))
beata1 2008-11-11
pyszności!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!uwielbiam żeberka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!POZDRAWIAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
izolden 2008-11-11
☼.Bądź jasnym promieniem dla tych, co słońca nie znają. Żyj zawsze czynem - nigdy marzeniem i niech Cię ludzie kochają.☼
Miłego wieczorku i spokojnych snów.
reniuska 2008-11-11
***Życie to nie bajka, już każdy o tym wie,
Bajkę powtórzyć można, życia niestety nie***
*** MIŁEGO WIECZORKU***
stelcia 2008-11-12
Nie dość, że wygląda zjawiskowo - to czuję, że i pięknie pachnie...