Paprykarz rybny Zdzisława M.

Paprykarz rybny Zdzisława M.

Paprykarz rybny Zdzisława M :

W latach 60-tych mój Tata pracował w laboratorium przetwórni konserw rybnych ,, Odra „ w Szczecinie. Powstawała tam wtedy receptura Paprykarzu szczecińskiego . Z tego co jest mi wiadomo w domu próby nad recepturą też trwały. Ten przepis jest moją próbą odtworzenia smaku Paprykarzu sprzed lat.



Czas; 1-1,5 godziny

Składniki ;1/2 kg filetów ryby (Panga)
1 duża marchewka
1 duża ( lub 2 małe )cebula
1/2 litra wywaru rybnego ( może być bulion rybny Knorra )
1 przecier pomidorowy 30 % ( 10dag)
oliwa słonecznikowa
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka mielonej papryki
10 dag ryżu
10 plasterków kiszonego ogórka ( koniecznie )

Cebulę bardzo drobno usiekać w ,, piórka „, a następnie jeszcze je poprzekrawać . Zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Marchewkę utrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do cebuli . Smażyć na małym gazie przez 5 minut. Zalać wywarem rybnym . filety z ryby , w tym przypadku z Pangi osuszyć , posolić , popieprzyć i usmażyć bez specjalnego rumienienia. Usmażoną rybę rozdrobnić na małe kawałeczki ( właściwie strzępki ) i wrzucić do wywaru. Dodać przecier pomidorowy. Rozpuścić go w wywarze . Wsypać ryż i gotować na małym gazie często mieszając aż wchłonie cały płyn . Trwa to ok. 45 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia . Wstawić do lodówki i zostawić na kilka godzin by się smaki dobrze wymieszały. Na każdej porcji położyć plasterek kiszonego ogórka.

dodane na fotoforum:

wiola29

wiola29 2008-11-21

pyszne wygląda !!!

b0zenka

b0zenka 2008-11-21

BUNIU.....
Niechaj wszystkie gwiazdy na niebie
patrzą dzisiaj na Ciebie Niech Cię do snu ukołyszą i bajkowych snów życzą
Lata temu jak pamiętam niezastąpiony w w kuchni.

bunia

bunia 2008-11-21

b0zenka- a jaki ma smak - ten smakuje jak ten z lat 60-tych , a nie jak mazidło które teraz jest sprzedawane .Warto się potrudzić .

ewik1

ewik1 2008-11-21

Witam,pozdrawiam i uśmiech zostawiam:))))))))))))))))))

malybok

malybok 2008-11-21

nie ma to jak robiony własnoręcznie ,wtedy wiemy co jemy i najlepiej smakuje :)))

cudolik2

cudolik2 2008-11-21

Pamietam Paprykarz Szczecinski,ktore skutecznie odebral mi apetyt,na wszelkie paprykarze rybne.Od tamtej pory nie jem nic,co nazywa sie"paprykarz"i ma w skladzie rybe.Wierze ze Ci smakuje i nie tylko Tobie,ale ja....nie sprobuje-taka awersja na wieki;))))Milej nocy!

bunia

bunia 2008-11-21

cudolik2- wcale Ci się nie dziwię awersji .Ja od lat nie kupowałam tego w puszkach .W tym roku Mama mnie zainspirowała do tego bym przy jej pomocy odtworzyła smak prawdziwego paprykarzu .Udało się .I teraz z przyjemnością co jakiś czas robię .

irys46

irys46 2008-11-21

Ale mam ochotę mniam mniam !!! Pozdrawia zawsze szczerze życzliwa:))))

medii

medii 2008-11-21

Miłej spokojnej i niegrzecznej nocki dobranoc

oj lubię paprykarz

halinag

halinag 2008-11-21

Buniu ile ty nam dajesz radości tymi przepisami......tak życzliwie się dzielisz.................spokojnej nocy

erminia

erminia 2008-11-21

ja mam tak do paprykarzu jak ma cudolik.:( tez nie skorzystam ...ale smacznego buniu... dobrej nocy :)

martynw

martynw 2008-11-21

ale pyszności.... bardzo lubię paprykarz:):)

Bogactwem człowieka są: uśmiech, przyjazny gest, pogodne słowo. Phil Bosmans

a więc bądźmy życzliwi:):)

xyz12

xyz12 2008-11-21

Tylko nie panga ta hodowana w Wietnamie - świństwo.

janke48

janke48 2008-11-21

dziękuję buniu za ten przepis.Dajesz nam tyle radości swoimi przepisami.

bunia

bunia 2008-11-21

xyz12- nie masz zaufania do Pangi- nie kupuj , ale pozwól ,że będę mieć inne zdanie .Ja jestem za stary wróbel na reklamę i anty reklamę .Przeżyłam już niezdrowe masło i zdrową margarynę i inne mądrości które wymyślano bo tak dyktował rynek . Panga przechodzi wszelkie kontrole żywności wg norm unijnych i naszych krajowych tak jak inne produkty dopuszczone do obrotu .Nie dajmy się zwariować temu co się wypisuje bo eksport Pangi z Wietnamu psuje komuś rynek .Mnie Panga smakuje i nie przeraża mnie to na wypisywano na jej temat.

lulka1

lulka1 2008-11-21

panga mrożona super ryba ... smaczna chuda,bez ości ,odradzam kupować wędzoną ,a może to ja trafiłam na dziwny egzemplarz

mmegi

mmegi 2008-11-22

Jeśli kupię u nas Ponge to przepis wypróbuje na bank.
Uwielbiam ryby w każdym wydaniu.
Pozdrawiam serdecznie

erminia

erminia 2008-11-22

popieram zdanie buni w sprawie pangi.jest smaczna i delikatna w przeciwienstwie do smacznego karpia ;))) pozdrawiam śniegowo bo juz jest chyba wszedzie?

b0zenka

b0zenka 2008-11-22

U mnie jeszcze śniegu nie ma,............więc witam Cie słonecznie....
..........MIŁEGO DNIA życze..........

bunia

bunia 2008-11-22

mmegi- to wcale nie musi być Panga - równie dobrze można użyć dorsza lub innej ryby - byle były to filety bez skóry i ości.

ewa34

ewa34 2008-11-22

Buniu a ja innej rybki nie kupuje tylko pange ...
również słyszalam o niej cuda na kiju...
mi i mojej rodzinie smakuje a to chyba najważniejsze..:)
BUNIU CO DZIŚ GOTUJEMY????
PODPOWIEDZ..:)

bunia

bunia 2008-11-22

ewa34- u mnie dziś barszcz ukraiński- już się gotuje .

ewa34

ewa34 2008-11-22

Buniu barszczyk miałam przedwczoraj..:)
a dziś ...upieke skrzydełka:)

kot1955

kot1955 2008-11-22

Smaczne :)))
Miłego weekendu życzymy :)))

martynw

martynw 2008-11-22

ale jestem gapcia.... toż to Twój jubileusz i 6000 fotek wstawionych do garnuszka.... fotek apetycznych, pobudzających apetyt i fantazje kulinarne.... 600 przepisów tak przystępnie napisanych, że możliwych do wykonania nawet przez tak biednych i zapędzonych studentów jak ja:):) GRATULUJĘ i proszę o następne...buziaczki cieplutkie za przepisy i sposób podania potrawy:):)

kofta73

kofta73 2008-11-24

wygląda... prawie jak szczeciński ;)
pozdrawiam serdecznie ;)

allll

allll 2009-01-12

Jestem pod wrażeniem:)

radzia

radzia 2009-08-14

Witam,będę dziś robić ten paprykarz...napewno pyszny pozdr

karo83

karo83 2012-06-09

Jak widzę Panga to coś mi się robi ...

dodaj komentarz

kolejne >