Paprykarz rybny Zdzisława M :
W latach 60-tych mój Tata pracował w laboratorium przetwórni konserw rybnych ,, Odra „ w Szczecinie. Powstawała tam wtedy receptura Paprykarzu szczecińskiego . Z tego co jest mi wiadomo w domu próby nad recepturą też trwały. Ten przepis jest moją próbą odtworzenia smaku Paprykarzu sprzed lat.
Czas; 1-1,5 godziny
Składniki ;1/2 kg filetów ryby (Panga)
1 duża marchewka
1 duża ( lub 2 małe )cebula
1/2 litra wywaru rybnego ( może być bulion rybny Knorra )
1 przecier pomidorowy 30 % ( 10dag)
oliwa słonecznikowa
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka mielonej papryki
10 dag ryżu
10 plasterków kiszonego ogórka ( koniecznie )
Cebulę bardzo drobno usiekać w ,, piórka „, a następnie jeszcze je poprzekrawać . Zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Marchewkę utrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do cebuli . Smażyć na małym gazie przez 5 minut. Zalać wywarem rybnym . filety z ryby , w tym przypadku z Pangi osuszyć , posolić , popieprzyć i usmażyć bez specjalnego rumienienia. Usmażoną rybę rozdrobnić na małe kawałeczki ( właściwie strzępki ) i wrzucić do wywaru. Dodać przecier pomidorowy. Rozpuścić go w wywarze . Wsypać ryż i gotować na małym gazie często mieszając aż wchłonie cały płyn . Trwa to ok. 45 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia . Wstawić do lodówki i zostawić na kilka godzin by się smaki dobrze wymieszały. Na każdej porcji położyć plasterek kiszonego ogórka.
dodane na fotoforum:
wiola29 2008-11-21
pyszne wygląda !!!
b0zenka 2008-11-21
BUNIU.....
Niechaj wszystkie gwiazdy na niebie
patrzą dzisiaj na Ciebie Niech Cię do snu ukołyszą i bajkowych snów życzą
Lata temu jak pamiętam niezastąpiony w w kuchni.
bunia 2008-11-21
b0zenka- a jaki ma smak - ten smakuje jak ten z lat 60-tych , a nie jak mazidło które teraz jest sprzedawane .Warto się potrudzić .
malybok 2008-11-21
nie ma to jak robiony własnoręcznie ,wtedy wiemy co jemy i najlepiej smakuje :)))
cudolik2 2008-11-21
Pamietam Paprykarz Szczecinski,ktore skutecznie odebral mi apetyt,na wszelkie paprykarze rybne.Od tamtej pory nie jem nic,co nazywa sie"paprykarz"i ma w skladzie rybe.Wierze ze Ci smakuje i nie tylko Tobie,ale ja....nie sprobuje-taka awersja na wieki;))))Milej nocy!
bunia 2008-11-21
cudolik2- wcale Ci się nie dziwię awersji .Ja od lat nie kupowałam tego w puszkach .W tym roku Mama mnie zainspirowała do tego bym przy jej pomocy odtworzyła smak prawdziwego paprykarzu .Udało się .I teraz z przyjemnością co jakiś czas robię .
medii 2008-11-21
Miłej spokojnej i niegrzecznej nocki dobranoc
oj lubię paprykarz
halinag 2008-11-21
Buniu ile ty nam dajesz radości tymi przepisami......tak życzliwie się dzielisz.................spokojnej nocy
erminia 2008-11-21
ja mam tak do paprykarzu jak ma cudolik.:( tez nie skorzystam ...ale smacznego buniu... dobrej nocy :)
martynw 2008-11-21
ale pyszności.... bardzo lubię paprykarz:):)
Bogactwem człowieka są: uśmiech, przyjazny gest, pogodne słowo. Phil Bosmans
a więc bądźmy życzliwi:):)
janke48 2008-11-21
dziękuję buniu za ten przepis.Dajesz nam tyle radości swoimi przepisami.
bunia 2008-11-21
xyz12- nie masz zaufania do Pangi- nie kupuj , ale pozwól ,że będę mieć inne zdanie .Ja jestem za stary wróbel na reklamę i anty reklamę .Przeżyłam już niezdrowe masło i zdrową margarynę i inne mądrości które wymyślano bo tak dyktował rynek . Panga przechodzi wszelkie kontrole żywności wg norm unijnych i naszych krajowych tak jak inne produkty dopuszczone do obrotu .Nie dajmy się zwariować temu co się wypisuje bo eksport Pangi z Wietnamu psuje komuś rynek .Mnie Panga smakuje i nie przeraża mnie to na wypisywano na jej temat.
lulka1 2008-11-21
panga mrożona super ryba ... smaczna chuda,bez ości ,odradzam kupować wędzoną ,a może to ja trafiłam na dziwny egzemplarz
mmegi 2008-11-22
Jeśli kupię u nas Ponge to przepis wypróbuje na bank.
Uwielbiam ryby w każdym wydaniu.
Pozdrawiam serdecznie
erminia 2008-11-22
popieram zdanie buni w sprawie pangi.jest smaczna i delikatna w przeciwienstwie do smacznego karpia ;))) pozdrawiam śniegowo bo juz jest chyba wszedzie?
b0zenka 2008-11-22
U mnie jeszcze śniegu nie ma,............więc witam Cie słonecznie....
..........MIŁEGO DNIA życze..........
bunia 2008-11-22
mmegi- to wcale nie musi być Panga - równie dobrze można użyć dorsza lub innej ryby - byle były to filety bez skóry i ości.
ewa34 2008-11-22
Buniu a ja innej rybki nie kupuje tylko pange ...
również słyszalam o niej cuda na kiju...
mi i mojej rodzinie smakuje a to chyba najważniejsze..:)
BUNIU CO DZIŚ GOTUJEMY????
PODPOWIEDZ..:)
ewa34 2008-11-22
Buniu barszczyk miałam przedwczoraj..:)
a dziś ...upieke skrzydełka:)
martynw 2008-11-22
ale jestem gapcia.... toż to Twój jubileusz i 6000 fotek wstawionych do garnuszka.... fotek apetycznych, pobudzających apetyt i fantazje kulinarne.... 600 przepisów tak przystępnie napisanych, że możliwych do wykonania nawet przez tak biednych i zapędzonych studentów jak ja:):) GRATULUJĘ i proszę o następne...buziaczki cieplutkie za przepisy i sposób podania potrawy:):)
martynw 2008-11-22
DLA CIEBIE:):)
http://www.garnek.pl/martynw/3669407/dla-bunia-z-gratulacjami-za-600
karo83 2012-06-09
Jak widzę Panga to coś mi się robi ...