Tuńczyk z puszki na francuskim cieście.

Tuńczyk z puszki na francuskim cieście.

Tuńczyk z puszki na francuskim cieście :
Szybka zapiekanka .

Czas 45 minut

Składniki :

1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego
1 puszka tuńczyka w oleju ( w kawałkach )
2 cebule
½ papryki zielonej
½ papryki żółtej
sól
pieprz mielony
1 łyżka oleju
1 żółtko

Tuńczyka odsączyć dokładnie z oleju i rozkruszyć na kawałki. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na złoto ja łyżce oleju. Dodać do niej pokrojone w paseczki papryki . Smażyć chwilę aż papryka zmięknie ( 2 minuty ) .Wymieszać delikatnie w miseczce z tuńczykiem , posolić i popieprzyć do smaku .Rozmrożone ciasto francuskie przekroić na 3 części . Na blachę wyłożona papierem do pieczenia położyć dwa kawałki ciasta .Z trzeciej części zrobić brzegi wokół ciasta .Wyłożyć tuńczyka z cebulą i papryką . Z pozostałego ciasta zrobić kratkę na tuńczyku. Posmarować ciasto roztrzepanym żółtkiem . Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut aż ciasto zrobi się złote.
Dopisuję - na zimno jest jeszcze lepsze.

dodane na fotoforum:

setulo

setulo 2008-11-23

Witam w niedzielne popołudnie :)

erminia

erminia 2008-11-23

mniam...wyglada smacznie i pewnie tak smakuje :))))))))))))))

ciocia2

ciocia2 2008-11-23

http://bitwa-na-sniezki.pl/140299

winiarz

winiarz 2008-11-23

Bunia Ty szybciej gotujesz niż ja potrafię jeść ;)))

elunia50

elunia50 2008-11-23

Witam:)miłego dnia

bunia

bunia 2008-11-23

winiarz- pilnuj czasu posiłków ( hi hi hi ) to nadążysz .

iwoski

iwoski 2008-11-23

ŁĄdnie i smakowicie wygląda :) Pozdrawiam, miłego popołudnia :)

iwoski

iwoski 2008-11-23

http://bitwa-na-sniezki.pl/144749

ssstu6

ssstu6 2008-11-23

Mniam, ale bym zjadł !!! A co do "zębatych", zawsze wracaja do wody choc rozumiem Twój kilinarny "punkt widzenia" ; )))
A wiesz ,że w IRE szczupaki, karpie i pozostałe ryby słodkowodne( wyjatkiem sa pstragi i łososie) uchodza za niejadalne !!!
Pozdrawiam i miłej niedzielki : )))

rozanka

rozanka 2008-11-23

smakowicie wyglada i tak tez pewnie smakuje,pozdrawiam:)))

cudolik2

cudolik2 2008-11-23

Bunia,Ty mi lepiej podaj przepis na ciasto francuskie.Nie smakuje mi to kupne.Zrobilas to wyjatkowo!jak majstersztyk kulinarny.;)))

darusch

darusch 2008-11-23

Dziękuję bardzo i zapraszam na degustacje..:)))

reniuska

reniuska 2008-11-23

http://bitwa-na-sniezki.pl/150374

malybok

malybok 2008-11-23

tuńczyk ja wygląda jak miód!!!!! jak ktoś lubi mniód!!! mniam ciasteczko buzi dać!!!

bunia

bunia 2008-11-23

cudolik2- ja robię kupne .Kupuję zawsze tej samej marki ( Henglein - to chyba niemiecka firma w Polsce - w Dąbrowie Górniczej ).Jest tanie - ok 5 zł za opakowanie i co najważniejsze zawsze się udaje . Kupowałam przedtem inne i rzeczywiście nie zawsze wychodziło. To kupuje od kilku lat i zawsze mam w zapasie w zamrażarce .

starsza

starsza 2008-11-23

Lubie tuńczyka ale w sałatce z ciastem nie jadłam......

beata1

beata1 2008-11-23

Smakowitości mniam,mniam.....

madziks

madziks 2008-11-23

oj jakie smakowitosci.... uwielbiam tunczyka... mmmmniam.... milutkiego wieczorku;))) pozdrawiam i lece zjeść bo zgłodniałam od tych widoków...hihihi

lulka1

lulka1 2008-11-23

muszę to spróbować ,buniu masz jakieś wskazówki co do ciasta,może być jakiekolwiek z marketu ?

danka1

danka1 2008-11-23

zapewne smakowitość.

mira17

mira17 2008-11-24

Oj od dzisiaj będę tu zaglądać codziennie...pyszności!Pozdrawiam!:-0

czarna2

czarna2 2008-11-24

pychotka..dobranoc:))

gosia34

gosia34 2008-11-26

Jest pyszny, dzisiaj zrobil po raz pierwszy maz nam obiad byl pod wrazeniem ze tak dobrze wyszlo ale to tylko dzieki buni, masz swietne recepty nawet dla meszczyzn do zrobienia:))

atena74

atena74 2008-11-27

ja tylko ciekawa jestem kto ma zaszczyt zjadac te wszystkie pysznosci ? )))) pozdrawiam

lulka1

lulka1 2008-12-09

skusiłam się i zrobiłam :)) ....dobre i zdecydowanie lepsze na zimno

bunia

bunia 2008-12-09

lulka1- też na zimno bardziej mi smakowało. Pierwszy raz jak robiłam zjadłyśmy na ciepło , drugi raz zostało i dojadłyśmy na zimno , teraz jak piekę to wcześniej i podaje na zimno na na kolację lub do piwka.

asiola

asiola 2008-12-12

zabieram do ulubionych a ślinka to już mi na klawiaturę kapie :D
rewelacja .....
lecę dalej oglądać foty i wybierać coś na jutrzejszy obiad :)
dziękuję :)

moriana

moriana 2009-02-01

to pewnie jest pyszne <mniam>

dodaj komentarz

kolejne >