Tuńczyk z puszki na francuskim cieście :
Szybka zapiekanka .
Czas 45 minut
Składniki :
1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego
1 puszka tuńczyka w oleju ( w kawałkach )
2 cebule
½ papryki zielonej
½ papryki żółtej
sól
pieprz mielony
1 łyżka oleju
1 żółtko
Tuńczyka odsączyć dokładnie z oleju i rozkruszyć na kawałki. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na złoto ja łyżce oleju. Dodać do niej pokrojone w paseczki papryki . Smażyć chwilę aż papryka zmięknie ( 2 minuty ) .Wymieszać delikatnie w miseczce z tuńczykiem , posolić i popieprzyć do smaku .Rozmrożone ciasto francuskie przekroić na 3 części . Na blachę wyłożona papierem do pieczenia położyć dwa kawałki ciasta .Z trzeciej części zrobić brzegi wokół ciasta .Wyłożyć tuńczyka z cebulą i papryką . Z pozostałego ciasta zrobić kratkę na tuńczyku. Posmarować ciasto roztrzepanym żółtkiem . Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut aż ciasto zrobi się złote.
Dopisuję - na zimno jest jeszcze lepsze.
dodane na fotoforum:
setulo 2008-11-23
Witam w niedzielne popołudnie :)
winiarz 2008-11-23
Bunia Ty szybciej gotujesz niż ja potrafię jeść ;)))
elunia50 2008-11-23
Witam:)miłego dnia
ssstu6 2008-11-23
Mniam, ale bym zjadł !!! A co do "zębatych", zawsze wracaja do wody choc rozumiem Twój kilinarny "punkt widzenia" ; )))
A wiesz ,że w IRE szczupaki, karpie i pozostałe ryby słodkowodne( wyjatkiem sa pstragi i łososie) uchodza za niejadalne !!!
Pozdrawiam i miłej niedzielki : )))
cudolik2 2008-11-23
Bunia,Ty mi lepiej podaj przepis na ciasto francuskie.Nie smakuje mi to kupne.Zrobilas to wyjatkowo!jak majstersztyk kulinarny.;)))
darusch 2008-11-23
Dziękuję bardzo i zapraszam na degustacje..:)))
reniuska 2008-11-23
http://bitwa-na-sniezki.pl/150374
malybok 2008-11-23
tuńczyk ja wygląda jak miód!!!!! jak ktoś lubi mniód!!! mniam ciasteczko buzi dać!!!
bunia 2008-11-23
cudolik2- ja robię kupne .Kupuję zawsze tej samej marki ( Henglein - to chyba niemiecka firma w Polsce - w Dąbrowie Górniczej ).Jest tanie - ok 5 zł za opakowanie i co najważniejsze zawsze się udaje . Kupowałam przedtem inne i rzeczywiście nie zawsze wychodziło. To kupuje od kilku lat i zawsze mam w zapasie w zamrażarce .
madziks 2008-11-23
oj jakie smakowitosci.... uwielbiam tunczyka... mmmmniam.... milutkiego wieczorku;))) pozdrawiam i lece zjeść bo zgłodniałam od tych widoków...hihihi
lulka1 2008-11-23
muszę to spróbować ,buniu masz jakieś wskazówki co do ciasta,może być jakiekolwiek z marketu ?
danka1 2008-11-23
zapewne smakowitość.
czarna2 2008-11-24
pychotka..dobranoc:))
gosia34 2008-11-26
Jest pyszny, dzisiaj zrobil po raz pierwszy maz nam obiad byl pod wrazeniem ze tak dobrze wyszlo ale to tylko dzieki buni, masz swietne recepty nawet dla meszczyzn do zrobienia:))
atena74 2008-11-27
ja tylko ciekawa jestem kto ma zaszczyt zjadac te wszystkie pysznosci ? )))) pozdrawiam
bunia 2008-12-09
lulka1- też na zimno bardziej mi smakowało. Pierwszy raz jak robiłam zjadłyśmy na ciepło , drugi raz zostało i dojadłyśmy na zimno , teraz jak piekę to wcześniej i podaje na zimno na na kolację lub do piwka.
asiola 2008-12-12
zabieram do ulubionych a ślinka to już mi na klawiaturę kapie :D
rewelacja .....
lecę dalej oglądać foty i wybierać coś na jutrzejszy obiad :)
dziękuję :)