Barszcz czerwony czysty do popicia :
Esencjonalny barszcz czerwony czysty tradycyjnie podawany jest w towarzystwie pasztecików, krokietów, diablotek , pierożków itp. Doskonały na wszelkiego rodzaju przyjęcia do podania późno wieczorem .Istnieje wiele odmian takiego barszczyku .
Czas : 1 godzina
Składniki :30 dag wołowiny rosołowej
½ kg porcji rosołowej z indyka
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
1 cebula
1 suszony grzybek
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kg obranych i pokrojonych buraków ( -1 sztuka utarta na surowo i
pozostawiona )
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
pieprz mielony
majeranek
maggi w płynie
1 ½ litra wody
3 kostki bulionu drobiowego ( lub wołowego Knorra )
Mięso , warzywa , przyprawy , buraki zalać wodą. Gotować 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić . Doprawić sokiem z cytryny , pieprzem mielonym , majerankiem . Przelać przez utartego surowego buraka wyłożonego na sitku ( nabierze ładnego czerwonego koloru ).
Podawać w bulionówkach lub filiżankach .
Mięso obrać od kości i razem z warzywami i grzybkiem zmielić , a następnie użyć jako farsz do pierogów , krokietów lub naleśników
dodane na fotoforum:
milena3 2008-11-26
Uwielbiam barszczyki, a najbardziej ten jedyny w roku w Wigilię nawywarze z grzybków suszonych i dotego uszka z grzybkami...mmmmmm mniamuśny.
bunia 2008-11-26
yvonne7- tak .wiem ,że to wydaje się długo , ale jak ma być dobry barszczyk to trzeba czasu .Na małym gazie tak by wszystkie smaki z warzyw , mięsa i buraczków wyciągnąć .
jaarr 2011-12-07
wygoglowałem tę stronkę szukając z czym mój barszczyk podać :)
"Esencjonalny barszcz czerwony czysty tradycyjnie podawany jest w towarzystwie pasztecików, krokietów, diablotek , pierożków itp"
i coś z tego towarzystwa wybiorę :)