Kaszanka podsmażana z jabłkami na ostro ;
Uwielbiam smażoną kaszankę , taką doprawioną majerankiem , z cebulką .
Czas : 15 minut
Składniki :
3 cienkie kaszanki
3 średnie cebule
3 jabłka
majeranek
pieprz mielony
olej
masło
sól
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Gdy cebula będzie już usmażona odłożyć na bok 3 łyżeczki .Do pozostałej na patelni cebuli dodać obraną z osłonek i pokrojoną kaszankę i łyżkę masła. Smażyć mieszając aż kaszanka się rozpadnie .Doprawić majerankiem ( sporo ) i mielonym pieprzem .W tym czasie kiedy kaszanka się smaży pokroić jabłka w plastry ( bez obierania ), wydrążyć gniazda nasienne .Posolić , popieprzyć , posypać majerankiem .Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju .Na gorący kłaść plastry jabłek i obsmażać po 2 minuty z każdej strony .Podawać z podsmażonymi ziemniakami układając kaszankę na plastrach jabłek .Na wierzchu kłaść po łyżeczce cebuli . Moim zdaniem doskonale pasują do tego kiszone ogórki.
dodane na fotoforum:
tuurma 2008-11-27
Buniu, razem z qcharzem codziennie mnie przyprawiacie o ślinotok i zadziwienie, że tak wam się chce na codzień. Sama lubię gotować, ale, niestety, nie mam aż takiej weny, żeby 3x dziennie podawać nienagannie i z fantazją przyrządzone i udekorowane potrawy.
Kaszaneczka - mniam.
bunia 2008-11-27
tuurma- to nie tak . Rzeczywiście lubię stać w kuchni i lubię dekorować to co podaję .Ale jest jeszcze jedno .Moja Mama choruje i w zasadzie na nic nie ma ochoty to muszę tak podawać by ją talerz przyciągał bo inaczej wcale nie będzie jeść .
irys46 2008-11-27
Przepisik napewno wykorzystam!!! Nie wiem jak Ci dziękować za takie pyszne przepisy!!!
bunia 2008-11-27
irys46- na pewno wszyscy znacie większość tych przepisów , tylko ,że tacy zabiegani jesteśmy ,że czasem zapominamy o niektórych .Ja je tylko przypominam i trochę modyfikuję .To tak jak z tym jabłkiem do kaszanki. Mój syn usmażył kiedyś wątróbkę drobiową z jabłkami .Bardzo mi posmakowała .Potem zetknęłam się w Anglii z pieczeniem wieprzowiny z cebulą i jabłkiem - znów mi posmakowało. I tak zaczęłam eksperymentować z jabłkami. Zresztą inne owoce też są doskonałe na ostro .Kuchnia orientu od dawna stosuje słodkie owoce w połączeniu z ostrymi przyprawami .
Ciesze się ,że mogę Cię jakoś zainspirować.
kropka7 2008-11-27
Apetyczne zdjęcie.
_______________Ślę słodziutkie pozdrowienia,
życzę miłej nocki i ślicznie dziękuję......
... za piękne komentarzyki........:-)))
yvonne7 2008-11-27
uwielbiam kaszankę!
ja na razie jestem na etapie pieczenia chlebka i poszukiwania optymalnej nań receptury. Właśnie się piecze trzeci bochenek - wczoraj rodzinka pochłonęła 2 ... ;)))
atena74 2008-11-27
musze przyznac , ze nie lubie kaszanki ... ale te bym z checia sprobowala ! ))
bbasia4 2008-11-27
poleciłam twoja galerie koleżance ,bo ona nie lubi gotować ,ale kaszankę lubi może skorzysta z innych przepisów.Pozdrawiam ciekawe są te przepisy.
irys46 2008-11-27
Ja robię karkówkę z jabłkami ale w sobotę i starcza na niedzielkę bo inne dni jadamy z moim mężczyzną w stołówce szkolnej:) Jestem wygodna!!! Jak wnuczęta wpadają to wtedy wymyślam, ale teraz mam z czego korzystać :) Dziękuję BUNIU!!!
bunia 2008-11-27
Z kaszanką to jest tak ,że trzeba trafić na dobrego dostawcę ( cudem by było mieć dostęp do swojskiej ) .A nawet ta dobrą trzeba jeszcze w domu doprawić .U mnie wnuki buntowały się przed kaszanką , ale od chwili kiedy zrobiłam im kaszankę pieczoną w jabłkach ( gdzieś tam dalej jest zdjęcie i przepis ) to ku zdumieniu rodziców wpraszają się do Babci na kaszankę .
pinecha 2008-11-27
... no niestety ja "kawior" kupuję jak jestem na działce
niema jak wiejska masarnia :-)
ellah 2008-11-27
Buniu, kocham cię za te różyczki ogóreczkowe, za te jabłuszka pieczone, za kaszaneczke podaną jak by to był kawior :))))
yvonne7 2008-11-27
piekę tylko w maszynie (dostałam na mikołaja ;))
jakoś nie mam cierpliwości do zagniatania, czekania, pieczenia...
a tak: wrzucam wszystko do maszyny, włączam start i wyjmuję chlebek
pachnie obłędnie, chyba na drzwiach powieszę sobie szyld "Piekarnia"
pierwszy upieczony przeze mnie chleb został rozszarpany, gdy był jeszcze ciepły, teraz boję się, że ta maszyna w końcu się zapali ;)))
kup - a zobaczysz, co to zapach i smak chleba
te z (nawet najlepszych) piekarni się chowają :)))
atena74 2008-11-27
dokladnie .. tu mozna by jeszcze wiecej wymienic tradycyjnych polskich potraw np. "pierogi ruskie" , "fasolka po bretonsku" , "kotlet schabowy po wiedensku" itp hihi
bunia 2008-11-27
szwed- bardzo się cieszę ,że galeria się podoba .Zapraszam.
atena74- podrzuciła byś jakiś przepis z Austrii .
b0zenka 2008-11-28
***********************
...Witam w piątkowy słoneczny poranek...
...miłego i pełnego wrażeń dnia życzę...
...cieplutko pozdrawiam...
********************************
setulo 2008-11-28
Pieknie podane Buniu , miłego dnia :)
reniuska 2008-11-28
miłego popołudnia
tuurma 2008-11-29
Buniu, życzę zdrowia i apetytu mamie! U mnie dziś zapach pieczonego chleba i żurku na własnym zakwasie :) A na obiad będzie fasolka :)
eporemb 2009-09-09
Bunia Ty Jesteś cudowna,dzięki za przepisy i porady-buziaki/mało kto chce się podzielić przepisami/http://kwiatdlaciebie.pl/k,ZWxhfDI=jeszcze raz buziaki