Cebulaki z jajkiem

Cebulaki z jajkiem

Cebulaki z jajkiem :

Bardzo lubię cebulaki. Nie ma co ukrywać , że najsmaczniejsze są bezpośrednio po upieczeniu. A , że u mnie nawet 6 sztuk to za dużo by je zjeść na świeżo to wymyślam co by tu z nimi zrobić jak zostaną .To jest jedna z propozycji.
Jak ktoś nie lubi zdecydowanie piec tak jak ja może kupić gotowe cebulaki w piekarni .
Przepis na domowe cebulaki jest na następnym zdjęciu.



Czas : 25 minut

Składniki :2 placki ,, cebulaki „
2 jajka
2 łyżki śmietanki słodkiej
2 łyżki usiekanego szczypiorku
½ łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
2 łyżeczki masła

,,Cebulaki „ skropić wodą ( szczególnie brzegi bo są grubsze ),środki posmarować śmietanką . Na każdego zestrugać po łyżeczce masła. Rozgrzać piekarnik .Przygotować dwa dość duże kawałki folii aluminiowej . Na każdego,, Cebulaka „ wbić ostrożnie jajko. Posypać mielonym pieprzem .Ułożyć placki na folii , zagiąć folię i zacisnąć ją tworząc paczuszkę .Wstawić do piekarnika . Trzymać w piekarniku 20 minut by jajka się ścięły .Rozwinąć folię i trzymać w piekarniku jeszcze 1 minutę . Wyjąć. Odwinąć . posypać szczypiorkiem . Podawać gorące.

Doskonałe na drugie śniadanie, kolację , a jak trzeba to i na obiad ( podać wtedy Np. barszczyk czerwony do popicia , lub bulion , czy czystą pomidorową ).

Można też wykorzystać cebulaki jako spód do takiej niby pizzy.

dodane na fotoforum:

pamela5

pamela5 2008-11-30

fajnie wyglądają...

b0zenka

b0zenka 2008-11-30

Na ich widok sama sobie mówie smacznego.
********************************
Każdego ranka gdy otworzysz oczy
Pomyśl że dzień zależy od Ciebie
~~~~POZDROWIONKA~~~~

fredi

fredi 2008-11-30

ŁADNIE TO ZROBIŁAŚ
MIŁEJ NIEDZIELI

rozanka

rozanka 2008-11-30

fajny pomysł:)))

monik

monik 2008-11-30

ooooooooo jakie pyszności!!!!!!!!!!!!!!!!

erminia

erminia 2008-11-30

pysznosci,lubie cebulaki ale nie robilam jeszcze sama. musze sprobowac za twoim przykladem :) milej niedzieli, Buniu :))))

dolores

dolores 2008-11-30

super pomysł...napewno smaczne

gabryni

gabryni 2008-11-30

smaczne..pozdro...;))

ratzsi

ratzsi 2008-11-30

cebulaczek wygląda przepysznie!
a gdzie znajdę ten przeois na ciasto?
pozdrowionka :)

yvonne7

yvonne7 2008-11-30

uwielbiam cebulaki z dużą ilością cebulki.

Jak zostaną i są już nieświeże - ja zapiekam je z żółtym serem.
Do popicia barszczyk...
Niebo w gębie :)))

justik

justik 2008-11-30

jak odwiedzam twoja galerie to normalnie kiszki mi marsza grają, tak bym chciała to wszystko popróbować...

cudolik2

cudolik2 2008-11-30

I znowu cos z jajeczkiem:)))Uwielbiam.

lakusz

lakusz 2009-01-06

heh BUNIA NIE MAM SŁÓW KTÓRE MOGŁYBY OPISAĆ PODZIW DLA CIEBIE!! DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE PIĘKNE POTRAWY KTÓRYCH PRZEPISY UMIEŚCIŁAŚ I UMIEŚCISZ. POZDRAWIAM I ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU NIE TYLKO KULINARNYM :)

dodaj komentarz

kolejne >