Kotlety rybne w kwaśnej galarecie z papryką :
Propozycja na zimną przekąskę z rybnych kotletów. Ja jak smażę takie kotlety zawsze 2-3 odkładam i potem robię w galarecie ( do zjedzenia już lub zawekowane na potem ).
Czas : 20 minut
Składniki :
2-3 gotowe kotlety rybne
1 cebula
½ czerwonej papryki
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki oleju
1 szklanka wody + ¼ do namoczenia żelatyny
¼ szklanki octu
Pieprz mielony
Cukier
1 kostka bulionu rybnego ( lub warzywnego ) Knorra
3 płaskie łyżeczki żelatyny
Na oleju podsmażyć na złoto pokrojoną w piórka cebulę .Dodać paprykę pokrojona w paseczki i chwilę podsmażać. Przełożyć do garnka .Zalać wodą .Dodać ocet, kostkę bulionową , szczyptę pieprzu i cukru. Gotować 5 minut. Żelatynę namoczyć w ¼ szklanki wody , a potem rozpuścić w zalewie. Kotlety ułożyć w miseczce ( lub słoiku )- można je przekroić na pół wzdłuż .Zalać zalewą , posypać pokrojoną natką pietruszki. Zostawić do wystygnięcia , a potem wstawić do lodówki . Zostawić na 12 godzin .
Jeśli zalewamy kotlety w słoiku na potem , to zamknąć słoik .Wekować 15 minut. Zostawić i następnego dnia powtórzyć wekowanie następnego dnia .Trzymać w lodówce
dodane na fotoforum:
boxer1 2008-12-01
miłego wieczoru.
irogo 2008-12-01
no.... , a dzisiaj mogę iść spokojnie do lodówki, ostatnio zrobiłam smażoną rybkę w zalewie z Twojego przepisu - jeszcze mam - niebo w gębie.....:)))))
bunia 2008-12-01
irogo- a kotlety są jeszcze lepsze .Przy następnej okazji wypróbuj ten przepis ( Ja do czasu do czasu kupuje rybę , smażę kotlety i zamrażam - mam potem na obiady i na takie różności kolacyjne )
kuskus 2008-12-01
słodko:)
aneta21 2008-12-01
Ale pycha kurde a skad te kotlety wziasc
bunia 2008-12-01
aneta21- kupić rybę i zrobić ( gdzieś tam dalej jest przepis ).A jak Ci się nie chce to kup w rybnym 1 sztukę i zrób sobie w galarecie.( hi hi hi )
kropka7 2008-12-01
Buniu.....no ....nie wiem....nie wiem.....
tak nas tu zachęcasz do pracy nad dankami...
przydadzą się na święta Twoje przepisiki....
Pozdrawiam cieplutko..:-)))))
bunia 2008-12-01
kropka7- specjalnie wyciągam niektóre świąteczne dania - dzieciaki w Anglii się domagają podpowiedzi.
cudolik2 2008-12-01
Ale rewelacyjna ryba!Nie skorzystac z tego przepisu,to grzech!Piekna!Milych snow.
anunia 2008-12-01
Jestem pod ogromnym wrażeniem Pani galerii:)
już zastanawiam się co jutro na obiadek by zaskoczyć najbliższych:)
serdecznie pozdrawiam
halinag 2008-12-02
Witaj Buniu ale mi brakowało twoich pyszności
Już jestem z Wami ,życzę Ci miłego pogodnego dnia
sense 2008-12-02
apetycznie :] juz mi slina cieknie
pozdrawiam
duszka1 2008-12-03
ja robie podobnie malutkie klopsiki z mielonego mięsa,jeden półmisek galaretka a drugi tylko zalewa bez żelatyny,ale te podaję z kleksem majonezu i keczapu:)....a wiecej wymysli nasza madra Bunia:)Pozdrawiam cieplutko,załując,ze czasu wolnego tak malo:)