Bułeczki zapiekane z serkiem:
Smaczna wegetariańska zapiekanka .
Czas : 10 minut
Składniki :
3 małe bułeczki
3 łyżki białego sera kremowego z ziołami
1 mini kostka czosnkowa Knorra ( lub roztarty ząbek czosnku
2 łyżki słodkiej śmietanki
3 płaskie łyżeczki masła
3 łyżeczki utartego żółtego sera
Z bułeczek ściąć spody ( zostawić do zjedzenia potem ).Wyjąć miękisz z bułek , rozdrobnić go i polać śmietanką . Dodać serek , rozkruszoną mini kostkę czosnkową ( lub czosnek ), ser żółty. Wymieszać. W każdą bułeczkę włożyć masło .Napełnić mieszanką sera z miękiszem bułki. Zapiekać w gorącym piekarniku przez 5 minut .Udekorować zieleniną .Podawać na ciepło.
dodane na fotoforum:
halinag 2008-12-02
Buniu dopiero pyszny deser
już smaczne bułeczki
życzę Ci spokojnej nocy i miłych snów
bunia 2008-12-02
Specjalnie nie zwracam na to uwagi - z reguły wstawiam na 180 stopni .Jak będzie mniejsza temperatura to potrzyma się moment dłużej , jak wyższa to krócej. Ja zaglądam i jak widzę ,że brzegi bułeczek się lekko zarumieniły to wyjmuję . 180- będzie najbardziej optymalne.
tezera 2008-12-02
mój syn uwielbia takie bułeczki-miłej nocki:)))
cudolik2 2008-12-02
Musze Cie pochwalic,za pomyslowosc i cierpliwosc.Ja to juz jestem taka wygodna,ze jak jestem glodna,to"wpadam"do"garnka,podgladne,zmodyfikuje(bo nie zawsze mam w lodowce to,co trzeba)i cos tam upichce.Leniwa sie ostatnio zrobilam.Ostatnio wole piec niz gotowac.Wczoraj znowu robilam lazanie na obiad.A jakby tak na kolacje jakies zapiekaneczki zrobic?-musze pomyslec nad tym,na jutrzejsza kolacje;)Milej nocy.
yvonne7 2008-12-02
ja tu czegoś nie rozumiem: jak się zetnie spody - to będą dziury. A nie lepiej ściąć górę, wydrążyć miąższ, napełnić bułeczki i przykryć "czapeczkami", a następnie zapiec ? :)))
bunia 2008-12-02
yvonne7- ścinasz spód, przewracasz do góry nogami , wyciągasz miąższ .tak by nie naruszyć skórki. Nie za bardzo można przykryć denkiem bo wtedy trzeba by dłużej trzymać w piekarniku by serek się zapiekł i bułka zrobi się twarda . Oczywiście można ścinać górę i tak samo wydrążać - ja jednak wolę górę bułeczki niż spód ( jest przecież twardszy ) .Góra jest chrupiąca .
yvonne7 2008-12-02
posmaruj kochana ten spód odrobiną masła - zobaczysz jaki się zrobi chrupiący ;)))
pinecha 2008-12-03
ładniutkie te zapiekaneczki :-)
... już się poprawiłem i wstawiłem przepisik na sosik i klopsiki
maggie 2008-12-03
dziś u mnie grzaneczki buniu.... aleeee... co to? gdzie jest dziś bunia?? wolne od gotowania???