Stek z Sommerset po polsku :
Moja wersja angielskiego przepisu .
Czas :ok. 1-1,5 godziny
Składniki
:4 kotlety schabowe z kostką lub bez )
2 cebule
3- średnie jabłka
2/3 szklanki piwa jabłkowego
sól
pieprz mielony
1 kostka bulionowa ( wieprzowa lub wołowa czy cielęca )
oliwa
1 łyżka masła
1 – 2 łyżki mąki
Papryka mielona
1 łyżeczka curry
2 mini kostki czosnkowe Knorra ( lub 2 roztarte ząbki czosnku)
Zrobić pastę do natarcia mięsa z - 2 łyżeczek pieprzu, 2 łyżeczek papryki mielonej, 1 łyżeczki curry, czosnku ( 2 mini kostki czosnkowe Knorra ), 2 łyżek sosu sojowego , 2 łyżek oliwy. Natrzeć schab .Ułożyć w pojemniku . Zalać piwem jabłkowym i zostawić na 12 godzin w lodówce .Wyjąć .Odsączyć . Obsmażyć na rumiano na 3 łyżkach oliwy. Przełożyć do brytfanki . Na tłuszczu ze smażenia zeszklić usiekane w ,, piórka „ cebule , a potem lekko podsmażyć 2 duże jabłka utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Wlać marynatę i rozrobioną w 1 szklance wrzątku kostkę bulionu ( cielęcego ).Zalać mięso w brytfance wywarem , dołożyć cebule i jabłka. Brytfankę zakryć folią aluminiową i dusić 1 godzinę . Odkryć folię . Dusić jeszcze 30 minut . Sos zagęścić ( Np. 1 torebką sosu ciemnego do mięs Knorra lub brązową zasmażką ).1 jabłko pokroić w grube plastry bez obierania , posypać je pieprzem i majerankiem .Obsmażyć na 2 łyżkach oleju po 2 minuty z każdej strony . Podawać mięso obłożone plastrami jabłek .
dodane na fotoforum:
jasiek56 2008-12-04
REDDS jest wszędzie! Przepis rzecz święta! :)
bunia 2008-12-04
annaslysz - jasiek56 ma racje - piwo jabłkowe jest wszędzie .Lepiej by było używać cydru jabłkowego lub Calvadosu - ale bez przesady z piwem tez jest dobre .A jak nie chcesz dodawać alkoholu to podlej taka samą ilością bulionu i do smaku dopraw octem balsamicznym lub winnym .
renia06 2008-12-04
Ach Buniu:)))Zasmakowałam w twojej Galeriii:))))
Co za pychotki jakie specjały :)))).
Pozdrawiam ciepło i smacznie :)))))
bunia 2008-12-04
Dzisiaj obiadek imieninowy bo moja Mamcia Barbara- co prawda tylko na 2 osoby bo goście będa w niedziele , ale świętujemy. Zaraz zrobimy sobie kawusie , ciacho do tego i wiśnióweczka .
wiolcia7 2008-12-04
Ja tego nie przygotowywałam - byłam gościem. w sałatce wiem , że była cykoria, sałata pekińska, oliwk, paprykai polane oliwą z oliwek;-)
cudolik2 2008-12-04
Stek wyglada BOSKO!,na pewno jest przepyszny(jak znam Twoje kucharzenie),Sto lat!dla Mamci,i nie przesadzcie z ciastkami,bo Mamcia nie powinna...;)))Ale mnie pysznosci ominelo..ale coz robic,zycie ro nie tylko"garnek":)))Pozrawiam cieplutko.
malybok 2008-12-04
ucałowania dla Mamy z życzeniami zdrowia i uśmiechu przy tak dobrej córce!!! :))))
bunia 2008-12-04
barossa- mówisz ,że dużo roboty przy przyprawianiu .Jakoś dopiero teraz popatrzyłam ,że składników rzeczywiście sporo. Ja wieczorem bejcuję mięso i wstawiam do lodówki , a następnego dnia to tylko cebula , jabłka , do brytfanki i polać piwem .Samo się piecze .
yvonne7 2008-12-04
Mamci proszę złożyć ode mnie najserdeczniejsze życzenia i bardzo mocno Ją uściskać :)))