Wątróbka drobiowa smażona :
Nie wszyscy lubią podroby. Wątróbka drobiowa jest wyjątkiem . Z reguły jest lubiana . Delikatna. Szybka do zrobienia.
Czas : 30 minut
Składniki : 30 dag wątróbki drobiowej
Sól
Pieprz mielony
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
mąka do posypania
¼ szklanki słodkiej śmietanki
maggi w płynie
Wątróbkę umyć , oczyścić , dobrze odsączyć . Posolić , popieprzyć , posypać mąką . Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron . Zmniejszyć gaz i dosmażyć wg upodobań .
Można też usmażyć pokrojoną w piórka cebulę i dodać ją do wątróbki w ostatniej fazie smażenia.
Wątróbkę zdjąć z patelni , a na patelnie wlać śmietankę .Sos doprawić maggi w płynie do smaku .
Doskonała z jabłkami smażonymi na ostro .
dodane na fotoforum:
luna19 2008-12-07
pysznosci :))) bardzo lubię i to wlasnie w takim zestawieniu... z jabłkami :))
graniac 2008-12-07
pychota... ale cholesterolu tam ,że hej... pozdrawiam i zycze miłego wieczorku:-))
aneta21 2008-12-07
Pychotka
bunia 2008-12-07
duszka1- ja też , ale jak zostaje to szybko zamrażam , a potem dokładam gotowanego kurczaka z rosołu i robię pasztecik - wygodnicka jestem
starsza 2008-12-07
nie domyślasz się.......rosołek z indyka...śląskie kluski...rolada i modro kapusta...he...he...
przyjazn 2008-12-08
kochana Buniu!A jak ja smażysz nie "strzela"Tobie z patelni?Mi za każdym razem to sie zdarza:(
bunia 2008-12-08
przyjazn- ja ją dobrze odsączam na sicie , potem oprószam mąką i kładę na dobrze rozgrzany tłuszcz .Czasem strzela .Na wszelki wypadek stawiam na najdalszym palniku , a jak przewracam to przestawiam na inny nie zapalony palnik i minutkę odczekam zanim przewrócę , potem ponownie przesuwam na zapalony palnik i tak kilka razy aż będzie dobra .
przyjazn 2008-12-08
Sredecznie dziękuję za radę:)Jutro zrobię tak jak radziłaś!-Miłego dnia:)