Knedel  ziemniaczany z grzankami

Knedel ziemniaczany z grzankami

Knedel ziemniaczany z grzankami :

Bardzo smaczny dodatek do mięs w sosie. Wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany przy robieniu. Mniej przy nim pracy niż z kopytkami .

Czas : 45 minut

Składniki :0,5 kg ziemniaków ugotowanych
1- 1,5 szklanki mąki
1 jajko
3 kromki chleba tostowego
szczypta soli
olej słonecznikowy

Ziemniaki utłuc na gładkie puree. Zagnieść ciasto ( jak na kopytka ) z ziemniaków, jajka , szczypty soli i takiej ilości mąki by ciasto było zwarte ale nie twarde .Chleb tostowy pokroić w kostkę i usmażyć na oleju rumiane grzanki. Zdjąć z patelni na papierowy ręcznik kuchenny by odsączyły się z tłuszczu. Ciasto ziemniaczane rozłożyć na wysypanym mąka blacie kuchennym ( stolnicy ) na kształt prostokąta o grubości 2 cm . Na ciasto wyłożyć grzanki z chleba . Zwinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku . Lnianą serwetkę wysmarować olejem . Zawinąć w nią roladę ziemniaczaną . Gotować w osolonym wrzątku przez 20-30 minut od ponownego zagotowania po włożeniu knedla do wrzątku . Wyjąć . Zostawić by dobrze odciekła . Odwinąć . Pokroić w grube plastry .

Jeśli jest przygotowana wcześniej to pozostawić w serwecie i podgrzewać tak zawiniętą na parze bezpośrednio przed podaniem .

dodane na fotoforum:

granyz

granyz 2008-12-08

----bez słów! miłych snów,

udch95

udch95 2008-12-08

Niesamowite! Jeszcze nie widziałam takiej galerii.Wspaniała.Fantastyczne,że robisz to,co lubisz i potrafisz podzielić się swoją wiedzą z innymi.Do tego tyle pracy w to wkładasz.Jestem pod ogromnym wrażeniem:))

reni1

reni1 2008-12-09

tego jeszcze nie robiłam..ze śliwkami ,truskawkami ,jagodami,szpinakiem ,mięsem ale co to to nie...;))Masz pomysły...

bunia

bunia 2008-12-09

reni1- ja pomysł na ten knedel wzięłam z kuchni czeskiej. Oni robią knedliki z grzankami takie jak nasze knedle - okrągłe do mięs .A ja jestem leniwa i wygodna .Gotuję duży knedel w serwecie i kroję w plastry . Podaję do mięs w sosie . A można go też nadziewać ( gdzieś tam jest przepis na knedel z mięsem ), czym się da. Połowa roboty i nie rozpada się .

piofoto

piofoto 2008-12-10

Widze ze masz tu bardzo ciekawe przepisy. Swietnie chetnie zkozystam z nich. Pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >