Zupa z kalarepki
Delikatna , kremowa zupa.
Czas : 1 godzina
Składniki :1 udko z kurczaka
włoszczyzna ( bez kapusty )
3 kalarepki
2 łyżki koperku usiekanego
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1 żółtko
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
sól
3 szklanki wody
Kalarepki i włoszczyznę obrać . 2 kalarepki utrzeć na tarce jarzynowej ( na grubych oczkach ). Udko , włoszczyznę , utarte kalarepki , kostkę bulionową zalać wodą i gotować ok. 45 minut ( aż mięso będzie miękkie ). Osobno w małej ilości osolonej wody ugotować pokrojoną w cienkie słupki trzecią kalarepkę ( ok. 20 minut ) , odcedzić i odstawić . Z zupy wyjąć mięso i włoszczyznę .Przetrzeć przez sito lub zmiksować zupę . Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę , rozprowadzić ją śmietanką zmieszaną z żółtkiem i zupą . Wlać do zupy i zagotować . Wsypać koperek . Podawać dokładając do wlanej na talerz zupy porcje kalarepki pokrojonej w słupki . Dekorować pokrojoną w talarki gotowaną marchewką i posypując koperkiem .
dodane na fotoforum:
jasiek56 2008-12-11
Jeśli buniową zupę zjem z kalarepki
będę silny, rześki i krzepki! :) całus! :*
qbala 2008-12-11
ale trafilam na jedzonko ;d dodaje do znajomych i poprosze wiecej wiecej przepisow :)
aneta21 2008-12-11
heh nie jadlam pozdr.
udch95 2008-12-11
Wspaniałą książkę kucharską stworzyłaś,miłego wieczorku życzę:))
emmi1 2008-12-11
Ach!!! jak fajnie że napisałaś w moim albumie i mogłam trafić na Twój cudowny album :D A za zupę kłaniam się do samej ziemi...
buziale :D
emmi1 2008-12-11
Ileż wspaniałych przepisów na różne okoliczności... kochana jestem twoją dłużniczką :)
emmi1 2008-12-11
O kochana, jesteś nie dość ., że utalentowania kulinarnie to jeszcze bardzo skromna. Toż to przecież dla nogi kulinarnej takiej jak ja skarb wielki :))))))
malybok 2008-12-11
smakowicie wygląda ładny, kolor bo ze smietanką,przybrana ładnie i wzbudza apetyt! :)))
labro 2008-12-11
Nie słyszałam o takiej zupce i nie jadłam nigdy,ale przepis zdrukuję ,bo wygląda mniam mniam.Pozdrawiam