Knedlowa rolada ze szpinakiem:
Bardzo smaczny dodatek do mięs w sosie. Wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowana przy robieniu. Mniej przy niej pracy niż z kopytkami .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 kg ziemniaków ugotowanych
2 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli
olej słonecznikowy
1 szklana mrożonego szpinaku
1 mini kostka czosnkowa Knorra
pieprz mielony
1 łyżeczka masła
Szpinak podsmażyć na maśle, doprawić mini kostką czosnkową , pieprzem .Dusić chwile by sok odparował. Ostudzić . .Ziemniaki utłuc na gładkie puree. Zagnieść ciasto ( jak na kopytka ) z ziemniaków, jajka , szczypty soli i takiej ilości mąki by ciasto było zwarte ale nie twarde . Ciasto ziemniaczane rozłożyć na wysypanym mąka blacie kuchennym ( stolnicy ) na kształt prostokąta o grubości 2 cm . Na ciasto wyłożyć szpinak .Zwinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku . Lnianą serwetkę wysmarować olejem . Zawinąć w nią roladę ziemniaczaną . Gotować w osolonym wrzątku przez 20 minut od ponownego zagotowania po włożeniu knedla do wrzątku . Wyjąć . Zostawić by dobrze odciekła . Odwinąć . Pokroić w grube plastry .
Jeśli jest przygotowana wcześniej to pozostawić w serwecie i podgrzewać tak zawiniętą na parze bezpośrednio przed podaniem .
Jeśli miało bo to być to samodzielne danie to można dać więcej szpinaku.
dodane na fotoforum:
udch95 2008-12-12
Wygląda jak ciasto,ciekawa.Ale ja jestem mięsożerna kocham słodycze!!!
bunia 2008-12-12
halinag- ta rolada i pozostałe na knedel z mięsem i knedel z grzankami to moje ulubione przepisy . W domu wszyscy lubią kopytka i pyzy - a weź i narób kluch na 6 cz 8 osób ( albo i więcej jak się wszyscy zejdą ) . Kiedyś trafiłam na czeski knedel do mięs i zmodyfikowałam go . Teraz mam labę . Mogę sobie ugotować gar ziemniaków dzień wcześniej , zrobi z nich puree , rano zrobić knedel ( sam lub z nadzieniem ) , zawinąć w serwetę , zawiązać i gotować dopiero przed podaniem .Zero roboty.
lovemee 2008-12-12
Koszyczki to fajna sprawa :)
niewiele pracy a efekt ciekawy
bunia 2008-12-12
barossa- obawiam się ,ze to trudne .Ja swoich oswajałam przez jakieś 15 lat. Najpierw zrezygnowałam z podawania samego .Za to pchałam wszędzie gdzie się dało jako dodatek. Paszteciki z mięsem i szpinakiem w cieście francuskim , omlety z mięskiem i łyżką szpinaku,pierogi jajeczno szpinakowe .Kręcili nosami , ale po woli , po woli zaakceptowali .Teraz już mogę nawet sam podać - byle na ostro z czosnkiem i pieprzem .
Życze cierpliwości .Za jakieś 10 lat smak im się zmieni ( hi hi hi )
I o dziwo ( zresztą tak- jak ja wolą ten mielony niż całe liście , jakoś tego w liściach nie lubię , tak jak szczawiu w zupie w kawałkach- musi być zmielony i już - każdy widać ma swoje upodobania .)
didll 2008-12-12
a to dobry pomysl z tym zageszczaniem sosow. choc ja pieke pierniczki a nie piernik ;)
maniusk 2008-12-12
````````````````````_«¸.*♥*.¸¸»_````````````````````
☆ •**• ☆.•**•.☆☆**•DOBRY WIECZÓR•**☆☆.•**•.☆ •**• ☆
~~~~`życzę miłego wieczorku pełnego odpoczynku:)`~~~~
bibila 2008-12-12
witaj!!!
super stronka lepsza niz nie jedna ksiązka kucharska:))))
dodam Cię do znajomych i myślę ze czesto tu bede zaglądac:))))
pozdrawiam i miłego wieczorku życze:))
romek 2008-12-12
Ja często gotuje szpinak z soswm czosnkowo smietankowym z makaronem, danie szybkie i smaczne. Pozdrawiam;)
cudolik2 2008-12-12
Alez przysmaczki podajesz!Jak zwykle zreszta...Ale pieknie wyglada.Rewelacyjnie.Milego wieczorku!
renatca 2008-12-12
Buniu robisz na prawdę świetne rzeczy i nie trudne.
Ja poproszę o świateczne menu na każdy dzień, bo jakoś nie mam do tego głowy ;-)
bunia 2008-12-12
renatca- z tegoroczną Wigilią to będzie dziwnie . Jeszcze nie robiłam Wigilii i Świąt na 2 osoby. A w tym roku tak wyjdzie . Dzieciaki mi się rozjechały po świecie i nie ma siły by na Święta przyjechali. Chcieli byśmy do nich poleciały , ale Mama nie czuje się na siłach .Postanowiłyśmy posiedzieć w domu . Do wieczerzy siądziemy wszyscy przy włączonych komputerach i pogadamy sobie przez skeypa .Trochę dziwnie - ale cóż zrobić. Tylko jak zrobić wieczerzę na 2 osoby? Ile bym nie zrobiła będzie za dużo.
luna19 2008-12-12
fajnie wygląda
hm ale musialabym robić tylko dla siebie .... reszta domowników
szpinaku nie tknie :)))
reniuska 2008-12-12
DOBRANOC
rumpel 2008-12-12
...też wykorzystam ten przepis...
bunia 2008-12-12
rumpel- pisałam jagodaj- jak ta rolada ma być jako samodzielne danie to proponowała bym zrobić do niej prosty sos ze słodkiej śmietanki i serków topionych , lub polać ja masłem , masłem z bułeczką tartą lub inaczej okrasić. Ja podawałam do gulaszu to niczym dodatkowo nie polewałam.
zgaga6 2008-12-12
Wow ,znowu ciekawe danie,u mnie wszyscy uwielbiają szpinak tak więc przepis się przyjmie:))A dziś zrobiłam kotlety rybne w galarecie i czekam z niecierpliwością aż zastygnie galareta:)))
lovely 2008-12-18
mmmmc pysznie wygląda....