Rolada rybna :
Delikatne danie obiadowe ( z sosem ) .
Czas :1,5 godziny
Składniki
• 1 kg filetów rybnych bez skóry ( Panga , Dorsz , lub ryby słodkowodne )
• 1/2 łyżki soku z cytryny
• bułka namoczona w mleku i odciśnięta
• 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
• 2 jajka
• 1 cebula lub 1 mini kostka cebulowa Knorra
Vegeta
• liść laurowy,
• 2 ziarenka pieprzu,
• 2 ziela angielskie
• 2 kostki bulionu rybnego Knorra + 2 litry wody ( lub wywar z ryb i warzyw )
• 1 łyżka masła + masło do wysmarowania ściereczki
• sól
• pieprz mielony
• ¼ gałki muszkatołowej- zmielonej
• 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na maśle. Filety rybne i odciśniętą bułkę zmielić . Dodać jajka i kaszę mannę . Doprawić solą , pieprzem,Vegetą, gałką muszkatołowa, sokiem z cytryny do smaku . Wyrobić. Lnianą ściereczkę posmarować masłem .Wyłożyć masę rybną .Uformować wałek . szczelnie zawinąć w ściereczkę . Zawiązać końce nitką. W szerokim garnku zagotować wodę z kostkami bulionowymi , zielem angielskim , liściem laurowym i pieprzem . Do wrzącego włożyć roladę i gotować 1 godzinę na małym gazie .Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia. Odwinąć i pokroić w plastry.
Jeśli ma być daniem obiadowym podgrzewać w sosie ,Można też zrobić w galarecie ., zalewie octowej , z majonezem .
dodane na fotoforum:
hzero44 2008-12-18
mniamku:)
a jakby ją tak pod galarete???
to moze by sie plywac nawet nauczyła??:))
luna19 2008-12-18
suuper... ja mam taką robić na wigilię .. tylko że w galarecie będzie podana
bunia 2008-12-18
luna19- ja też 2 kawałki włożę w galaretę , 2 podam z majonezem , a 2 może wsadzę w zalewę octową .Specjalnie zrobiłam wcześniej ,żeby nie bawić się przed samymi Świętami .Wystudzę, zawinę w folię spożywczą i zamrożę - a potem zrobię .
hoffis25 2008-12-18
Witaj!!! Troszke nie było nas na garnuszku ale mamy teraz mniej czasu.Ale mysle ze to juz niedługo sie zmieni !!!!Pozdrawiamy gorAco i życzymy Zdrowych i Wesołych Świat!!!!
udch95 2008-12-18
Pięknie wygląda,musi być pyszne:))
elunia50 2008-12-18
pozdrawiam:)
aneta21 2008-12-18
hmmmm mniam mniam
cudolik2 2008-12-18
Ladnie to wyglada,to i pewnie tak samo smakuje.Zastanawiam sie,dlaczego nie gotujesz tego w folii do gotowania,tylko w sciereczce?Milego wieczorku.
bunia 2008-12-18
cudolik2- wiesz ,że się nie zastanawiałam nad tym . Masz rację - można przecież w folii. Tak się jakoś przyzwyczaiłam do tego ,że mam lnianą ściereczkę taką specjalnie do gotowania knedli i innych takich dań - psioczę że muszę ją wygotowywać potem ,a od lat to robię.Jak to dobrze ,jak ktoś z boku popatrzy . PRECZ ZE ŚCIERECZKĄ. Dzięki .
jolcia7 2008-12-18
rybka uwielbiam rybki ...ale moji pozostali domownicy nie :((
ale i tak przez cały miesiąc co piątek RYBKA na obiadek :))
a jutro jest piątek:))pozdrawiam serdecznie
szalona 2008-12-18
Pozdrawiam miłego wieczorku życzę:))))))))))
setulo 2008-12-18
Dobrej nocy Buniu :)
reniuska 2008-12-18
DOBRANOC GRAŻYNKO:)))
edyta61 2008-12-18
Mniamiii !!! będe tutaj cześciej zaglądać to sobie pozgapiam przepisy :)) pozdowienia!!
jankewa 2008-12-18
Pięknie apetycznie wygląda ,smacznego
Dobrej i spokojnej nocki,pozdrawiam serdecznie
halinag 2008-12-18
Dobranoc Buniu przepis Ci podam bo bardzo prosty...........jest wstecz podany...ale napisze Ci
lussi44 2008-12-19
Przepraszam, że dopiero tak późna porą jestem u Ciebie...ale dlatego, że zrobiłam sobie mały przerywnik w pracy...odwiedzę, odpiszę i dalej do dzieła...pozdrawiam na dobranoc :**
bunia 2008-12-19
barossa- pierwsze gotowanie świąteczne .Chyba najwyższa pora .Zawsze już miałam pogotowanie i pomrożone połowę tego co można , a w tym roku coś się lenię ( i dobrze mi z tym ).
halinag 2008-12-19
Buniu nie targaj tyle tych zakupów zwolnij.."nie od razu miła nie od razu'"
jak śpiewał Grechuta..............jutro też jest dzień
bunia 2008-12-19
halinag- guzik - jutro jest sobota i przyjadą wnuki ( sztuk 4 ) - młodsi koniecznie chcą się uczyć robić uszka , a starsi nie wiem co wymyślą ) - w każdym razie mam zakręcony dzień.