One będą jeszcze bardziej rumiane jak je w Wigillię podsmażę jeszcze raz .
Uszka z grzybami wg Babcigramolki :
Pracochłonne – ale za to fantastyczne smakowo. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z takimi uszkami .
Z tej porcji farszu i ciasta wychodzi 50 małych uszek .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1/3 szklanki ugotowanych i zmielonych grzybów suszonych
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki masła + masło go podsmażania uszek ( jeśli ktoś woli gotowane to nie potrzeba )
Sól
Pieprz mielony
1 jajko
2 łyżki wody
10-12 łyżek mąki + mąka do podsypywania w czasie wałkowania
Pokroić bardzo drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce masła. Dodać drugą łyżkę masła i zmielone ( ugotowane ) grzyby suszone .Smażyć 2-3 minuty. Doprawić farsz solą i pieprzem mielonym .Ostudzić farsz .
Zagnieść sprężyste ciasto z jajka, wody i mąki ( 10-12 łyżek zależnie od wielkości jajka. Jeśli trzeba dodać trochę mąki .Rozwałkować cienko ciasto. Kieliszkiem do jajek na miękko wykrawać kółeczka . Na każdy kawałek ciasta nakładać farsz – zlepiać jak pierogi , a następnie skleić dwa rożki tworząc kształt uszka. Układać na wysypanej mąka tacce .
Zagotować w szerokim garnku osoloną wodę .Dodać 1 łyżkę oleju . Delikatnie wkładać na wrząca wodę uszka tak by nie przerwać wrzenia. Gotować 2 minuty od wypłynięcia . Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i rozkładać na tacce . Zostawić do ostygnięcia .
Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim uszka na rumiano z obu stron .
Na talerzu układać uszka – zalewać gorącym barszczem czerwonym .
Uszka można zrobić , ugotować i usmażyć wcześniej – zamrozić , a w Wigilię rozmrozić i podgrzać na patelni .
Jeśli ktoś woli uszka tylko gotowane ( bez podsmażania ) może je zamrozić takie .
dodane na fotoforum:
irenka 2008-12-21
..super fotka..az zaczyna w brzuchu burczec z glodu:))...
pozdrawiam serdecznie:)!
szalona 2008-12-21
Milutkiego popołudnia:))))))))))
infecto 2008-12-21
o Jeeeeezuuuu. mniaaam
jolcia7 2008-12-21
no tak a wigilja dopiero w srode:))buuu
mniam mniam
cudolik2 2008-12-21
Smazonych uszek,powiem szczerze,ze nigdy nie jadlam.Nawet nie wiem jak smakuja.Ale skoro Tobie smakuja,to dlaczego nie sprobowac?.;))))
halinag 2008-12-21
Buniu odsmażanych uszek nie jadłam.....ale jeśli Ty podajesz to na pewno są pyszne.....miłego popołudnia
kopytka 2008-12-21
no nie wytrzymam...cudolik do swoich uszek podaje kapustę z grzybami, karkówkę pieczoną , a u Ciebie uszka takie jakie uwielbiam - podsmażone na patelni....
jolanka 2008-12-21
też będę robiła ,tylko ja tnę ciasto na kwadraciki ::))
pozdrawiam i miłego wieczoru życzę
dziękuję za życzenia ::))
udch95 2008-12-21
Ale pyszności,wspaniale wyglądają:))
martynw 2008-12-21
wspaniałości i pyszności, ja wole bez podsmażania i też będziemy robić na wigilie z suszonych grzybów tylko, tylko cebulkę mama na oleju podsmaża i dodaje trochę tartej bułki, wtedy farsz jest bardziej ściśnięty:):) pozdrawiam:):)
medussa 2008-12-21
Jutro pierwszy raz w życiu robię sama uszka. Wg Twojego przepisu Buniu:) Jak sie nie udadzą, to we wtorek pędzę po gotowiznę :/
kasiaaa 2008-12-22
Niech magiczna noc wigilijnego wieczoru przyniesie Ci spokój i radość a Nowy Rok obdaruje Cię pomyślnością i szczęściem. Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia, niech spełniają się wszystkie Twe marzenia Buniu!
kasiaaa 2008-12-22
hihi, dwa razy napisałam:-) przepraszam za spamowanie...to z tego pośpiechu, za godzinę wyruszam w podróż;-)
iwoski 2008-12-22
Karpicka, barscycka, kapeczke wódeczki co by smakowały syckie potrawecki. Mrozicku śniezycku, milosci po zmrocku, samego dobrego w Święta i w Nowym Rocku 2009
ledy20 2008-12-22
Bardzo dziękuje za przepiękne życzenia :))) Muszę powiedzieć że galeria jest cudowna . Pozdrawiam