Piersi z kurczaka w soku pomarańczowym z karmelizowanym porem :
Delikatny smak kurczaka doskonale harmonizuje z owocowym smakiem pomarańczy i karmelizowanym porem .
Czas : 40 minut
Składniki :
2 piersi z kurczaka
½ szklanki soku z pomarańczy ( świeżo wyciśniętego , nie takiego słodzonego kupnego )
¼ kostki bulionu drobiowego
¼ szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki masła
5 łyżeczek cukru
pieprz mielony
biała część pora
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła .Obsmażyć na tłuszczu piersi z kurczaka z obu stron na rumiano. Podlać sokiem z pomarańczy .Dodać bulion drobiowy ,łyżeczkę cukru, szczyptę mielonego pieprzu .Dusić na małym gazie 20 minut pod przykryciem . Dolać śmietankę , odkryć pokrywkę , zwiększyć gaz i dusić jeszcze 10 minut aż sos odparuje i zagęści się .
W tym czasie kiedy piersi z kurczaka się duszą pokroić por w krążki i rozdzielić je w pojedyncze obrączki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i masła i zeszklić na nich por .Posypać 4 łyżeczkami cukru i chwilę smażyć aż cukier pokryje por delikatnym karmelem . Doprawić mielonym pieprzem .
Na półmisku układać warstwę pora , a na niej pierś z kurczaka .Sos z duszenia podawać osobno.
Ja podaje takie piersi z kurczaka z kuskusem zrobionym na bazie bulionu drobiowego .
dodane na fotoforum:
beata1 2008-12-28
ślicznie............
...............•:::::•
..¸,.•´¨`•.( -.- ).•´¨`•.,¸
..¨`•--•-¨( “)(“ )¨-•--•´
......................._/|_ Dzień
......................>,"< Dobry
............._/|_ życzę miłego
............>,"< dnia
._/|_
>,"<..... Pozdrawiam gorąco
...............•:::::•
..¸,.•´¨`•.( -.- ).•´¨`•.,¸
..¨`•--•-¨( “)(“ )¨-•--•
luna19 2008-12-28
mmmmmmm.... a ja po swietach taka objedzona :)
nic nie robilam na obiad... hehehe hażdy je co sobie znajdzie hihihih
tylko grecką salatke zrobilam i wszyscy siegają po nią kiedy chcą :))
eliza1 2008-12-28
...........((`'-"``""-'`))
............)....-....-....(
.........../..(o._.o)_._
...............(.0.)..._./
..........._'-._'='_..--'.._
....../`;#'#'#.-.#'#'#;`
......_))......'#'.......((_/
........#.....................#
.........'#.................#'
........../.'#...........#'.
........._..'#.....#'./../_
......(((___)...'#'...(___) Miłej niedzieli życzę:)
myopic 2008-12-28
palce lizac!!:)))
hibiskus 2008-12-28
Wiernie tu zaglądam , tylko nieraz brak mi słów na komentarze ! Pozdrawiam milusio!
ireczek 2008-12-28
milego popoludnia...
szalona 2008-12-28
Święta, Święta i po Świętach,
nikt już o nich nie pamięta,
bo Sylwester już za pasem,
bawmy ostro się w tym czasie :)))))))))))))
szalona 2008-12-28
Ale kusisz :)
aneta21 2008-12-28
pysznie wyglada ale ten cukier mnie przeraza juz nie ten sok co cukier
bunia 2008-12-28
aneta21- przeraża cię cukier jaki cukier czy perspektywa słodkości .Jeśli chodzi ci o smak to wyjaśniam - cukier przy karmelizacji w kompozycji z innymi przyprawami wcale nie daje smaku słodkiego .To tak jak z miodem - piecze się wieprzowinę smarowaną miodem i wcale nie jest słodka .Tak jest z karmelizowaną porą która sama z siebie jest ostra .A sos pomarańczowy wymaga odrobiny cukru - tez na końcu nie jest słodki ( to tak jak sos chrzanowy, musztardowy, potrawka - trzeba dodać szczyptę cukru dla smaku ).
lizar 2008-12-29
Któregoś dnia muszę siąść i spisać te wszystkie pyszności .
Spokojnej nocy buniu
tuurma 2008-12-29
Hmm... właśnie mam kurzy biust w lodówce. Miało być curry, ale po przeczytaniu Twojego przepisu... ;) Muszę się tylko rozejrzeć za porem.