Ten przepis tak jak i następny na klops był już wśród zdjęć - ale przez pomyłkę oba mi się wykasowały - to wstawiłam je ponownie.
Puree ziemniaczano-cebulowe Babcigramolki
Doskonały dodatek do dań z grilla .Mało skomplikowane i tanie .
Czas : 30 minut
Składniki :4 ziemniaki średnie
1 duża cebula
½ szklanki mleka
2 łyżki masła
sól
szczypta utartej gałki muszkatołowej
Ziemniaki obrać , przekroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. W czasie gotowania ziemniaków obrać cebulę , bardzo drobno pokroić , zeszklić na 1 łyżce masła nie dopuszczając do zarumienienia. Gdy cebula jest już szklista zalać ją mlekiem , dodać szczyptę gałki muszkatołowej i dusić aż mleko odparuje. Miękkie ziemniaki odcedzić i zmiksować razem z cebulą dodając jeszcze jedną łyżkę masła.
dodane na fotoforum:
llllarka 2008-12-30
buniu juz czekam na te kasztany na zdjeciu:p
bunia 2008-12-30
llllarka- nie masz pojęcia jaką ja będę mieć frajdę ,żeby je zrobić na różna sposoby.
aneta21 2008-12-30
pycha na pewno hmmm
duszka1 2008-12-30
uwielbiam "tłuczone ziemniaczki"(Barbi Diamentowy Pałac-służą również do rzucania:)))...z ogromna ilościa smietanki i zupka ogorkowa zmiksowana,mniam;znowu zglodnialam.Ale jutro musi byc grochówka koniecznie,a na podwieczorek będa drożdżowe racuchy i rogaliki z czekoladą bo wnusie do babci przychodzą:))
Usciski noworoczne przyjmij ode mnie buniu i bądź zawsze sobą,tego ci zycze:)))