Jajka sadzone z pieczarkami :
Można podawać na ciepłe śniadanie lub szybkie danie obiadowe z ziemniakami puree .
Czas : 10 minut
Składniki :
2 jajka
6 pieczarek
3 łyżki masła
sól
pieprz mielony
Pieczarki oczyścić i przekroić na połówki .Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i usmażyć połówki pieczarek na rumiano z obu stron .Dołożyć trzecią łyżkę masła .Pieczarki odsunąć na boki patelni ( symetrycznie na około ). W środek wbić jajka .Zmniejszyć gaz .Pieczarki delikatnie przełożyć na białka tak by jajka były nimi otoczone . Posolić , lekko posypać pieprzem . Przykryć patelnię pokrywką i na małym gazie ( tak by spód się nie zarumienił za mocno ) dosmażyć jajka .Trzeba zaglądać co chwilę i pilnować by białko ścięło się całkowicie ,a żółtko było pół- płynne ( to jak mocno będzie ścięte żółtko zależy od tego jakie kto lubi – ja wolę mocniej usmażone ).Jajka zsunąć łopatką na ogrzany talerz i podawać bezpośrednio po zrobieniu.
To są teoretycznie dwie małe porcje , lub jedna normalna .Jeśli potrzeba zrobić więcej porcji to trzeba to robić albo na kilku patelniach jednocześnie , lub przygotowywać pojedyncze porcje i wstawiać je przełożone na talerz ( półmisek ) do ogrzanego ( wyłączonego piekarnika bo inaczej zanim się zrobi ostatnią porcję – pierwsza będzie już zimna .
dodane na fotoforum:
elunia50 2009-01-04
Witaj Buniu i już idę własnie to zrobić na niedzielne śniadanko:)miłego dnia
reniuska 2009-01-04
ZARAZ SOBIE ZROBIĘ ALE BEZ PIECZAREK
Uśmiech i szczęście niech w Twym sercu gości.
w niedzielny mroźny poranek
pozdrawiam:)))
b0zenka 2009-01-04
Sniadanko mam z głowy,mniam mniam
****************************
ღ•`NA NIEBIE I W SERCU SŁOŃCA.
(*`v´*)♥`NA TWARZY UŚMIECHU BEZ KONCA
...***...MIŁEGO DNIA......POZDRAWIAM....
rumpel 2009-01-04
..no i po co ja grzeję te parówki, lepiej pójść na gotowe, takie apetyczne ;))
bunia 2009-01-04
rumpel- nie przejmuj się - u mnie parówki pewnie będą na kolację - a te sadzone zrobiłam z konieczności , bo mi się pieczarki w ilościach szczątkowych pałętały po lodówce .
labro 2009-01-04
Już drukuję przepis,będzie jak znalazł na przyszłą niedzielę :)
A na dziś życzę Tobie Buniu miłego dnia i przyjemnego odpoczynku.
aneta21 2009-01-04
oh pychota
monik 2009-01-04
mmmmm ale pychotka,uwielbiam jajka pod każdą postacią.......pozdrawiam i życzę miłej Niedzielki!!!!
lizar 2009-01-04
Miłej , smakowitej niedzieli Buniu
kropka7 2009-01-04
Smakowicie wygląda......
Witam w niedzielne przedpołudnie...:-)
Miłego dnia życzę.....
udch95 2009-01-04
To mi się podoba:)))
cudolik2 2009-01-04
Wlasnie jadlam na sniadanie jajeczka:)))Ale jajecznice ze skwarkami i cebulka;))))Pycha!
malybok 2009-01-04
takie śniadanie to pychota,jakby powiedział mój wnuczek.W niedzielę zawsze rano jest jajecznica i cały rytuał przy tym,wiele kiełbasy .jakieś mięsiwa itd,a ja takich tłustości nie mogę,więc zaproponuję Twój przepis,dobrej nocy:))))
barossa 2009-01-05
szybki obiadek i dobry:))...Apfelstrudel podobnie jak tort Sachera przereklamowane;)
bunia 2009-01-05
barossa- a to mi zabiłaś klina .Dała bym się pociąć na kawałki i posolić ,że Apfelstrudel to najpyszniejszy strudel na świecie - tak w każdym razie twierdziła moja Prababcia jak robiła swój strudel. Twierdziła ,że wzoruje się na przepisie właśnie na Apfelstrudel .Jej był pyszny ( tylko roboty przy nim co niemiara ).To może tak jest ,że oryginalny przepis to pychota , a w cukierniach podają pod tą nazwą byle co .No i po moich marzeniach .Miała być wyprawa do Wiednia na Apfelstrudel, sznycel po wiedeńsku, kawę po wiedeńsku i koncert w parku ( jeszcze nie wiem kiedy i czy - ale pomarzyć można ). Trudno - zrobię sobie kawę , upiekę strudel ( jak mi wyjdzie ) i włączę,, Nad pięknym modrym Dunajem ".( hi hi hi )