Pieczone ziemniaki z Fetą i sosem prawie tzatziki :

Pieczone ziemniaki z Fetą i sosem prawie tzatziki :

Pieczone ziemniaki z Fetą i sosem prawie tzatziki :
Wegetariańskie danie .Można przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem .Przepis na sos wzorowałam na przepisie Luny19 – tu jest link do oryginalnego przepisu
https://garkulinar.jun.pl/viewtopic.php?t=190

Ja potrzebowałam mniejszą ilość i trochę rzadszy – więc dopasowałam sobie proporcje.

Czas : 1 godzina

Składniki :
8 ziemniaków średniej wielkości( po 4 na osobę )
5 łyżek oleju słonecznikowego
szczypta mielonej papryki
sól

Na sos :

20-30 kostek sera feta z zalewy solankowej na osobę ( po 10-15 na osobę )
4 łyżki białego sera mielonego ( takiego jak na sernik- nie słodzonego )
4 łyżki gęstego jogurtu
1 ogórek
1 roztarty ząbek czosnku ( lub mini kostka czosnkowa Knorra )
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka octu winnego ( ja dałam jabłkowy )
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
sól
pieprz mielony

Ziemniaki obrać , większe przekroić na pół .Zalać osoloną wodą , doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Odcedzić. Olej wymieszać z papryką mielona i szczyptą soli .Ułożyć w naczyniu do zapiekania ziemniaki i polać olejem .Wymieszać tak by ziemniaki pokryły się nim . Wstawić do gorącego piekarnika .Piec obracając ziemniaki w trakcie pieczenia 30-45 minut ( zależnie od wielkości ziemniaków ) .Gdy ziemniaki są już rumiane i miękkie dołożyć masło i piec jeszcze 5 minut.
W tym czasie gdy ziemniaki się pieką zmieszać ser z jogurtem , oliwą i octem winnym .Ogórek utrzeć bez obierania na tarce jarzynowej ( grube oczka ) , lekko osolić i zostawić by puścił sok . Odcisnąć sok a ogórka dodać do sera . Wsypać natkę pietruszki , czosnek .Wymieszać .Doprawić solą i mielonym pieprzem .
Upieczone ziemniaki wyłożyć na talerz , posypać kostkami fety. Osobno podać sos .( można też polać od razu ziemniaki sosem , ale moim zdaniem smaczniej jest nakładać sobie porcje sosu na ziemniaki i tak jeść .)

dodane na fotoforum:

wiola29

wiola29 2009-01-06

Ale pyszności !!!
Pozdrawiamy...;o)

bas81r

bas81r 2009-01-06

hmm apetycznie tu jak zwykle
pozdrawiam

cudolik2

cudolik2 2009-01-06

Ale mi sie udalo trafic na cos,co uwielbiam,czyli-pieczone ziemniaki!Pycha do kwadratu!

pianka

pianka 2009-01-06

wygląda smakowicie ;)

halinag

halinag 2009-01-06

Ale trafiłam o takich ziemniakach marzę...pozdrawiam

bunia

bunia 2009-01-06

cudolik2- musiałam wymyślić na dziś coś mało skomplikowanego , bo pół dnia nie było mnie w domu .Rano sobie podgotowałam i podpiekłam ziemniaki , a jak wróciłam to tylko włączyłam piekarnik , ziemniaki dochodziły , a ja zrobiłam sos . Ten sos Tzatziki wg Luny19 jest pyszny . Nic więcej nie trzeba - parę kostek Fety pałętało mi się po lodówce .Wyszła pychotka .

naska

naska 2009-01-06

pychotka...na pewno! fajna przekąska!

naska

naska 2009-01-06

a moze tak dodac do tego pieczonych skrzydelek...takich chrupkich w miodzie i papryczce chili...pol slodko pol ostro! pasowalo by chyba do tego dania :)

halinag

halinag 2009-01-06

Buniu w takim razie swoje zostaw na jutro albo zróbmy zamianę
ja się chętnie na to piszę

vena7

vena7 2009-01-06

smakowicie....te ziemniaczki ...mniam mniam

sparow

sparow 2009-01-06

pyszotka........

lysiek

lysiek 2009-01-06

Delicje.....
A u mnie dzis tylko złote placki ziemniaczane ( dodaję marchewkę i pomidora). =>

renia739

renia739 2009-01-06

i tu smakolyki :)

lizar

lizar 2009-01-06

U Ciebie Buniu znowu frykasy pieknie podane .
Miłego popołudnia

gabryni

gabryni 2009-01-06

Pozdrawiam Cię ciepło i z uśmiechem w dzisiejszym mrożnym dniu.;))

bunia

bunia 2009-01-06

nastka- pewnie ,że można podać takie ziemniaczki do pieczonych skrzydełek ( i nie tylko )

lysiek

lysiek 2009-01-06

A ziemniaki piekę często lecz inaczej:
obieram,myję, suszę (np. w ręczniku papierowym) i obtaczam w białkiu jajka (w rękach), obsypuje mąką z kminkiem i piekę do czasu,aż utworzy się złota skorupka.

Do tego sos serowo-czosnkowy np. serek topiony"złoty ementaler"(2szt.), 1 łyżka masła i 4 ząbki czosnku

bunia

bunia 2009-01-06

lysiek- w mace z przyprawami obtaczałam , ale bez białka - muszę następny raz zrobić twoim sposobem - dzięki za podpowiedź.

elunia50

elunia50 2009-01-06

Miłego wieczoru Buniu i odpocznij chwilkę nagotowałaś się dzis tak dużo:)

aneta21

aneta21 2009-01-06

Pycha a mi ziemniaczki takie blyszczace nie wychodza tylko takie troszku suche heh

bunia

bunia 2009-01-06

aneta21- bo ja w ostatnim momencie kładę na ziemniaki masło i mieszam tak by je pokryło - wtedy są lekko natłuszczone i błyszczą .Można też polać odrobiną bulionu z kostki na 2 minuty przed końcem , wymieszać .Też nie będą wtedy suche.

b0zenka

b0zenka 2009-01-06

Ksieżyc ziewa,gwiazdka mruga i zapada nocka długa
Ale zanim zamkniesz oczki,życze Ci bajecznej nocki.
.............,DOBRANOC,..........

reniuska

reniuska 2009-01-06

**DOBRA WOLA JEST CZYMŚ NAJBARDZIEJ
WARTOŚCIOWYM W CZŁOWIEKU**
**MIŁEGO WIECZORKU**

luna19

luna19 2009-01-06

pysznie zapachniały mi te ziemniaczki :))
a we wloskach to i tak nie piórka :)) trik hihihi
pozdroweczki... milego wieczorka

hagrid69

hagrid69 2009-01-06

mniam coś dla mnie

fredi

fredi 2009-01-06

witam witam,,,, TROCHE MNIE NIE BYŁO ALE NADRABIAM STRATY

jola520

jola520 2009-01-06

Czy masz może przepis na zupę rybną z dorsza ?

jagulax

jagulax 2009-01-06

oj Buniu uwielbiam Cię za te przysmaki ....

kopytka

kopytka 2009-01-06

widzę że pychotka - od samego patrzenia nabrałam apetytu,, jestem wzrokowcem i jak coś wygląda ładnie musi być pyszne....

mausb

mausb 2009-01-06

pyszności jak zawsze:)

miłego wieczorku

dorciad

dorciad 2009-01-06

Pieknego wieczorku...Spokojnej nocy ...życze..........dobranoc

patiti

patiti 2009-01-06

mmm coś Dla mnie:))

bibila

bibila 2009-01-06

Kiedy nocka się zbliża,
nikt juz sobie nieubliża...
Głęboko wszyscy utuleni,
kołysanką zachwyceni...Dobranoc:*

kitka01

kitka01 2009-01-06

mam prosbę czy masz jakiś przepis na czerwoną kapustę ale niewiem chyba ona jest zasmażana lub coś w tym rodzaju dodatek do obiadu pamietam jak byłam mała i byłam w odwiedzinach u cioci i tam jadłam właśnie taką kapuste miała swój kolor i czuć chyba było grzyby nie jestem pewna ale była wyśmienita proszę o jakiś przepis jak posiadasz

annsly

annsly 2009-01-06

W jakiej temperaturze pieczesz te ziemniaki i czy mają być w trakcie pieczenia przykryte?

bunia

bunia 2009-01-06

annaslysz- mniej więcej w 180 stopniach - tych nie przykrywam , mieszam w trakcie pieczenia ( jak widzę ,że za mocno się przypiekają , a nie są jeszcze miękkie to skrapiam trochę wodą lub bulionem .Ale jak piekarnik za mocno piecze z góry to można przykryć folią aluminiową na trochę , a potem odkryć i zarumienić .Wszystko zależy od tego jak piekarnik piecze i od rodzaju ziemniaków .Najlepiej po prostu spróbować na 2-3 ziemniakach .Jak już utrafisz to potem będziesz mieć sprawdzone .Ja podgotowuje przed pieczeniem bo takie surowe to nie na moją cierpliwość - pieką się i pieką i ciągle są twarde .( takie w skórce zawijam szczelnie w folie aluminiową i zostawiam na godzinę w piekarniku )

rudy13

rudy13 2009-01-06

no teraz to leżę i oblizuję się.. zbyt późno na jedzenie... ale wypróbuję w najbliższym czasie te pyszności..
milutkiej, cieplutkiej nocki... :))

mitch

mitch 2009-01-06

Jestem po raz pierwszy na Twojej stronie.
Ogladając zdjęcia zgłodniałem.
Ale tak naprawdę to Gratuluję wytrwałości i wspaniałych przepisów.
Fantastyczne przepisy, wspaniałe zdjęcia.

G R A T U L U J Ę

beata1

beata1 2009-01-06

*—**—*«,_))­*((_,»*—**—*
-----D O B R A N O C-----
((_,»*—Spokojnej Nocy**—«,_))­*

emmi1

emmi1 2009-01-07

miłego dnia życzę :D

b0zenka

b0zenka 2009-01-07

Piekny dziś dzień mamy słoneczko od rana już świeci,itakiego słoneczka na duszy Ci życze........Uśmiechu na cały dzionek.

halinag

halinag 2009-01-07

witam serdecznie Buniu życzę miłego dnia

pollen

pollen 2009-01-07

pozdrowienia ode mnie i od mojego żołądka i nie wiem który to tak burczy :)))

reniuska

reniuska 2009-01-07

WITAJ
w bardzo mroźny ranek
pozdrawam bardzo cieplusko
miłego dnia:)))

dodaj komentarz

kolejne >