Sery smażone w wędzonce :
Nie jest to danie z cyklu ,,dla gości „ .Ale w domowym zaciszu wszyscy ci którzy lubią fondue z przyjemnością je zjedzą .
Czas : 5 minut
Składniki :
4 plasterki bardzo cienko pokrojonej wędzonki ( chudej )
4 słupki sera Camembert
4 słupki sera żółtego ostrego ( np. Chedar )
1 łyżka masła
pieprz mielony
Na serze żółtym położyć Camembert , owinąć je plasterkiem wędzonki .Na małej patelence rozgrzać masło .Obsmażać sery w wędzonce z jednej strony ( pól minuty ) na małym gazie , delikatnie przewrócić łopatką do mięs na drugą stronę i znów obsmażyć ( pół minuty ). Zostawić chwilę na patelni by ser zestalił się na tyle by można było zdjąć poszczególne kawałki z patelni i przełożyć na talerzyk .Posypać mielonym pieprzem .
Cały problem polega na uchwyceniu momentu kiedy sery już miękną pod wpływem temperatury , a jeszcze nie rozpłynęły się zupełnie .
Ja jadam je z tostem .
dodane na fotoforum:
kopytka 2009-01-10
Witam i dziękuję za śniadanie....
U mnie dzisiaj pogoda licha- ocieplenie i mgła...Takie śniadanie polepszy mi humorek...
beata46 2009-01-10
Witam!
Milutkiego dzionka zycze i samych radosci w ten zimny poranek!!!
Smakowicie to wygląda..
luna19 2009-01-10
witam :)) alle!! sniadanko!!.. a ja dopiero wybieram sie na zakupy :))
a co do nastroju... to samo patrzenie na labędzie wprawia czlowieka w taki nastroj.. to piekne ptaki, a ta zima to dla nich okropny okres..
chodze je podkarmiać to w zamian popstrykam :))))
pozdroweczki , milego dnia
luna19 2009-01-10
hahaha bal byl wczoraj u "imaila" wszystkie sie tak wystroilyśmy :))
lysiek 2009-01-10
Dzień dobry.Jestem przed śniadaniem więc skorzystam z radością.
Miłego dnia i wiele radości. ;)))
zofiam 2009-01-10
hoho......ale kalorie.....tylko na narty
patii 2009-01-10
mniam smacznie zaczynasz dzionke.milego weekendu zycze
rumpel 2009-01-10
...i też świetne do piwa albo wysokoprocentowego napoju, każdy chop to potrafi zrobić...;))
rudy13 2009-01-10
że też tak późno tu zajrzałam, oj byłoby śniadanko... mniam...
pogodnej soboty.. :))
rumpel 2009-01-10
po części to masz rację...25 lat temu to nawet tort czekoladowy robiłem...ale byłem zmuszony okolicznościami...teraz jestem "Przeciętnym, typowym"....ale te twoje kalorie to sam cholesterol, az zachęca żeby zjeść go jak najwięcej.... ;-)))
bunia 2009-01-10
rumpel- e tam - to jest na dwie porcje , jak się zje takie dwa kawałeczki to cholesterol tak bardzo nie skoczy .Ja tam na cholesterol mam haka - przyprawy ( spalacze tłuszczy ).Zrobię postna zupkę na obiad to się wyrówna .
cudolik2 2009-01-10
To jest danie dla mnie-jak znalazl.Lubie wszystkie skladniki z ktorych wyszykowalas to cudenko!
prelud 2009-01-11
O kurczę... musi być pyszne, ale też bardzo kaloryczne:]]]
Mniamniusio wygląda:-))
Pozdrawiam