Taka pośpieszna grzybowa z makaronem z naleśników

Taka pośpieszna grzybowa z makaronem z naleśników

Tak na wszelki wypadek wyjaśniam - nie wymyśliłam makaronu z naleśników i nie przypisuję sobie jego autorstwa .Myślałam,że wszystkim którzy już trochę gotują jest on doskonale znany , a użycie go podpowie jak można sobie ułatwić życie .Jeśli ktoś się poczuwa do autorstwa - przykro mi ale pół Polski już od dawna tak gotuje .

Taka pośpieszna grzybowa z makaronem z naleśników :
Czasem tak jest ,że czas nas goni i trzeba skorzystać z gotowych produktów lub pół produktów. To mnie spotkało dziś .

Czas : 15 minut

Składniki :

1 zupa pieczarkowa lub grzybowa ,, z papierka „ ( ja użyłam borowikowej Knorra )
½ szklanki słodkiej śmietanki
½ litra rosołu ( jak nie ma to wody )
20 dag pieczarek
2 łyżki masła
6 gotowych naleśników ( ja miałam zamrożony gotowy makaron z naleśników )
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na maśle .Przełożyć do garnka i zalać rosołem , wywarem warzywnym lub wodą i gotować 10 minut. Rozrobić w odrobinie wody gotową zupę grzybową ,, z papierka „ i wlać do garnka . Gotować 5 minut. Wlać śmietankę . Doprawić zupę do smaku .Naleśniki ( jeśli były zamrożone to przelać gorąca przegotowaną woda by rozmarzł i odcedzić ) zwinąć w ruloniki i pokroić w paseczki. Na talerzach ułożyć makaron naleśnikowy , zalać gorącą zupą posypać natką .

Drobna rada .Ja przy okazji gotowania rosołu odlewam sobie za każdym razem jakieś ½ litra , studzę i mrożę , a potem mam gotowy jak musze zrobić szybką zupę lub sos .
Tak samo postępuje z naleśnikami .Co jakiś czas smażę sobie kilkanaście naleśników , kroję je na makaron , dzielę na porcje i zamrażam .Mam gotowy do zup owocowych , grzybowej, lub innych .Można z niego też robić deser ze słodkim sosem i owocami .

dodane na fotoforum:

malybok

malybok 2009-01-13

Twoje rady są nieocenione, zawsze się przydają:)))

theresa

theresa 2009-01-13

NAWET WYSTARCZY OKO NACIESZYC ALE I WYPROBOWAC PRZEPIS NIE SZKODZI;)))

halinag

halinag 2009-01-13

Buniu z takim makaronem to pychota..........pozdrawiam

rozanka

rozanka 2009-01-13

nigdy nie jadłam zupy z makaronem z nalesnikow,musze koniecznie spróbować:)

allright

allright 2009-01-13

jak to się mówi....z niczego cudowna i smaczna zupa..hehe pozdrawiam Cię mistrzyni kuchni...

cudolik2

cudolik2 2009-01-13

Bardzo lubie zupy grzybowe,pieczarkowa tez.Z makaronem nalesnikowym nie probowalam,pewnie warto sprobowac.Milego dnia!

matejko

matejko 2009-01-13

Witam i pozdrawiam zycze cudownego popoludnia

greyss

greyss 2009-01-13

U mnie za oknem słoneczko,a wiec posyłam jego promyk
pozdr

zofiam

zofiam 2009-01-13

ja też taką robie i jest pycha

atena74

atena74 2009-01-13

w austrii je sie tradycyjnie rosol z nalesnikami tzn. frittatensuppe , poczatkowo wydawalo mi sie to dziwne ... teraz jednak wole zdecydowanie rosolek z nalesnikowymi kluseczkami ))) milego dzionka

medussa

medussa 2009-01-13

ja tez pierwszy raz słysze o makaronie z nalesników! jestes niesamowita!

hannae

hannae 2009-01-13

oj bedzie ona moja!!

gandvik

gandvik 2009-01-13

WYPIŁBYM ALE NIE ZNALAZŁEM W FOTOFORUM : DIETA :p

barossa

barossa 2009-01-13

znam,to frittatensuppe:)

barossa

barossa 2009-01-13

tylko zamiast grzybowej jest rosołek:)

bunia

bunia 2009-01-13

barossa- do rosołu nie dawałam - muszę spróbować .

bunia

bunia 2009-01-13

barossa- doczytałam sobie w internecie co to jest ta frittatensuppe- wołowy rosół z makaronem z naleśników z tym ,że do ciasta naleśnikowego dodają szczyptę gałki muszkatołowej- musi być bardzo smaczny. Dzięki za podpowiedź - muszę usmażyć takie naleśniki i jak zrobię wołowy rosół to tak podam .

atena74

atena74 2009-01-13

rosol nie koniecznie musi byc wolowy , a jezeli chodzi o nalesniki , to sa calkiem zwykle , najlepiej dobrze wysmazone , no w kazdym razie nie powinny byc zbyt blade

allll

allll 2009-01-13

praktyka czyni mistrza:))

sylwin1

sylwin1 2009-01-13

smakowicie. ):):)

dodaj komentarz

kolejne >