Rogaliki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami :
Jeśli mamy gotową kapustę to danie jest bardzo szybkie i proste do zrobienia . Proponuję robić je jak już mamy gotowy farsz zrobiony przy okazji gotowania czegoś innego ..
Czas : 30 minut
Składniki :
1 mrożone ciasto francuskie
8 pokrojonych w pół plasterki i usmażonych na rumiano pieczarek ( na 1 łyżce masła )
8 łyżek obgotowanej kiszonej kapusty
1 żółtko
Ciasto rozmrozić . Przeciąć na 8 części . Na każdy kawałek nałożyć łyżkę kapusty i 1/8 pieczarek .Zwinąć jak rogaliki .Posmarować ciasto żółtkiem . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Rożki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piec do zarumienienia przez 20 minut . Podawać z czystym barszczem czerwonym do popicia lub do innej zupy .
dodane na fotoforum:
aniakar 2009-01-30
Dobry pomysł na dzisiejszy obiad...
.•´¸.•*´¨)
(¸.•´ (¸.•` WITAM
(`*•.¸ (`*•.¸ ¸.•*´) ¸.•*´)
`•.
(¸.•*(¸.•*´¨¨¨¨`*•.¸)*•.¸)
*.*´¨)♥
graga35 2009-01-30
wspaniale wyglada.......
renik 2009-01-30
Ale pyszności aż chciało by sie zjeść :)))
amelek 2009-01-30
um... pyszne zapewne
farm63 2009-01-30
Buniu - wystawiasz mnie na ciężką próbę :) 35 stron kulinarnej orgii :)
Pasja z każdego Twojego zdjęcia aż bucha ! A zmieniając temat to bardzo nam wszystkim miło , że Zagroda babuszki wywołuje takie pozytywne reakcje jak Twoja. Przekażę koleżankom, dobrze ?
P.S. Ja też jestem ze Szczecina .
luna19 2009-01-30
aaa... a tu takie smakolyki a ja nie mam obiadu bo w rozjazdach bylam ... :)))) ide na szybkiego coś szykować :))
zofiam 2009-01-30
o to jest pewnie smakowite danie
graziac 2009-01-30
Nawet chyba ja będę umiała to upiec...Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.
bunia 2009-01-30
graziac- bo to są paszteciki na miarę mojego ,, talentu " do wypieków .Muszę któregoś dnia zrobić takie kruche ( ja je nazywam ciastem ,, skretyniałej blondynki "- mam nadzieję ,ze blondynki się nie obrażą - przepis dostałam od swojej przyjaciółki naturalnej blondynki , która fantastycznie piecze , a przepis mi dała z uwagą ,że jak blondynka sobie z nim radzi to i ja dam radę - choć z intelektem cukierniczym stoję na najniższym poziomie - hi hi hi ).
helcia 2009-01-30
Wróciłam z pracy,przebrałam się i szybciutko do kompa(na razie szybko on chodzi to mogę komentarze pisać)lewa ręka zajęta bo zajadam obiadek,a drugą piszę komentarzyk.Twoja galeria jest coraz piękniejsza,zawsze coś ciekawego i nowego zobaczę, i proszę nie gniewaj się jak co dziennie nie wstawię komentarza.Mam ostatnio spowolnionego kompa,nie wiem czy to wina serwera,a może mam przepełniony.Dziękuję Ci za wyrozumiałość i życzę milutkiego wieczorku.
oli74 2009-01-30
o właśnie takie coś lubię;:)W ogóle to rozpieszczasz nas tymi smakołykami:)POzdrawiam i miłego wieczorku zyczę:)
ciarkaa 2009-01-30
ostatnio coraz czesciej korzystam z ciasta francuskiego wiec moze kiedys sprobuje zrobic takie:)
zwlaszcza ze uwielbiam rozne przekaski na slono:)
jagodaj 2009-01-30
Zastanawiałam się co zrobić z farszem co pozostał przy robieniu krokietów...dzięki za podpowiedź.Będzie szybko i smacznie...:))