Pomarańczowa herbatka :
Czarna herbata ze smakiem skórki pomarańczowej i konfitury z pomarańczy z lekka nutką wanilii.
Czas ; 10 minut
Składniki ;
1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej ( Lipton, Dilmah )
½ łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka konfitury z gorzkich pomarańczy ( takiej robionej z miąższu i skórki – kupnej )
kawałeczek laski wanilii ( jak zapałka )
miód do osłodzenia
1 filiżanka wrzątku + wrzątek do wyparzenia czajniczka
Wyparzyć czajniczek .Wsypać herbatę , skórkę pomarańczową i wanilię .Postawić na 2 minuty na podgrzewaczu. Skropić wrzątkiem i zostawić na dalsze 2 minuty. Wlać ½ filiżanki wrzątku , włożyć konfiturę – ogrzewać 3 minuty. Dolać resztę wrzątku , parzyć 3 minuty .Przecedzić przez siteczko do filiżanki . Podawać z krakersami i konfiturą pomarańczową. Jeśli ktoś pija słodką herbatę to może osłodzić miodem .
dodane na fotoforum:
atena74 2009-02-04
dzien dobry buniu ... milego dnia zycze ))
aniakar 2009-02-04
Na pewno jest dobra,rozgrzewająca i na poprawę humorku w ten pochmurny dzień...Życzę miłego dnia :))))
olena 2009-02-04
jak pięknie podane , wspaniała porcelana! Pozdrawiam i miłego dnia życzę..
zofiam 2009-02-04
herbatka i babeczki.....
farm63 2009-02-04
Uroda stołu ...to uroda życia :) U Buni można nie tylko zadowolić podniebienie ,ale i oczy. Dziękuję, Buniu :)
maria62 2009-02-04
Super "przygryska",delikatna ,ale rozgrzewająca, pozdrowienia, miłego popołudnia i wieczoru
uszata 2009-02-04
zjadłam obiadek, posprzątałam w domku, pralka wiruje to mam chwilkę na herbatkę pomarańczową ;))))
ślicznie podana, jak zawsze ...
krosma5 2009-02-05
harbata owszem - ale za duzo "ceregieli" z tym czasem"- tyle zachodu" aby wypić tylko herbatke
bunia 2009-02-05
krosma5- daję ci słowo że jest różnica między herbatą ,, na smyczy " wrzuconą do szklani i zalana wrzątkiem , a herbatą zaparzoną w ten sposób. To tak jak z innymi rzeczami .Można kupić gotowe pierogi , zjeść i najeść się .A można zrobić samemu w domu i delektować się ich smakiem . A z parzeniem herbaty to wcale nie jest kłopot .Przecież nie stoi się nad czajniczkiem w trakcie parzenia i nie marnuje tego czasu .Herbata się parzy , a w tym czasie można robić coś innego. Zaparzy się to sobie naleję , usiądę z książką czy przed telewizorem i spokojnie ją wypiję dla przyjemności jej smaku. jak mi się chce po prostu pić to nie robię pośpiesznie herbaty tylko nalewam sobie wody mineralnej. ,, Za karę " przecież herbaty nie pijam , żeby się umartwiać przy jej parzeniu.
ana83h 2009-02-05
zgadzam się z Tobą, wypicie takiej herbaty to przyjemność i parzenie jej przynajmniej dla mnie to też przyjemność,
wczoraj wieczorem zaparzyłam według Twojego przepisu, a ponieważ miałam marmoladę mandarynkową to herbatka też była mandarynkowa - wspaniała!
jeśli mogę to polecam wszystkim marmoladę Mandarynkową firmy Fragata jest przepyszna ze skórką w środku...
inderia 2009-02-05
Pomarańczowa?
chcę! chcę! :)