Leczo z pieczarkami i parówkami :
W sezonie na paprykę wekuję sobie paprykę z pomidorami na leczo .Potem to już tylko dodać co tam przyjdzie do głowy i dodusić.
Czas : 30-60 minut ( zależnie od tego czy robi się ze świeżej papryki czy ze słoika )
Składniki :
1 litrowy słoik leczo ( lub 3 duże papryki + 3 duże pomidory – najlepiej Lima )
2 cebule
30 dag pieczarek
30 dag parówek ( jakie kto lubi- ja daję cienkie wieprzowe w naturalnej osłonce )
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 kostki mięsne Winiary ( lub inna przyprawa mięsna lub warzywna do smaku )
pieprz mielony
papryka mielona
cukier
mąka
Przełożyć zawartość słoika do garnka ( jeśli ze świeżej papryki to wypestkować je i pokroić w paski, a pomidory w pół plasterki – dusić razem bez wody 30 minut mieszając ). Cebule pokroić w piórka i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju- włożyć do papryki. Pieczarki pokrojone w plasterki usmażyć na rumiano na pozostałym oleju dodając w końcowej fazie masło. Dodać do reszty składników. Parówki pokroić w kawałeczki i też wymieszać z resztą składników. Wrzucić kostki mięsne .Dusić 30 minut. Doprawić do smaku pieprzem, papryką mieloną , cukrem .Zagęścić mąką .Zagotować. Podawać posypane pokrojoną natką pietruszki z ziemniakami lub pieczywem .
dodane na fotoforum:
olena 2009-02-06
Witam serdecznie .Tez robię leczo w ten sposób, jest świetne.. No i zawsze daję świeżą paprykę . Nadaje smaku i pięknego aromatu. Pozdrawiam i miłego weekendu życzę..
atena74 2009-02-06
smacznosci ! ))) milego pichcenia ... tzn milego dnia )))
renrys 2009-02-06
Pyszności /pozdrawiamy
graz5 2009-02-06
...ale to już jest polskie leczo.... Węgrzy oprócz papryki nie tolerują w nim niczego....
malybok 2009-02-06
no to mam na dziś ściągę, pieczarki kipiłam a w sloiku też mam. Dzięki Buniu za podpowiedź:)))
bunia 2009-02-06
jelonka- hi hi hi - nie złościć się na cebulkę - nic nie winna - ma być zezłocić - pewnie nie po polsku - lepiej brzmi usmażyć na złoto .
graziac 2009-02-06
Buniu,znowu kusisz takimi pysznościami! Ile razy odwiedzę Twoją galerię,tyle razy czuję niesamowity głód. Ale czemu?...Życzę słonecznego,miłego dnia.
ciocia2 2009-02-06
pozdrawiam miłego dnia życzę))))))))))))))))) jestem na diecie wiec tylko popatrze
dana057 2009-02-06
slyszalam o tej potrawie, ale nigdy nie smakowalam
aniakar 2009-02-06
Leczo jest pyszne...ja dodaję jeszcze cukinię ...
Witam i życzę miłego popołudnia :))))
ijkk1 2009-02-06
witam!!!! w tym wypadku nie jestem wybredna - U W I E L B I A M leczo i dzisiaj nie odmówię poczęstunku (*,*)
bunia 2009-02-06
greyss- i wszyscy którzy mają obiekcje do parówek. Kochani ja też nie kupuję tych zwykłych parówek bo są niejadalne .Te tutaj to są np serdelki wieprzowe w naturalnym flaczku - bardzo smaczne .Kupuję te , albo mini serdelki drobiowe lekko podwędzane , albo cielęce .Trzeba po prostu trafić na dobre wyroby i ich się trzymać, a jak nie to można użyć kiełbasy.Jakąś smaczną kiełbasę przecież kupujecie.
danka10 2009-02-06
Dobranoc:)))))
inderia 2009-02-06
ooo mnaaaaaam *_*
ala59 2009-02-06
.. jak zwykle super fotki i przepisy... mało komentuje ,/ wybacz --brak czasu i czasami możliwosci/ ale zawsze choć oglądnę i wykorzystuje Cię / tj Twoje przepisy/
b0zenka 2009-02-07
ŻYJEMY naprawde tylko wtedy,
KIEDY cieszymy sie ludzką życzliwością(J.W.GOETHE)
.............MIŁEGO DNIA.........
yvonne7 2009-02-07
oj Buniu!
Ty - taka mistrzyni kuchni i nie wiesz, że w Polsce NIE MA parówek cielęcych?
Twoim zdaniem - czym się różnią parówki od serdelek? (bo zdaniem producentów - tylko kształtem).
kopytka 2009-02-07
wygląda pysznie - ale ja nie przepadam za parówkami...
Ja ronię z cienką kiełbaską....
bunia 2009-02-07
yvonne- nie wiem skąd Ci się wzięło ,że nie ma parówek cielęcych .Od lat kupuję cienkie paróweczki, drobiowe, wieprzowe, i cielęce - i gwarantuję ci ,że różnią się smakiem . Tak samo serdelki .Różnią się nie tylko wyglądem ale i smakiem . Serdelki są bardziej ,, zbite w konsystencji ' i lekko podwędzone . Nie wiem czy jest to prawidłowe z nazewnictwem kulinarnym - ale w smaku różnica jest .Kupuję wyroby z Witkowa, Stokłosy , z prywatnych masarni .Nie jednej firmy .Nie mam pojęcia jakim cudem Ci wyszło ,że nie ma wyrobów cielęcych .Kilka dni temu kupiłam kiełbasę podsuszaną właśnie cielęcą .
A w ogóle to specjalistka ze mnie jak ... jestem taki samym garnkowiczem jak wszyscy tu obecni i nie mam zamiaru robić za autorytet - jeśli coś opisuję to tak jak ja to robię - kto inny ma prawo nie zgadzać się z tym i robić wg własnego gustu, a jeśli zechce zrobić coś tak jak ja to proponuję to będzie mi bardzo miło ( ale robi to na własne ryzyko )- tak to jest z cudzymi przepisami.
bunia 2009-02-07
krysa- jemy , jemy - ale wczorajsze .U mnie dziś prace remontowo- gazowe ( majster od gazu mi się pałęta po mieszkaniu , a ja siedzę w kącie ). Cienko widzę dzisiejsze działania kuchenne .
A tak w najbliższym czasie to chyba będzie trochę przerwy we wstawianiu. W poniedziałek przylatuje córa z rodziną z Anglii - gotować będę raczej ,, stare " rzeczy - to znaczy wszelkie potrawy z których zrobieniem ma u siebie problem ( jakieś kluchy z kiszoną kapustą , ruskie pierogi itp ) - no i wnukiem chce się nacieszyć. Zobaczymy jak to będzie
.Pozdrawiam wszystkich .Miłego dnia .
dana057 2009-02-07
Bunka, glodna jestem!!!!!! co dzis jemy?
ireczek 2009-02-07
Pozdrawiam cieplutko:)),
arszenik 2009-02-07
Witam serdecznie tu też piękne i smakowite widoki i to nie jedne :))) pozdrawiam cieplutko udanego weekendu
wesolla 2009-02-07
Mniam jak ja dawno tego nie jadlam pychotka:)
vocal 2009-02-08
Z MUZYCZNYM KARNAWAŁOWYM POZDROWIENIEM
DLA CIEBIE BUNIU
http://www.garnek.pl/vocal/4372983/karnawalowe-bale
BUZIAKI ..STEFANIA:)))
adigonz 2009-02-08
Pozdrawiam cie serdecznie i zycze milej Niedzieli. Georg.
aneczka 2009-09-22
właśnie robię leczo z pieczarkami bo nie mogłam nigdzie kupić cukinii ale o papryce zapomniałam więc będzie bez
lisek52 2010-07-14
Bardzo ciekawa galeria...
Pyszne leczo...będe testować...
Papatki na dobranoc:)))