Jarzynowa ,,Pingwin w lodówce „ :
Gwoli wyjaśnienia nazwy. Na półce w lodówce stoją sobie dwa pingwiny –mały i duży .To taki dowcip mojego syna , który twierdzi ,że jak już nie ma nic w lodówce to choć pingwin po niej lata ( a żeby mu nie było smutno to są dwa ). Wszelkie dania komponowane z tego co jest w zapasie ( tzw ,, sprzątanie „ ) są daniami wg Pingwina .
A tak wygląda ,,strażnik lodówki „
https://pl.tinypic.com/usermedia.php?uo=Sh3V6dCg2xQzK%2Bh8ptUhAw%3D%3D
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 udko z kurczaka
¼ paczki mieszanki warzywnej na zupę ( najlepiej 7 składnikowej )
¼ puszki kukurydzy konserwowej
¼ puszki groszku konserwowego
½ puszki drobnej fasolki w sosie własnym ( z puszki )
kilka różyczek brokułu - rozdrobnione
kawałek brukwi pokrojonej w słupki
kawałek ogórka pokrojonego w pół plasterki
4 średniej wielkości ziemniaki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
½ cebuli
2 łyżki pokrojonego koperku
3 szklanki wody
½ szklanki słodkiej śmietanki
przyprawa do zup ( Vegeta, Jarzynka, bulion drobiowy Knorra lub inny )
mielony pieprz
Udko , warzywa ( mieszankę , kukurydze, groszek, fasolkę , brokuł, brukiew włożyć do garnka i zalać wodą .Gotować 45 minut. Jednocześnie obrać i pokroić ziemniaki. Zalać osoloną wodą i ugotować. Odcedzić .Zrobić puree z dodatkiem masła .Trzymać w cieple. Cebule pokroić w piórka i zezłocić na oleju . Z gotowej zupy wyjąc mięso. Do zupy dodać koperek i śmietankę . Doprawić przyprawą do zup i mielonym pieprzem .. Z puree ziemniaczanego zrobić 2 kulki .Ułożyć na środku talerza , oblać gorącą zupą .Na wierzch każdej kulki puree położyć porcję podsmażonej cebulki .
Można obrane ze skórek, kości i chrząstek mięso włożyć do zupy , lub użyć je na pierogi , paszteciki, jako farsz do naleśników itp.
Zamiast mieszanki warzywnej można oczywiście użyć włoszczyzny – zasada jest taka że im więcej rodzajów warzyw się użyje tym zupa jest smaczniejsza .
dodane na fotoforum:
moniwuk 2009-02-15
U mnie taka potrawa nazywa się "na winie" - np zupa na winie :) Wrzucam do gara wszystko, co mi się pod rękę nawinie :)
aniakar 2009-02-15
Wygląda kolorowo....na pewno pożywna i smaczna...
Wg znanego przysłowia >>DOBRA GOSPODYNI I Z GWOŻDZIA OBIAD UGOTUJE >>>
Miłej niedzieli...
atena74 2009-02-15
ale bym zjadla ... o rany )))) milej niedzieli
malybok 2009-02-15
Witam po długiej mojej nieobecności w Garnku .Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli:)))
ewka40 2009-02-15
Witam:) smaczna zupka ,fajnie ze jest przepis przyda się, miłego dnia Ci życzę:
luna19 2009-02-15
pozdrowienia dla Psotki od Gordona :)))
didll 2009-02-15
Mama pozdrawia i dziekuje za cieple slowa. my tez wolimy grubszy makaron alb lane kluuuuski :)
aneta21 2009-02-15
mmmm jak pysznie wyglada
graziac 2009-02-15
Znamy takie sprzątanie lodówki...Czasami można całkiem fajne danie zrobić. Pozdrawiam cieplutko,bo u mnie na południu śniegu straaasznie dużo.
emmi1 2009-02-16
Buniu :)))) a co to znaczy ,,zezłościć,, na oleju :D [buziaki]
Świetna zupa Ci wyszła :)
bunia 2009-02-16
emmi1- hi h hi - już drugi raz robię taką sama literówkę - przy którymś przepisie już też ,, złościłam " cebulkę . Pewnie mi podpadła , bo ryczę jak bóbr za każdym razem jak ją obieram .Oczywiście ZEZŁOCIĆ.Sorry.