Przegapiłam wczoraj kapustkę którą podałam do pocisków .
Kapusta zasmażana ,, Trzech sióstr „:
Znam kilka rodzajów kapusty kiszonej zasmażanej. Ta jednak zdecydowanie najbardziej mi odpowiada smakowo. A dlaczego taka nazwa prawie rodem z Czechowa ? W Opalenicy w takim starym rodzinnym domu mieszkały trzy moje Ciocie ( były siostrami ) .I to właśnie One nauczyły mnie tak robić kapustę .
Czas :30 minut
Składniki :
30 dag kiszonej kapusty ( nie za kwaśnej – jak trzeba to przepłukać )
15 dag słoninki wędzonej
3 łyżki pokrojonego kopru
pieprz mielony
cukier
1 łyżka mąki
przyprawa typu Vegeta, Jarzynka ( ja ostatnio używam kostki bulionowej Knorra – drobiowej )
Kapustę zalać woda i obgotować .Odcedzić .Słoninkę drobno pokroić i wytopić z niej skwarki. Wlać wrzącą wraz z wytopionym tłuszczem do kapusty. Dodać koper i mąkę . Wymieszać i chwilę ogrzewać . Doprawić pieprzem, cukrem i kostką bulionową ( lub inną przyprawą .
dodane na fotoforum:
kopytka 2009-02-18
Witaj w środę - u nie od rana sypie śnieg...jest biało...
pozdrawiam...
i poproszę o kapustkę....zjem trochę..
b0zenka 2009-02-18
Własnie taką tylko zamiast kopru szczypiorek tata dodawał do cepelinów jak wczoraj pisałam ..Pozdrowionka.
hiday 2009-02-18
Buniu znam ten smak , kapustka jest naprawdę wyśmienita. Też taką robię (mam również rodzinkę w Opalenicy i często tam jeżdżę). Pozdrawiam!
skama07 2009-02-18
witaj Bubiu:)
też mam dziś na obiad taką kapustę do żeberek:)
nie dodaje mąki tylko utarty ziemniak:)też zagęszcza)
miłego dnia:)
yvonne7 2009-02-18
taką samą robię - okazało się, że tutaj jest to podstawowy i najpowszechniejszy sposób na kiszoną kapustę...
pyszna jest również, kiedy zamiast słoniny - doda się wytopione skwarki z boczku :)
halinag 2009-02-18
Buniu znam ten smak kapusty tak też robiła moja babcia,mama a teraz ja
czyli stary przepis a jakże na czasie......... właśnie ze słoninką pozdrawiam
graziac 2009-02-18
Moja babcia robiła podobną i zawsze zajadaliśmy się tą kapustką...
przyjazn 2009-02-18
Uwielbiam zasmażaną kapustkę!!Moja córeczka też sie nią zajada:))-pozdrawiam i miłego dnia:)**
kopytka 2009-02-18
JUTRO TŁUSTY CZARTEK -tak powiedział Bartek...
zaczynam już dzisiaj bo będę pierwsza..
http://www.paczekdlaciebie.pl/4882
gra51 2009-02-18
Ja kapusty nie obgotowuje.Oplukana kapuste zalewam woda okolo 4-5 cm powyzej kapusty,dodaje zesmazona sloninke z cebula,przyprawy i gotuje tak dlugo az sie woda wygotuje (czasami trzeba jeszcze troche dolac wody jezeli uznamy,ze kapusta wymaga jeszcze troche duszenia).Pyszna i nie wypycha "watroby".
honorek 2009-02-18
Kapustka na oko już smakowita .... mniam ! Mam swoją - własnoręcznie zakiszoną - chyba zrobię ją sposobem na 3 siostry :) Pozdrowionka Buniu :)
cudolik2 2009-02-18
Kapusta-zawsze pyszna.Ja zamiast kopru,daje kminek,a reszte robie tak samo...jest pycha!
reni50 2009-02-18
wygląda apetycznie, pozdrawiam:)