,,Flaczki „rybne :
Odmiana zupy rybnej .Szybko i bardzo prosto się ją gotuje .
Czas : 30 minut
Składniki :
1 filet rybny bez skóry ( panga , dorsz lub inna o białym mięsie )
1 średnia marchew
½ pietruszki
1/16 średniego selera
2 małe cebulki
3 łyki masła
3 łyżki oleju
sól
pieprz mielony
papryka mielona słodka
majeranek
curry
3 szklanki wody
½ szklanki słodkiej śmietanki
mąka
1 kostka bulionowa ( ja używam bulion rybny Knorra , ale może być warzywny )
2 garści makaronu (łazanki lub krajanka )
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki .
Marchew , pietruszkę , seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ).Cebulę pokroić w pół plasterki .Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i łyżkę oleju i dusić warzywa przez 5 minut mieszając .Przełożyć do garnka i zalać wodą .Dodać kostkę bulionową .Gotować 20 minut .W tym czasie ugotować do miękkości makaron , odcedzić .Filety pokroić w cienkie paseczki .Posolić , posypać pieprzem , papryką i majerankiem . Obtoczyć w mące .Na patelni rozgrzać resztę masła i oleju . Obsmażyć na rumiano paseczki ryby .Włożyć do wywaru. Doprawić majerankiem , pieprzem, curry .Dodać śmietankę i makaron .Posypać natką pietruszki .
dodane na fotoforum:
olena 2009-02-21
Bardzo apetycznie wyglada ja od dzisiaj na dietce !! oj będzie mi ciężko tyle smakowitości tu w garnku , a mam słaby charakterek. Niestety jestem łasuchem .Mam nadzieję, ze wytrwam w swoim postanowieniu . Przesyłam pozdrowienia i buziaczki.
bunia 2009-02-21
yvonne7- hi hi hi - poluję na nie .To akurat kupiłam ,, na wagę " w markecie jako półmiseczek głęboki .Mnie służy i tak i tak .A kupuję tylko po 2 sztuki , na ,, gościnne " występy nie dała bym rady nazbierać i nie było by gdzie stawiać. Jeden duży serwis musi mi starczyć . A dla siebie i Mamy mogę się na co dzień pobawić - lubię takie ,, skorupy ".
jolcia7 2009-02-21
trzeba będzie wyprubować :)pozdrawiam
wesolla 2009-02-21
ooo coś nowego nie znam..
inderia 2009-02-21
wygląda smakowice ;)
aneta21 2009-02-21
swietnie wyglada ale nigdy nie jadlam zupy rybnej nic z tego typu pozdrawiam
mako76 2009-02-21
bardzo lubię ryby i ta wersja zupy naprawdę mnie zachwyciła...na pewno wypróbuję ;))
graziac 2009-02-21
Jem dużo ryb,lubię je,ale zupy rybnej nie jadłam.W moim rodzinnym domu chyba się nie gotowało,albo nie pamiętam. Smak takiej zupy nie jest mi znany. Przyszła pora spróbować,bo wygląda nieźle... Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.
masytor 2009-02-21
Ale smakolyki :)))) Pozdrowionka z Edinburga...i Slonecznego weekendu życzę :)))))
aniakar 2009-02-21
Uwielbiam flaczki i robię je tylko na większe uroczystości ale takich jeszcze nie jadłam ....Miłych snów :)))
bunia 2009-02-22
kirena- wyjęłam schab na roladki - coś tam z niego będzie .Pewne ,że z kaszą gryczaną bo mnie chętka naszła .