Śledź pod ,, pierzynką ,, cebulowo-
-jabłkową mojej Mamy :
Ukochane danie śledziowe mojej Mamy . Upomina się o nie z częstotliwością raz na tydzień . W zasadzie gdyby nie moje kategoryczne protesty jadały byśmy takiego śledzia co piątek .A już na śledzika musi być obowiązkowo.
Czas : 30 minut
Składniki :4 małe ziemniaki
1 duży płat śledzia Matias ( z beczki lub w oliwie )
1 cebula
1 duże jabłko
4 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
Ziemniaki ugotować w mundurkach . W trakcie ich gotowania pokroić bardzo drobno cebulę i ugnieść ją by zmiękła. Jabłko obrać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej . Cebulę , jabłko, śmietanę zmieszać razem . Doprawić pieprzem , cukrem , sokiem z cytryny i szczyptą soli . Śledzia ( wymoczonego uprzednio o ile była taka potrzeba i oczyszczonego z ości ) ułożyć na połowię porcji cebuli z jabłkiem w sosie . Przykryć resztą sosu . Ugotowane ziemniaki obrać .Podawać gorące ułożone przy śledziu w sosie .
dodane na fotoforum:
jasiek56 2009-02-24
Chociaż popatrzę..... :)
maria62 2009-02-24
Znam to danie pyszne ,miedzy innymi oprócz piątku serwuje na Wigilię, pozdrawiam, miłego dnia.
zofiam 2009-02-24
hoho.....to lubię
kirena 2009-02-24
Przepis godny odnotowania.Ja za śledziami nie przepadam (więc nie bardzo umię je przyrządzać)ale mój małżonek uwielbia.Dziękuję Buniu:)
irogo 2009-02-24
uwielbiam takie danie.....to ja mogłabym razem z Twoją Mamą te śledziki jadać....miłego dnia:)))
jolcia7 2009-02-24
NO ŚLEDZIK TO JEST TO:)pozdrowionka