Golonka pieczona w garnku rzymskim :
Lubię pieczona golonkę ( nawet bardziej niż gotowaną ). Robiłam ją już różnie .Po bawarsku, ,, na dziko „ Tym razem sprawdziłam jak się sprawdzi Garnek rzymski .
Czas :2,5godziny + 12 godzin marynowanie
Składniki :
1,2 -1,5 kg golonki
1/3 szklanki oleju
3 łyżki oleju sojowego
2 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
4 ziarna jałowca
2 cebule
1 jabłko
2 łyżki smalcu
Golonkę umyć , oczyścić skórę .Ostrym nożem ponacinać skórę w kratkę . Z oleju, sosu sojowego, papryki, konfitury, pieprzu, majeranku zrobić pastę .Natrzeć nią mięso dobrze wcierając przyprawy w nacięcia i pod skórę . Zostawić na 12 godzin w lodówce .
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim golonkę ze wszystkich stron , tak by się zarumieniła .
Garnek rzymski namoczyć na 15 minut .Ułożyć obsmażoną golonkę , podlać ½ szklanki wody .Włożyć liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec , pokrojone w plastry cebulę , resztę marynaty , jabłko .Wstawić garnek do zimnego piekarnika .Nastawić piekarnik na 100 stopni .Po osiągnięciu tej temperatury podkręcić na 180 stopni , a potem na 230. Piec 2,5 godziny . Wyjąć golonkę z sosu .Sos można przetrzeć przez sito by zrobił się kremowy .Golonkę przedzielić na porcje usuwając kość lub podać w całości .
Podawać z pieczywem , ziemniakami puree lub kluchami – jak kto lubi
Zamiast konfitury z gorzkich pomarańczy można użyć powideł śliwkowych lub miodu użycie konfitur lub miodu do marynaty nie powoduje wcale tego, że mięso jest słodkie .
Taką golonkę można oczywiście piec w tradycyjny sposób – trzeba ją tylko w trakcie pieczenia podlewać jak każde mięso.
dodane na fotoforum:
jasiek56 2009-03-07
Muszę jakoś zablokować sobie wstęp do tej galerii w obawie przed skrętem kiszeczek... :)
Pozdrawiam superBunię! :*
jasiek56 2009-03-07
Trudno Ci się oprzeć. Dotarłaś przez żołądek! :P
bunia 2009-03-07
aniakar- sosiku jest więcej i to jest najlepsze , że zostanie trochę mięska i sosiku i można zrobić fantastyczny dodatek do kluch ( mięsko pokroić w drobną kosteczkę , sos zaciągnąć łyżeczką mąki i śmietanką ) + jakaś kapustka obgotowana z zamrażalnika i darmowy obiadek - mniam .
malybok 2009-03-07
takie robisz pyszności,że mnie aż skręca, choć nie jestem głodna. Miłego dnia:)))))
cypryjka 2009-03-07
mmmmmmm :) dzien dobry :) a ja tylko o kawie od rana...... i nie zanosi sie na wiecej niz makaron........
rybka70 2009-03-07
wszystko w twojej galeri pięknie wyglada i zapewne jeszcze lepiej smakuje mam pytanko jak robisz te rózyczki z ogórka i marchewki pozdrawiam
irys46 2009-03-07
Twoich pyszności nikt Buniu nie przebije!!! Goloneczke uwielbiam pod każdą postacią:)) Pozdrawiam
baaya 2009-03-07
zjadłaby tę goloneczkę !!! I nad tym garnkiem się zastanawiam, ale nie bardzo mam go gdzie kupić :(
jolla33 2009-03-07
Jutro Dzień Kobiet,a więc z okazji naszego święta niech każda kobieta pamięta by wyspać się do upadłego i nie słuchać chłopa swojego.Niech poczuje gad,jaki smutny bez nas świat,hi hi.
danka1 2009-03-07
Super dodatek do moich dzisiejszych trunków...
Zapraszam na trunki dziś u mnie do wyboru do koloru...
oli74 2009-03-07
danie pierwsza klasa!Zresztą jak wszystko Buniu w Twojej galerii:)
Pozdrawiam i kolorowych snów życzę!
laura06 2009-03-08
Bądź jak kwiat róży i jak słońce piękna bądź.
Bo to Dzień Kobiet i pięknych życzeń moc.
Dolanczamy sie do Zyczen!!!!