Kartoflanka z Dublina :
Bardzo smaczna zupa rodem z Irlandii. Przepis przekazali mi znajomi którzy tam mieszkają .Podawana jest w wersji miksowanej z grzankami lub takiej jak ja zrobiłam
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
30 dag wołowiny rosołowej
1 duża marchewka
½ pietruszki
1/8 średniego selera
¼ pora
przyprawa do zup ( ja użyłam kostki bulionu wołowego Knorra )
ząbek czosnku
pieprz mielony
kminek mielony
½ szklanki słodkiej śmietanki
60 dag ziemniaków
3 cebule
5 dag boczku wędzonego
5 dag utartego sera Chedar
sól
1 litr wody
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Mięso , marchew, pietruszkę i seler zalać wodą i dodać kostkę bulionową . Gotować 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa . W czasie gotowania wywaru pokroić w kostkę ziemniaki , a cebulę w piórka .Smażyć je na rumiano na 2 łyżkach oleju mieszając .Pokroić bekon w kostkę i obsmażyć na rumiano. Ser utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) Zalać wywarem i gotować 30 minut. Wlać śmietankę .Dodać masło. Doprawić do smaku solą , pieprzem i kminkiem .
Podawać posypaną utartym serem , bekonem i natką pietruszki .
A ! Mięsko z zupy można rozdrobnić i włożyć do niej , zjeść z chlebkiem lub zostawić na pierogi lub krokiety
Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
dodane na fotoforum:
ana83h 2009-03-17
wszystko wygląda pycha ale ostatnio jestem chora i nic tylko rosołek bym zjadła. na nic innego nie mam apetytu....
halinag 2009-03-17
kartoflanka bardzo pozywna i wystarczy jako danie jednogarnkowe....pozdrawiam Buniu
kirena 2009-03-17
Tak, jako jednogarnkowe z tym mięskiem,w zupełności wystarczy.
Pozdrawiam cieplutko i buziaka ślę:)
luna19 2009-03-17
a ja dziś gołąbki zrobilam
bedzie na kolejne 2 dni hihihih
pozdroweczki
sparow 2009-03-17
dla mnie wersje bez mieska...i wykonuje specjalnie dzis...:)))
bunia 2009-03-17
wiolcia70 - a zgadnij czemu dziś po irlandzku i od rana kolor zielony się przewija ?
Rozwiązanie zagadki wieczorem.
bunia 2009-03-17
malybok, brodas- brawo- dziś Dzień Świętego Patryka , a że ja uwielbiam muzykę irlandzką to zrobiłam sobie dzień na zielono . Jak mi wyjdzie niespodzianka to Wam napiszę jak można w Polsce świętować Św .Patryka po irlandzku. Trochę cierpliwości .
A kartoflanka rodem z Dublina .
wiki3 2009-03-17
mmm zapewne pychota pozdrawiam
alusia0 2009-03-17
...zostałam teściową Irlandczyka ...naucze się tej zupki może mnie zięć pochwali...dziekuję
ondyc 2009-03-18
witam cię serdecznie czy ja mogę wpaśc na te smakołyki do ciebie bo u mnie jakaś nuda na tych talerzach