,,Pałki” z kurczaka z majerankowymi jabłkami :
Zawsze bardzo dobrze komponował mi się smak mięsa i drobiu z owocami – szczególnie z jabłkami .Szczególnie smakują mi jabłka podduszone z majerankiem . To danie łączy w sobie wszystkie te smaki .
Czas : 1 godzina
Składniki :
4 ,,pałki „ z kurczaka
2 duże jabłka
majeranek
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki curry
½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej
½ łyżeczki mielonego pieprzu
4 duże ziemniaki
3 łyżki słodkiej śmietanki .
1 szklanka wody
¼ kostki bulionu drobiowego Knorra ( lub innej przyprawy typu Jarzynka )
Zrobić pastę z sosu sojowego, pieprzu, curry, papryki, i natrzeć nią pałki kurczaka .Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron kurczaka. Mięso przełożyć do garnka .Na patelnię wlać wodę i zagotować – przelać do kurczaka . Dodać ziele angielskie , liść laurowy .Jabłka pokroić w ten sposób by uzyskać 4 ,, piętki „ i 4 grube plastry .Delikatnie wyciąć gniazda nasienne tak by nie uszkodzić krążków i ,, piętek „. Pozostałe kawałki jabłek pokroić w kostkę ( ze skórką ) i wrzucić do duszącego się kurczaka . Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła i położyć na niej krążki i ,, piętki „ jabłka .Posypać majerankiem .Chwilę smażyć , przewrócić na drugą stronę, posypać majerankiem i znów chwilę smażyć . Przykryć pokrywką i trzymać pod przykryciem minutę . Jabłka mają być lekko miękkie ale jędrne . Zdjąć je z patelni by nie nasiąkły tłuszczem .
Gdy kurczak będzie już miękki wyjąć mięso , a jabłka w sosie rozetrzeć ( można zmiksować ) i doprawić .
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie , odcedzić , wlać śmietankę i zrobić puree . Podgrzać jabłka i kurczaka .
Na każdy krążek jabłka nałożyć porcję puree ziemniaczanego ,polać łyżką sosu na to ,, piętkę „ z jabłka tworząc kapelusik ( tak lekko na bakier ). Oprzeć o to pałkę z kurczaka . Udekorować zieleniną .
Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
dodane na fotoforum:
oli74 2009-03-22
o kurcze pieczone jak apetycznie wygladają .Dopiero wciełam swój obiad i dalej buszuje po garnku ....:)
Miłego dnia Buniu .Buziaczki:)
nemala 2009-03-22
Pychotka :) A czy sos sojowy można zastąpić czymś innym, bo jestem na soję uczulona i przeważnie omijam dania z dodatkiem tej "roslinki" :)
kirena 2009-03-22
Witam Buniu..Milutkiego popołudnia..Obiadek jak zwykle..a co ja się będę powtarzać jak zdarta płyta.Ja w jedzeniu nie jestem wybredna,oczami zjadam garnkowe obiadki z apetytem...tylko w brzuchu nie przybywa;)))
Pysznej kawusi poobiedniej...
bunia 2009-03-22
nemala- oczywiście- zwykła przyprawa do zupy lub maggi .Ja stosuję sos sojowy bo lubię .
alex75 2009-03-22
Bardzo ciekawe połączenie;)pewnie niebawem pokuszę się na zrobienie takiego smakołyku;)Milutkiej niedzieli życzę;)
gogogo 2009-03-22
Pozdrawia-M serdecznie , moja ulubioną:)) smaczności jak zwykle u Ciebie :))
waszka 2009-03-22
mniam mniam:)
kulu15 2009-03-22
takiej opcji jeszcze nie znałam, a podobno majeranek poprawia trawienie :-))) jak zwykle super kolorowo przybrane. Pozdrawiam
halinag 2009-03-22
Miłego niedzielnego popołudnia Ci życzę....ja robiłam żeberka z jabłkami z majerankiem
wiki3 2009-03-22
<wow> super
rudy13 2009-03-22
powiem krótko... mniam!!!! dobrze,że od oglądania się nie tyje ;)
pozdróweńka... :))
misiaka 2009-03-22
mmmmmmm jakie smakowitości ....
Przepisik dodany
pozdrawiam i miłego wieczorku życzę.
pox2gi 2009-03-22
pięknie i smacznie to wygląda.....ślinka cieknie.......przepisik jest....trzeba wypróbować :))
miłego wieczoru życzę i pozdrawiam :)))
evita00 2009-03-23
mniam,mniam uwielbiam kurczaczka :D
slaydis 2009-03-25
Jadłam takie jabłuszka smażone na masełku z majerankiem kilka lat temu u dobrej znajomej mojej mamy.Ta Pani była żydówką,mozliwe więc że to żydowska receptura.Ale rzeczywiście,to jest jeden z tych smaków które człowiek pamięta przez całe życie:)Kurczaka w takim wydaniu nie miałam okazji spróbować,ale moze sama sie wezme i postaram sie Ciebie skopiować;)
bunia 2009-03-26
slaydis- masz rację jabłka z majerankiem pojawiają się w kuchni żydowskiej bodajże z wątróbka drobiową . Dużo korzystam z pomysłów tej kuchni .Ze zrozumiałych względów nie jest to kuchnia koszerna bo łączę np puree ziemniaczano- jabłkowe z wieprzowiną .Odpowiada mi łączenie smaków z różnych kręgów kulturowych . Świat to już jednak globalna wioska . Nie mam nic przeciw temu by Focaccia była podawana do gulaszu z wołowiny z grzybkami mun i bambusem w składzie .