,,pałki ,, z kurczaka z majerankowymi jabłkami

,,pałki ,, z kurczaka z majerankowymi jabłkami

,,Pałki” z kurczaka z majerankowymi jabłkami :

Zawsze bardzo dobrze komponował mi się smak mięsa i drobiu z owocami – szczególnie z jabłkami .Szczególnie smakują mi jabłka podduszone z majerankiem . To danie łączy w sobie wszystkie te smaki .

Czas : 1 godzina

Składniki :

4 ,,pałki „ z kurczaka
2 duże jabłka
majeranek
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki curry
½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej
½ łyżeczki mielonego pieprzu
4 duże ziemniaki
3 łyżki słodkiej śmietanki .
1 szklanka wody
¼ kostki bulionu drobiowego Knorra ( lub innej przyprawy typu Jarzynka )

Zrobić pastę z sosu sojowego, pieprzu, curry, papryki, i natrzeć nią pałki kurczaka .Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron kurczaka. Mięso przełożyć do garnka .Na patelnię wlać wodę i zagotować – przelać do kurczaka . Dodać ziele angielskie , liść laurowy .Jabłka pokroić w ten sposób by uzyskać 4 ,, piętki „ i 4 grube plastry .Delikatnie wyciąć gniazda nasienne tak by nie uszkodzić krążków i ,, piętek „. Pozostałe kawałki jabłek pokroić w kostkę ( ze skórką ) i wrzucić do duszącego się kurczaka . Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła i położyć na niej krążki i ,, piętki „ jabłka .Posypać majerankiem .Chwilę smażyć , przewrócić na drugą stronę, posypać majerankiem i znów chwilę smażyć . Przykryć pokrywką i trzymać pod przykryciem minutę . Jabłka mają być lekko miękkie ale jędrne . Zdjąć je z patelni by nie nasiąkły tłuszczem .

Gdy kurczak będzie już miękki wyjąć mięso , a jabłka w sosie rozetrzeć ( można zmiksować ) i doprawić .
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie , odcedzić , wlać śmietankę i zrobić puree . Podgrzać jabłka i kurczaka .
Na każdy krążek jabłka nałożyć porcję puree ziemniaczanego ,polać łyżką sosu na to ,, piętkę „ z jabłka tworząc kapelusik ( tak lekko na bakier ). Oprzeć o to pałkę z kurczaka . Udekorować zieleniną .

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php

dodane na fotoforum:

theresa

theresa 2009-03-22

Ales mi narobila smaka...milego popoludnia i smacznego !

oli74

oli74 2009-03-22

o kurcze pieczone jak apetycznie wygladają .Dopiero wciełam swój obiad i dalej buszuje po garnku ....:)
Miłego dnia Buniu .Buziaczki:)

nemala

nemala 2009-03-22

Pychotka :) A czy sos sojowy można zastąpić czymś innym, bo jestem na soję uczulona i przeważnie omijam dania z dodatkiem tej "roslinki" :)

kirena

kirena 2009-03-22

Witam Buniu..Milutkiego popołudnia..Obiadek jak zwykle..a co ja się będę powtarzać jak zdarta płyta.Ja w jedzeniu nie jestem wybredna,oczami zjadam garnkowe obiadki z apetytem...tylko w brzuchu nie przybywa;)))
Pysznej kawusi poobiedniej...

emmi1

emmi1 2009-03-22

Bunia [buziak] :)

yvonne7

yvonne7 2009-03-22

ja poproszę bez jabłek :)

abc75

abc75 2009-03-22

Bunia u Ciebie to zawsze same smakołyki! i do tego tak cudnie podane!!!:)

bunia

bunia 2009-03-22

nemala- oczywiście- zwykła przyprawa do zupy lub maggi .Ja stosuję sos sojowy bo lubię .

jolla33

jolla33 2009-03-22

Pozdrawiam serdecznie w Niedzielne popoludnie:)))

alex75

alex75 2009-03-22

Bardzo ciekawe połączenie;)pewnie niebawem pokuszę się na zrobienie takiego smakołyku;)Milutkiej niedzieli życzę;)

gogogo

gogogo 2009-03-22

Pozdrawia-M serdecznie , moja ulubioną:)) smaczności jak zwykle u Ciebie :))

waszka

waszka 2009-03-22

mniam mniam:)

kulu15

kulu15 2009-03-22

takiej opcji jeszcze nie znałam, a podobno majeranek poprawia trawienie :-))) jak zwykle super kolorowo przybrane. Pozdrawiam

halinag

halinag 2009-03-22

Miłego niedzielnego popołudnia Ci życzę....ja robiłam żeberka z jabłkami z majerankiem

wiki3

wiki3 2009-03-22

<wow> super

cudolik2

cudolik2 2009-03-22

Kolorowy zawrot głowy!Miłego wieczoru!

rudy13

rudy13 2009-03-22

powiem krótko... mniam!!!! dobrze,że od oglądania się nie tyje ;)
pozdróweńka... :))

karo66

karo66 2009-03-22

Jabłka z majerankiem są pyszne i ja to bez niczego więcej mogę wyjadać.

misiaka

misiaka 2009-03-22

mmmmmmm jakie smakowitości ....
Przepisik dodany
pozdrawiam i miłego wieczorku życzę.

pox2gi

pox2gi 2009-03-22

pięknie i smacznie to wygląda.....ślinka cieknie.......przepisik jest....trzeba wypróbować :))
miłego wieczoru życzę i pozdrawiam :)))

emmi1

emmi1 2009-03-23

Przepysznie wygląda ta potrawa :) paluszki lizać :D

evita00

evita00 2009-03-23

mniam,mniam uwielbiam kurczaczka :D

slaydis

slaydis 2009-03-25

Jadłam takie jabłuszka smażone na masełku z majerankiem kilka lat temu u dobrej znajomej mojej mamy.Ta Pani była żydówką,mozliwe więc że to żydowska receptura.Ale rzeczywiście,to jest jeden z tych smaków które człowiek pamięta przez całe życie:)Kurczaka w takim wydaniu nie miałam okazji spróbować,ale moze sama sie wezme i postaram sie Ciebie skopiować;)

bunia

bunia 2009-03-26

slaydis- masz rację jabłka z majerankiem pojawiają się w kuchni żydowskiej bodajże z wątróbka drobiową . Dużo korzystam z pomysłów tej kuchni .Ze zrozumiałych względów nie jest to kuchnia koszerna bo łączę np puree ziemniaczano- jabłkowe z wieprzowiną .Odpowiada mi łączenie smaków z różnych kręgów kulturowych . Świat to już jednak globalna wioska . Nie mam nic przeciw temu by Focaccia była podawana do gulaszu z wołowiny z grzybkami mun i bambusem w składzie .

dodaj komentarz

kolejne >