Ten przepis był już wstawiony na końcu galerii .A ze tam na koniec mało kto dociera , a danie jest ciekawe - ,, odświeżam je "
Camembert panierowany - smażony z gruszkami :
Smaczna przekąska na ciepło . Szybka .
Czas : 10 minut
Składniki :2 serki Camembert ( ja wzięłam z pieprzem )
1 duża gruszka
4 łyżeczki konfitury z żurawiny
20 owoców winogron ( drobnych )
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 jajko
bułka tarta
Gruszkę obrać , przekroić na pól wzdłuż , usunąć delikatnie gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki . Ser panierować w jajku i bułce tartej ( tak by boki też były pokryte panierką . Rozgrzać tłuszcze. Na patelnie kłaść plasterki gruszki i obsmażać po 2 minuty z każdej strony . Odłożyć na bok ( przykryć by nie wystygły za mocno ) . Na patelnię ( na ten sam tłuszcz na którym smażyła się gruszka ) kłaść serki i obsmażać po 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli trzeba to zmniejszyć gaz na minimalny . Podawać ser obłożony podsmażonymi plasterkami gruszki z dodatkiem 2 łyżeczek konfitury z żurawiny na porcje i winogronami . Można dodatkowo posypać gruszkę świeżo zmielonym kolorowym pieprzem .
Zobaczcie tu jak dosiak pięknie podała to danie
https://www.garnek.pl/dosiak
dodane na fotoforum:
danka10 2009-03-25
Witaj Buniu ...pyszności na śniadanko:)))
halinag 2009-03-25
witam serdecznie w zimowy poranek.....u mnie też zima
ale smakowitości jak zawsze
gogogo 2009-03-25
Pychotka ...pozdrawiam cieplutko :))
wiki3 2009-03-25
Pozdrawiam serdecznie moich ulubionych i zycze milego dnia buziaczki u nas sloneczko ale i mrozik wrrr
rumpel 2009-03-25
..a do popicia to pewnie białe wino półwytrawne albo wytrawne ?
bunia 2009-03-25
rumpel- nie da rady nie mogę ostatnio wytrawnego lub półwytrawnego - a deserowe nie za bardzo . To już raczej jakiś słaby aperitif
rumpel 2009-03-25
...przecież sama nie musisz jeść ani pić proponowanych potraw, możesz przecież podać gościom ;)))
bunia 2009-03-25
yvonne- prosisz masz - prawdę mówiąc nie jestem zachwycona tym przepisem
http://www.garnek.pl/bunia/2788599/rozmnozony-bigos
zjeść się da , ale żeby to była rewelacja to nie powiem . Muszę coś przy tym pokombinować ( chyba przesadziłam z rozmarynem ) .Jak będę robić bigos to spróbuje go zmienić .
aniakar 2009-03-25
No i znowu coś pysznego i pięknie podanego...camembert jadlam ale z grilla ..może być... Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)))
siestala 2009-03-25
rozmarzylam sie z rana:) robilam brie w ciescie francuskim tez wlasnie z gruszkami- z ciasta lekko odmrozonego wycina sie krazek na tyle duzy, zeby "objal" ser, zawija sie ser ciastem, kladzie na blache "szwem" do dolu, smaruje "roztrzepanym" jajkiem i zapieka poki sie nie zarumieni. Gruszki bez skorki i w plasterkach podsmaza sie na odrobinie masla ( jak kto lubi z cynamonem) i wszystko jeszcze cieple podaje z krakersami i dobrym winem. Moze kiedys sprobujesz? Serdecznosci Buniu:)
kirena 2009-03-25
Witam Buniu w zimną i śnieżną środę.Bardzo pięknie to danie wygląda,A wiem że smakuje wybornie bo też smażę ser.Tylko muszę wypróbować z gruszką.Miłego dnia:)
tuurma 2009-03-25
Ach, mniam! Żeby mi się tak chciało gotować, jak mi się chce jeść! ;) U nas dzisiaj będzie leczo, żegnaj, camembercie...