Pierożki z mięsem i sosem szpinakowym :
Zwykłe pierogi z farszem mięsnym robione z parzonego ciasta. Dodatkowo zrobiłam do nich pikantny sos szpinakowy , a pierożkom nadałam trochę inne kształty .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
¾ szklanki farszu mięsnego ( zmielone gotowane mięso, podsmażona cebulka – doprawione do smaku )
2 łyżki oleju do gotowania pierogów
10 dag mrożonego szpinaku
1 łyżka masła
1 serek topiony ( kostka , kremowy )
½ szklanki słodkiej śmietanki
5 dag sera Feta
pieprz mielony
mini kostka czosnkowa Knorra
Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .Wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Ciasto wałkować , kroić na kwadraty , kłaść na każdy łyżeczkę farszu .Zlepiać pierogi ( trójkąty , kółeczka , normalne, uszka ).Układać na wysypanej mąką tacce. Przykryć ściereczką .W rondelku rozpuścić masło , wrzucić szpinak , sery, wlać śmietankę .Dusić aż sery się rozpuszczą . Doprawić pieprzem , kostką czosnkową .
Pierożki gotować wrzucając na osolony wrzątek ( z dodatkiem oleju ) 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane sosem ( lub ułożone dekoracyjnie z sosem w osobnym naczyniu .
dodane na fotoforum:
wiki3 2009-03-28
super ale nie jadlam jeszcze
ireczek 2009-03-28
witaj ,milego sobotniego popoludnia zycze..
domel 2009-03-28
świetne... na pewno wykorzystam pomysł jako nietypową odmianę dla pierogów z mięsem...
graziac 2009-03-28
Miałam kilkudniowe zaległości w Twoich przepisach,ale już nadrobiłam. Pooglądałam,poczytałam i... jestem głodna!...Potrafisz jednak wyczarować pyszności! Pozdrawiam cieplutko.
majka54 2009-03-28
Buniu jestes artystka w swych poczynaniach ,no i te wszystkie zalączone zawsze przepisy,Uwazam je za naj , naj .....,Mile pozdrawiam.
bunia 2009-03-28
Kochani !
Serdecznie dziękuję za miłe słowa .Prawdę mówiąc to zaczynam przedświąteczne porządki w zamrażarce .Trzeba powyciągać wszystko co tam się nazbierało i coś z tym zrobić .Pewnie w najbliższym czasie będą takie właśnie potrawy gościć na stole .Bo to pół piersi z kurczaka, a to trochę warzyw na chińszczyznę, kość na jakąś zupkę , troszkę kukurydzy, kawałek kapusty .Będzie kombinowania co niemiara .
martynw 2009-03-28
Witaj:):) ... co prawda nie lubię szpinaku, ale pierożki z sosem szpinakowym wyglądają apetycznie... tym bardziej apetycznie, że są wstawione na wspaniały jubileusz... 800 fotek, wspaniałych, apetycznych fotek z doskonałymi przepisami, ładnie podanymi... aż ślinka cieknie...
_________GRATULUJĘ___________
martynw 2009-03-28
Dla najwspanialszej kucharki świata:):) z pięknym podziękowaniem:):)
http://www.garnek.pl/martynw/4864319/bunia-gratuluje-to-juz-800-fotek
bunia 2009-03-28
martynw- bardzo , bardzo dziękuje za życzenia i kwiaty. Zrobiło się tak radośnie - wiosennie.
nuna11 2009-03-29
Witam Miło pierogi może ale szpinak odpada u mnie w przebiegach nie lubie od dzieciństwa ale cóż każdy ma swoje fochy.Pozdrowiam;):):>
donotka 2009-03-29
Szpinak u mnie odpada...reszta pycha.
.................(¯`°v°´¯)
...................(_.^._).......(¯`°v°´¯)
. ....(¯`°v°´¯) .................(_.^._)
Miłego dzionka,uśmiechu i słonka...:)
barossa 2009-03-29
uwielbiam szpinak:)pozdrawiam , zawsze nabieram apetytu oglądając Twoją galerię ze zdjęciami:)
witka 2009-03-29
pycha ,pozdrawiam
dorka45 2009-05-29
Uwielbiam te galerie...A to danie tez napewno zrobie...