,,Spiralki " z obsmażanej białej kiełbaski :
Aromatyczna i bardzo ozdobnie podana biała kiełbasa .
Czas : 30 minut
8 cienkich białych kiełbasek
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki powideł śliwkowych
pieprz mielony
¼ szklanki słodkiej śmietanki
łyżeczka mąki
4 patyczki do szaszłyków
Cienkie białe kiełbaski ( po 4 sztuki ) zwinąć w 2 spiralki .Spiąć je patyczkami do szaszłyków tak by się nie rozpadły. Ułożyć w garnku. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć kiełbaski przez 15 minut. Wyjąć z wody. Na patelni rozgrzać olej i masło. Obsmażyć ,, spiralki „ na rumiano z obu stron. Dodać na patelnię sos sojowy, powidła, śmietankę . Doprawić pieprzem . Dusić chwilę kiełbaski .Sos zagęścić mąką .
Kiełbaski podawać na gorąco jako danie obiadowe, na ciepło jako gorącą przekąskę lub na zimno.
Na wywarze z parzenia kiełbasek można ugotować barszcz biały lub kartoflankę ( lub żurek jak kto lubi )
dodane na fotoforum:
setulow 2009-04-01
pychotki jak zwykle u ciebie :)
graziac 2009-04-01
Ja też bym zjadła...Miłego dnia życzę.
maria62 2009-04-01
Pięknie apetycznie wygląda a smakuje ,że palce lizać, super galeria, dzięki że jesteś -:)))
andzula 2009-04-01
Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego popołudnia i wieczoru pełnego prima aprilisowych dowcipów :-)
Zapraszam do nas na profil do urny:))
wiki3 2009-04-01
ale swietnie wygladaj mmmmmm
malybok 2009-04-01
1 kwietnia, a nasza Bunia na powaznie. Wstaw kochana jakieśdanie z nieistniejącego zwierza, bo Ty wszystko potrafisz ...hahaha:)))
kirena 2009-04-01
Pozdrawiam Grażynko bardzo serdecznie.Kiełbaski wyglądają bardzo apetycznie,a w dzbanuszku pewnie jest sosik?
oli74 2009-04-01
świetnie te kiełbaski wyglądają i pewnie wysmienicie smakują.Na pewno skorzystam z Twojego pomysłu Buniu.
Spokojnego wieczorku i kolorowych snów.
zaza11 2009-04-01
Zgadzam się z Marią26-"dzięki, że jesteś". Czy prezentowany sos w sosjerce jest rzeczywiście ze śmietanką? Kolor nie zdradza, ale spróbuję zrobić jak podajesz. Dziękuję.-:)
bunia 2009-04-01
zaza11- jest śmietanka - tylko wstyd się przyznać za mocno mi się podgrzał na końcu i śmietanka trochę się zważyła i opada na dno , a na wierzchu zebrał się tłuszczyk. Ale jak się zamieszało to było ok.
rudy13 2009-04-01
pyszności podano, a tu za późno już na wcinanie... :(
pozdróweczka serdeczne... :))
aniakar 2009-04-01
Pięknie wygląda...dzisiaj siadlam i odpisalam trochę przepisów na świąteczne potrawy z Twojej galerii..szukam jeszcze przepisu na kaczkę..Spokojnej nocki :)))
jasiek56 2009-04-02
Miłego dnia, panno Makłowicz! :*****
persymo 2009-04-06
a ja robię od lat surową białą kiełbasę zwiniętą w spiralę - pieczoną w piekarniku.