Biała kiełbasa opiekana w sosie z pieczenia mięs :
Bardzo smaczna kiełbasa – akurat na Święta Wielkanocne .
Czas : 15 minut
Składniki :
8 białych kiełbas –sparzonych
4 łyżki sosu od pieczenia mięs ( schabu, szynki itp.)
Na patelni rozgrzać sos od pieczenia mięsa .Włożyć kiełbaski .Na małym gazie opiekać przewracając ( uwaga by nie dopuścić do przypalenia ) przez 10 minut .Podawać na ciepło z chrzanem, sosem tatarskim , ćwikłą .
Tak przyrządzona biała kiełbasa zyskuje na aromacie przechodząc smakiem pieczonego mięsa , które i tak przecież piecze się na Święta .
Jeśli kiełbasek ma być więcej można ułożyć je w brytfance na sosie ( z góry też nim polać ) i zapiec w piekarniku .Ja robię to na patelni bo potrzebuję mało tyle co na 2-3 porcje .
dodane na fotoforum:
marii50 2009-04-14
Witaj Buniu już po świętach,siedzę i patrzę a tu mi kiełbaska pyszna wyskoczyła,od razu głodna się zrobiłam i już zmykam do kuchni,miłego dnia ci życzę i pozdrawiam cieplutko...:)
ktosia 2009-04-14
A ja piękę razem z kurczakiem nadziewanym, czyli w masełku i smaczku od kurczaka:)
kirena 2009-04-14
Witam Grażynko.I po świętach...Ja w poniedziałek gotowałam drugi raz żurek do kiełbasy białej która została z poprzedniego dnia:) I zjedliśmy z apetytem...
yvonne7 2009-04-14
taki sos z pieczenia mięs - to prawdziwy skarb w kuchni!
u mnie na święta tylko pieczona kaczka :)
isia222 2009-04-14
Buniu to na pewno odpoczęłaś, zmieniłaś trochę miejsce i teraz możesz z nowym zapałem umilać nam garnkowe spotkania:)
lejdis 2009-04-14
NO PIEKNIE !!! PORADY BABUNI ZAWSZE MILE WIDZIANE SZCZEGÓLNIE KULINARNE :) BĘDE ZAGLĄDAĆ TU CZĘSTO!