Pasta z pasztetu i cebuli :
Takie poświąteczne ( i nie tylko ) sprzątanie lodówki. Doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno do pieczywa , jak również jako baza do zapiekanek.
Czas : 10 minut
Składniki :
3 cebule
20 dag pasztetu
2 łyżki oleju
majeranek
pieprz mielony
1 łyżka masła
Drobno pokroić cebulę i usmażyć ją na złoto na oleju. Na patelnię włożyć pokruszony pasztet . Dołożyć masło i mieszając smażyć aż pasztet się rozpuści .Doprawić majerankiem i pieprzem .
Fajnie smakuje na ciepło z krakersami cebulowymi, razowym pieczywem , na zimno rozsmarowana na kanapki lub np. zapiekana z makaronem .
dodane na fotoforum:
bunia 2009-04-15
pinecha- dziękuję . Tak to dziwnie się składa, że ile razy piekę pasztet ( czy kupuję na jakąś uroczystość ) , to mi trochę zostaje. Już się nauczyłam ,że następnego dnia po... to co zostało przesmażam i albo zjadamy do chleba albo robię coś na obiad ( zapiekankę, makaron, naleśniki , krokiety ).Bo przecież pasztet jakoś się da zagospodarować , a takie rzeczy jak sałatka , jajka, galareta itp muszą być zjedzone natychmiast - a nie zawsze sie uda trafić z ilością .
cicha21 2009-04-16
piękna galeria , pozdrawiam serdecznie:)))