Ser marynowany w oliwie z ziołami

Ser marynowany w oliwie z ziołami

Przypominam ten przepis bo przed Świętami akurat zrobiłam ,żeby mi biały ser który miałam w lodówce nie zmarnował się ( bo w Święta raczej by nikt go nie podjadał )- no i teraz mam jak znalazł.

Ser biały marynowany w oliwie
z ziołami :

Spróbowałam zrobić w domu marynowany w oliwie biały ser . Zamarynowałam go z dodatkiem przypraw . Wyszedł bardzo smaczny .
Składniki ;
30 dag twardego pełnotłustego białego sera
1 szklanka oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki grubo ziarnistej soli ( morskiej )
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki kminku
3-4 małe suszone papryczki

Ser pokroić w kostkę . Ułożyć w szklanym naczyniu . Posypać solą , oregano , pieprzem , kminkiem . Włożyć czosnek . Zalać oliwą . Zostawić na 3 dni . Po tym czasie jest już aromatyczny. Można go podawać jako przekąskę ( wyjęty z oliwy i odsączony ), lub dodawać do sałatek czy zapiekanek .

dodane na fotoforum:

emmi1

emmi1 2009-04-17

A ja jeszcze przed śniadaniem...

lucia

lucia 2009-04-17

smacznego!

jolanka

jolanka 2009-04-17

to ja się poczęstuję::))
pozdrawiam::))

ondyc

ondyc 2009-04-17

witam witam już moje kubeczki smakowe wariują miłego dnia

pinecha

pinecha 2009-04-17

świetny pomysł, na nasz zwykły ser :-)

jolcia7

jolcia7 2009-04-17

POPROSZĘ KAWAŁECZEK BO JESZCZE NIGDY NIC TAKIEGO NIE JADŁAM :)MIŁEGO DNIA

karo66

karo66 2009-04-17

Twoje wszystkie przepisy są śliczne i smaczne. A jeśli mogę wiedzieć z czego ta różyczka z lewej strony?

beata46

beata46 2009-04-17

WITAM!!!
co za pysznosci !Pozdrawiam serdecznie!

bunia

bunia 2009-04-17

karo66- to jest korzeń pietruszki ( potem marnie zginął w zupie - przydał się i do gara - akurat obierałam warzywa do zupy )

kopytka

kopytka 2009-04-17

przepis wspaniały...
tylko napisz czy to ma stać w temperaturze pokojowej.....????

bunia

bunia 2009-04-17

kopytka- ja wstawiłam do lodówki - chyba w cieple to raczej nie .Robiłam to kilka razy , czasem specjalnie, czasem dlatego ,że za słabo mi ser schodzi .Najlepiej kupić taki najbardziej twardy biały ser jaki uda się dostać bo inaczej się kruszy i będzie ciapka .Raz kupiłam zwykły chudy w kostce na wagę i ten był najlepszy. A z ziołami można eksperymentować. Można zrobić sam kminkowy, czosnkowy, z papryczkami chilli , oliwkami - co tam akurat jest w domu .

yvonne7

yvonne7 2009-04-17

najbardziej pociągają mnie owe papryczki :)
ser biały u mnie schodzi tak samo, jak u Ciebie
najczęściej do naleśników
chyba spróbuję marynować, chociaż smaku i zapachu oliwy z oliwek znieść za bardzo nie mogę ;)
Miłego Dnia :)

wiki3

wiki3 2009-04-17

wow mmmm pozdrawiam

asulka

asulka 2009-04-17

Uroczo to wygląda na talerzu:)))

halinag

halinag 2009-04-17

bardzo dobry przepis bo faktycznie czasami sie marnuje serek
pozdrawiam

jagodaa

jagodaa 2009-04-17

zrób to samo z serem żółtym, z tym że do oliwy trzeba dodac troche octu i płynem gorącym ten ser zaleć. polecam

agatka2

agatka2 2009-04-17

nie wiadomo jeść czy podziwiać:)pozdrawiam cieplutko

atena74

atena74 2009-04-17

a mnie sie podobaja te "warzywne wycinanki" ))))

bunia

bunia 2009-04-17

jagodaj- dzięki - na pewno wypróbuję .Czasem kupi się kawałek żółtego sera który teoretycznie powinien być smaczny , a okazuje się ,że jest bez smaku to takie zamarynowanie go akurat się przyda.

kirena

kirena 2009-04-17

Buniu a do wódeczki też będzie w sam raz prawda?

rudy13

rudy13 2009-04-17

ho ho już wiem,że będzie pyszne...muszę koniecznie wypróbować...aż mi ślinka leci.. :)))))

zofix

zofix 2009-04-24

Przesadzasz z tymi ozdobnikami. ;]
To staje się mało apetyczne.
I ta micha jak z odpustu. ;(

bunia

bunia 2009-04-24

zofix- czy jak tam się nazywasz .Nie muszą Ci się podobać moje ozdoby .Proponowała bym jednak poświęcić trochę więcej czasu na zapoznanie się z czyjąś pracą niż godzinę ( bo 6 minut na 835 zdjęć - bo rejestracja miała miejsce godzinę temu a komentarz 54 minuty temu) - ewenement.

A po za tym gdzie Ty widzisz michę ( z odpustu ) to jest płaski talerzyk ( nie z odpustu )

asiaju

asiaju 2009-07-10

Bunia nie przejmuj się takim zofix_em pewnie nie umie gotować, i nie ma nic innego do roboty. Jak by spróbowała tego serka to by mogła powiedzieć coś na ten temat. Dziś zrobiła go moja koleżanka - jadłam- jest naprawdę pycha, choć właśnie za miękki kupiła i trochę się rozpadał ale smaczek extra. Ja jutro zamarynuje tak bundz prosto z bieszczadzkiej bacówki - myślę że będzie bardzo dobry on ma fajną konsystencję-jest twardy.Pozdrawiam:))))

gabi99

gabi99 2009-07-11

Właśnie wczoraj delektowałam się sałatką z serkiem marynowanym wg Twojego przepisu.

dodaj komentarz

kolejne >