Powtórka z rozrywki. Już je wstawiałam , ale zachciało nam się dziś pierożków.
Pierogi fasolowo-mięsne :
Bardzo smaczna wersja pierogów. Można do farszu wykorzystać ziarna fasoli z puszki ( w sosie własnym – odcedzone ).
Czas : 1 godzina
Składniki :
1/2 kg mąki
1 jajko
10-12 łyżek wody
szczypta soli
30 dag gotowanego zmielonego mięsa
30 dag ugotowanych ziaren fasoli białej (- 4 łyżki zostawione do posypania pierogów )
20 dag plasterków wędzonego boczku
pieprz mielony
majeranek
Z mąki, wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Rozwałkować na wysypanej mąka stolnicy ( blacie ). Szklanką wykrawać krążki. Ziarna fasoli rozgnieść i wymieszać z zmielonym mięsem . Doprawić farsz solą , majerankiem i pieprzem . Nadziewać krążki ciasta . Zlepiać . Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Boczek pokroić w cienkie paseczki i usmażyć na rumiane skwarki. Pierogi wyjmować łyżką cedzakową . Podawać polane tłuszczem od skwarek , posypane skwarkami i ziarnami fasoli ( podgrzanymi na patelni przy skwarkach ).
dodane na fotoforum:
rudy13 2009-04-19
o takiej wersji nie znam, muszę kiedyś wypróbować...
Buniu jesteś skarbnicą pomysłów.. :)))
yanisia 2009-04-19
Te pierogi muszą byś smakowite:) Cała Twoja galeria jest wspaniała.
Pozdrawiam i życzę miłego popołudnia i wieczorku:)
graziac 2009-04-19
Pierogi pod każdą postacią!..Chociaż takich nie jadłam.Skąd czerpiesz tyle pomysłów? Ja nie wymyśliłabym tak różnych wersji zwykłych,znanych wszystkim potraw...A Ty,proszę...Co chwilę coś nowego (starego!)...Miłej niedzieli,Buniu.
yvonne7 2009-04-19
tutaj się robi podobne - z bobem
tyle, że zamiast mielonego mięsa - daje się wytopione skwareczki z boczku :)
pychota!
:)))
misiaka 2009-04-19
Uśmiech to jest fajna sprawa lekarstwo na smutek, humoru poprawa. Nic nas nie kosztuje a pięknie buzię zdobi. Śmiejmy się więc dużo, to nam nie zaszkodzi. Uśmiechnij się do mnie, a ja uśmiechnę się do Ciebie, stwórzmy radosną atmosferę wokół siebie. Inni niech też tego spróbują, i z uśmiechem na twarzy nam wtórują.
Miłego popołudnia.
Pozdrawiam i buziaki zostawiam.
pychotka.
truda35 2009-04-19
(`*•.¸ (`*•.¸ ¸.•*´) ¸.•*´)
`•.¸(*)* WITAM * (*)¸.•
(¸.•*(¸.•*´¨¨¨¨`*•.¸)*•.¸)
"Do przodu trzeba iść,
marzenia spełniać śmiało,
choćby nie wiem jak padało,
nie dać się zatopić morzu łez.
Jeśli kochać to tylko szczerze,
jeśli śnić to tylko z pasją.
Być młodym duchem,
niech nasze marzenia nigdy nie zasną,
niech światełka w nas nie gasną.
Żyć, kiedy nadzieję odbierają,
pomagać tym, których inni nie zauważają..."
`*•.¸ (`*•.¸ ¸.•*´) ¸.•*´)
`•.¸(*) POZDRAWIAM (*)¸.•
(¸.•*(¸.•*´¨¨¨¨`*•.¸)*•.¸)
massea 2009-04-19
Takie lubię Buniu...pozdrawiam :))
kochac 2009-04-19
mniami... jeszcze bym zmiscil, chociaz wlasnie wtracilem pol garnka fasolki po bretonsku :))
milej niedzieli! :)
polly 2009-04-19
No pierogi z fasolą to dla mnie coś wyjątkowego. Zawsze tylko ruski albo z kapustą i grzybami... nuda
ireczek 2009-04-19
Wspaniałego popołudnia:-))
cudolik2 2009-04-19
Jestem ciekawa,jak to smakuje.Ale chyba dobrze,bo skoro jest fasola(jak w zupie fasolowej)i ciasto na pierogi(jak makaron w zupie fasolowej),wiec powinno byc smaczne.Pozdrawiam.;))))