Ulubione danie mojej najmłodszej córci.
Kotlety de volaille Dorotki :
Wersja rodzinna klasycznego przepisu. Często gości na naszym stole.
Czas :30 minut
Składniki :4 filety z piersi kurczaka
2 jajka
Mąka
Bułka tarta
Sól
Pieprz mielony
masło
cytryna
usiekany koperek
Filety z piersi kurczaka rozklepać tłuczkiem do mięsa . Posolić , popieprzyć , skropić sokiem z cytryny . Lekko naciąć filet robiąc kieszeń . Włożyć w nie po łyżeczce masła utartej z ½ łyżeczki usiekanego koperku . panierować w jajku , bułce tartej, mące .Smażyć na rumiano na maśle z dodatkiem 1 łyżki oliwy .
Można eksperymentować z innymi wersjami . Wkładać w sos i dusić . Smarować przed panierowaniem musztardą , chrzanem , kłaść na mięso ser żółty , szynkę itp.
dodane na fotoforum:
jairena 2009-04-27
Jeżeli mogę prosić, to proszę o przepisy na takie pychoty w godzinach rannych:) , bym mogła w odpowiedni produkt zaopatrzyć się i tak " na gorąco" przystąpić do dzieła:)))
Kłaniam się Szefowej :)
bunia 2009-04-27
jairena- hi hi hi - kiedy rano ta ja sama dopiero przy kawie myślę o tym co mam zrobić , a jak wychodzę z sunią na spacer to dokupuję to co mi brakuje ( a czasem chcę zrobić kurczaka , a idę do mięsnego i widzę ekstra żeberka i zmieniam menu) .Gotuj z jednodniowym poślizgiem to będziemy się mijać .Miłego gotowania.
yvonne7 2009-04-27
jak w rozbitym filecie zrobić kieszeń?
ja robię de volaille zawijając w mięso nadzienie, następnie panierka i na tłuszcz :)
P.S. Sos śliwkowy rewelacyjny. Ma wyraźny posmak węgierek i lekko słodkawy smak. Do schabu idealny!
Polecam!!! :)
bunia 2009-04-27
yvonne7- nie rozbijam na płasko tak jak kotlet tylko lekko rozpłaszczam , ale nadal jest na tyle gruby bu naciąć kieszeń. Ale masz rację można rozklepać na duży kotlet, położyć masło , złożyć na pół i opanierować - tyle że masło może z takiego wyciekać - a z kieszeni nie .
massea 2009-04-27
Pozdrawiam moją smaczną....ulubioną galerię :)))
ijkk1 2009-04-27
ja też tak robię i bardzo lubię robic kotlety tym sposobem,często również składam na pół i dodaję szyneczkę z serem ,albo duszone pieczarki - każdy sposób jest dobry ,jeżeli domownikom smakuje (*,*)
aniakar 2009-04-27
No to już wiem co jutro zrobię na obiad....szybko i smacznie...a z koperkiem jeszcze nie robiłam ,więc spróbuję .... życzę spokojnej nocki :)))