Kotlety de volaille wg Dorotki

Kotlety de volaille wg Dorotki

Ulubione danie mojej najmłodszej córci.

Kotlety de volaille Dorotki :

Wersja rodzinna klasycznego przepisu. Często gości na naszym stole.

Czas :30 minut

Składniki :4 filety z piersi kurczaka
2 jajka
Mąka
Bułka tarta
Sól
Pieprz mielony
masło
cytryna
usiekany koperek
Filety z piersi kurczaka rozklepać tłuczkiem do mięsa . Posolić , popieprzyć , skropić sokiem z cytryny . Lekko naciąć filet robiąc kieszeń . Włożyć w nie po łyżeczce masła utartej z ½ łyżeczki usiekanego koperku . panierować w jajku , bułce tartej, mące .Smażyć na rumiano na maśle z dodatkiem 1 łyżki oliwy .

Można eksperymentować z innymi wersjami . Wkładać w sos i dusić . Smarować przed panierowaniem musztardą , chrzanem , kłaść na mięso ser żółty , szynkę itp.

dodane na fotoforum:

maniek1

maniek1 2009-04-27

Pozdrawiam.Miłego popołudnia życzę:))SMACZNEGO!!!

moniwuk

moniwuk 2009-04-27

u mnie też dziś filety, w cieście naleśnikowym na czerwono!

halinag

halinag 2009-04-27

ale pyszne............a u mnie zupa szczawiowa i mielone

jairena

jairena 2009-04-27

Jeżeli mogę prosić, to proszę o przepisy na takie pychoty w godzinach rannych:) , bym mogła w odpowiedni produkt zaopatrzyć się i tak " na gorąco" przystąpić do dzieła:)))
Kłaniam się Szefowej :)

jankewa

jankewa 2009-04-27

Pyszne,pyszne :-))
Pozdrawiami smacznego :-)

lucia

lucia 2009-04-27

smacznego - i już obiad...

bunia

bunia 2009-04-27

jairena- hi hi hi - kiedy rano ta ja sama dopiero przy kawie myślę o tym co mam zrobić , a jak wychodzę z sunią na spacer to dokupuję to co mi brakuje ( a czasem chcę zrobić kurczaka , a idę do mięsnego i widzę ekstra żeberka i zmieniam menu) .Gotuj z jednodniowym poślizgiem to będziemy się mijać .Miłego gotowania.

irogo

irogo 2009-04-27

no tak nie powinnam tu zaglądac przed swoim obiadem.....pychotki...:))

emmi1

emmi1 2009-04-27

Zdecydowanie robię prostszą wersje :)

yvonne7

yvonne7 2009-04-27

jak w rozbitym filecie zrobić kieszeń?
ja robię de volaille zawijając w mięso nadzienie, następnie panierka i na tłuszcz :)
P.S. Sos śliwkowy rewelacyjny. Ma wyraźny posmak węgierek i lekko słodkawy smak. Do schabu idealny!
Polecam!!! :)

bunia

bunia 2009-04-27

yvonne7- nie rozbijam na płasko tak jak kotlet tylko lekko rozpłaszczam , ale nadal jest na tyle gruby bu naciąć kieszeń. Ale masz rację można rozklepać na duży kotlet, położyć masło , złożyć na pół i opanierować - tyle że masło może z takiego wyciekać - a z kieszeni nie .

bbasia4

bbasia4 2009-04-27

witam i pozdrawiam jeszcze nie robiłam ,muszę zrobić .

massea

massea 2009-04-27

Pozdrawiam moją smaczną....ulubioną galerię :)))

ijkk1

ijkk1 2009-04-27

ja też tak robię i bardzo lubię robic kotlety tym sposobem,często również składam na pół i dodaję szyneczkę z serem ,albo duszone pieczarki - każdy sposób jest dobry ,jeżeli domownikom smakuje (*,*)

rudy13

rudy13 2009-04-27

pięknie podane... i smakowicie wyglądające...
pozdrówka... :)))

aniakar

aniakar 2009-04-27

No to już wiem co jutro zrobię na obiad....szybko i smacznie...a z koperkiem jeszcze nie robiłam ,więc spróbuję .... życzę spokojnej nocki :)))

yvonne7

yvonne7 2009-04-27

nie na pół, najlepiej Kochana zwinąć jak krokieta - wtedy nic nie wycieknie :)

kirena

kirena 2009-04-27

Ależ smacznie wygląda to danie...

soopka

soopka 2009-04-28

smakowite...pozdrawiam...:):):)

dodaj komentarz

kolejne >