Kotlety mielone nadziewane chrzanem

Kotlety mielone nadziewane chrzanem

Kotlety mielone nadziewane chrzanem :

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań . By nie podawać ich ciągle w tej samej postaci często nadziewam je .Uważam ,że bardzo smaczne są jeśli do środka kotleta włoży się po łyżeczce chrzanu. Te są akurat z chrzanem Wasabi – ale może być również zwykły chrzan ..

Czas : 1 godzina

Składniki :0,25 kg mięsa mielonego ( wieprzowo-wołowe )
2 cebule
1 jajko
1 czerstwa bułka średniej wielkości
mleko do namoczenia bułki
majeranek
pieprz mielony
maggi w płynie
bułka tarta do panierowania
olej
1 łyżka masła
6 łyżeczek chrzanu
Bułkę namoczyć w mleku . Odcisnąć . Rozdrobnić . 2 cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto . Mięso wyrobić z połową podsmażonej cebuli , bułką ,jajkiem . Doprawić majerankiem , pieprzem i maggi. Formować kotlety ( z tej porcji wychodzi 6 sztuk ).Na każdy kotlet nałożyć chrzan , uformować kotlet wokół niego i panierować je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano . W ostatniej fazie smażenia dodać na patelnię masło do smaku .Chwilę dusić .
Podawać z ziemniakami puree , obłożone pozostałą podsmażoną cebulką .

Podałam z surówką z kiszonych ogórków

https://www.garnek.pl/bunia/3745267/surowka-z-kiszonych-ogorkow-z

dodane na fotoforum:

maniek1

maniek1 2009-04-28

Pozdrawiam.Miłego popołudnia życzę:))
Dziekuje juz sie czestuje:)

liani

liani 2009-04-28

Buniu, twoje przepisy są wspaniale:)

oli74

oli74 2009-04-28

Ale pysznie wygladają.
Pozdrawiam Buniu :)

atanerr

atanerr 2009-04-28

Bunia odpisz co z tymi owocami?

pinecha

pinecha 2009-04-28

:-) jestem za nadziewaniem kotletów :-)
... niby zwykły kotlet ale z nadzieniem, to już mniam :-) :-) :-)

halinag

halinag 2009-04-28

tak to prawda z nadzieniem bardziej smakują

opti7

opti7 2009-04-28

fajny pomysl,niestety troche za pozno bo juz mi sie gotuja szparagi:). ale wykorzystam napewno!!!

lucia

lucia 2009-04-28

zostawię na kolację, po basenie będą bardziej smakować...

cudolik2

cudolik2 2009-04-28

Ja kiedys,nadziewłam mielone pieczarkami z cebula,lub"słupkiem"żółtego sera.Kiedys jednak,mąż zjadł jak zwykle,i zapytał;-kochanie,a kiedy zrobisz mielone???...Od tej pory,mielone,to mielone....a tak,niech ma..;)))

kirena

kirena 2009-04-28

Jak pięknie,że nie wspomnę smacznie..

rudy13

rudy13 2009-04-28

fajny pomysł na urozmaicenie menu...
pozdrówka... :)))

abc75

abc75 2009-04-28

Buniu ja często nadziewam kotlety mielone serem żółtym (pikantnym) bo moja córcia takie lubi ;) muszę teraz spróbować z chrzanem..........koniecznie!

bunia

bunia 2009-04-29

hossen- ja robię z 25 dag + mała bułeczka i cebula 6 małych kotlecików -po dwa na porcję ( wolę robić takie mniejsze bo nie trzeba tak długo smażyć ).To łatwo policzyć kotlecik ma ok 4 dag mięsa ( waży może 5 dag z dodatkami ) .Na wielkość to tak połowa takiego najczęściej podawanego ( Te mające po 10 dag mielone czy schabowe są po prostu dla mnie za duże - wolę zrobić mniejsze i jak ktoś chce to po prostu zje dwa ).

kopytka

kopytka 2009-04-30

mielone są oky.....

reni1

reni1 2009-05-01

Pikantna potrawa:))smacznego

wertus

wertus 2009-05-04

pyszność

dodaj komentarz

kolejne >