Szparagi z wody wg Babcigramolki:
Szparagi nie są tak popularne w naszej kuchni jak by to mogły być . Raz , że są warzywem typowo sezonowym ( a sezon trwa krótko ) . Dwa – nie wiem dlaczego uznane są za danie ekskluzywne i przeciętny zjadacz chleba omija je. Ja je uwielbiam w każdej postaci .
Mała uwaga !- proponuję po 15 minutach wyjąć dolny kawałek i sprawdzić czy jest miękki - jak tak to gotowe , jak nie to jeszcze parę minut gotować .
Czas :do 15 minut
Składniki :2 pęczki białych szparagów
sól
cukier
1 łyżka bułki tartej
4 łyżki masła
Cytryna
2 łyżki pokrojonego koperku
Szparagi ostrożnie oczyścić z włóknistej skórki ( zdejmując ją obieraczką lub ostrym nożykiem od łebka w dół ). Odciąć 1/3 szparaga z łebkiem . Pozostałe części przeciąć na pół , a następnie wzdłuż na ćwiartki . ułożyć w garnku , zalać wodą , lekko ją osolić i ocukrzyć . Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 minut ( po tym czasie nawet dolne , poprzecinane części szparagów powinny być miękkie ). Wyjąć łyżką cedzakową na talerze. Polać bułką tartą zarumienioną na maśle, posypać lekko koperkiem .
Ja lubię dodatkowo skropić lekko sokiem z cytryny .
Wiem , że się strasznie narażam koneserom proponując taki sposób podawania szparagów. Jest to jednak moim zdaniem uzasadnione. Szparagi które są w sprzedaży mają często łykowate dolne części. Pozostaje wtedy tylko odcinanie ich. Ale kiedy przekroimy je na małe kawałki ugotują się dobrze i będą miękkie. Nie tracimy nic z tego co kupiliśmy , a szparagi pomimo pocięcia są pyszne.
Oczywiście jeśli uda nam się kupić wyjątkowo delikatne szparagi to gotujemy je w całości.
Wodę pozostałą po gotowaniu szparagów zużywam do zrobienia zupy szparagowo -koperkowej , którą podaję do popicia obiadu .
dodane na fotoforum:
madziaj 2009-05-01
Ja uwielbiam szparagi, ale do tej pory zawsze musiałam większość wyrzucać, bo były łykowate. Wielkie dzięki za ten przepis. Znowu jestem wdzięczna za nauczenie mnie czegoś pożytecznego. Pozdrawiam.
marii50 2009-05-01
Witaj Buniu,cieszę się że tu napisałaś o gotowaniu ich,bo nigdy ich nie umiałam dobrze ugotować i przez to nie lubiłam ich...Spróbuję tak jak piszesz pociąć....:)))Miluśko was pozdrawiam...Życzę pięknego majowego dzionka...:)))
bunia 2009-05-01
Jak szparagi są ,, na oko " takie trochę łykowate to proponuję górne odcinki z łebkami gotować osobno i zjadać z masłem i bułką tartą , a doły gotować dłużej , przetrzeć przez sito i zrobić zupę krem .Jutro wstawię na nią przepis , bo kupiłam specjalnie pęczek szparagów więcej żeby przy okazji jednego gotowania mieć od razu zupkę .
luna19 2009-05-01
ooo mniam mniam.... uwielbiam ale mi smaka narobilas ....
didll 2009-05-01
ooo ja tam jadlam dzis podsmazane na masle i uwazam ze sa o niebo lepsze od tych z wody :))
aniakar 2009-05-01
Pychota...szkoda,że taki krótki sezon....a zupa krem również pyszna...Pozdrawiam i życzę miłego majowego weekendu :))
isia222 2009-05-01
oo super przepis, właśnie zaczą się sezon, musze spróbować je przygotwać wg Twojego przepisu, miłęgo dnia odpoczynku
cudolik2 2009-05-01
Ja kupowałam swego czasu,takie szparagi w słoiczkach z wody.Musze powiedziec,ze bardzo mi smakowały z bułeczka.Wystarczy je troszke podgrzac na patelni na masełku i są pycha!Miłego dnia.
yvonne7 2009-05-01
nooooooo Kochana!
strzał w 10 moich gustów
szparagi - w każdej ilości i postaci :)
anna19 2009-05-01
...niestety jeszcze w tym roku nie jadłam ,więc chętnie się poczęstuję-majowo pozdrawiam!
bunia 2009-05-01
didl- ze szparagami to u mnie tak. Przed laty jak gotowałam dla swojej Rodziny ( na 6 osób ) szparagi nie były tak dostępne jak teraz i co tu dużo mówić jak na tamte czasy za drogie .Robiłam czasem w sezonie ale właśnie takie z wody. Potem dzieciaki założyły rodziny , poszły na swoje. Zaczęłam robić na różne sposoby .Lubię np takie zapiekane pod beszamelem .Teraz mogę już spokojnie je kupować - a i tak najczęściej robię te z wody lub zupę szparagową bo Mama tylko takie lubi .
dyrek 2009-05-01
buniu, koperek na szparagach zmienia ich specyficzny smak. Sądzę, że cytryna też. Uwielbiam szparagi i zupę szparagową (przetarte szparagi, zabielone śmietanką i kaszką manną) w smaku szparagów.
Pozdrawiam
bunia 2009-05-01
dyrek- zgadza się - koperek i cytryna zmieniają smak , ale ja właśnie tak lubię .Szparagi tylko w zestawieniu ze smakiem koperku lub gałką muszkatołową w sosie beszamel .
dana46 2009-05-01
......CUDOWNEGO MAJOWEGO WEEKENDU ZYCZE ........
.............BUZIACZKI ZOSTAWIAM .....
mako76 2009-05-01
witaj buniu-szparagi są moim ulubionym warzywem,choć tak krótko można się nimi nacieszyć;przyrządzam je prawie tak samo jak ty,a wodę w której się gotują wykorzystuję do zupy,za którą przepadam.Pozdrawiam i życzę pięknego majowego weekendu.
jolanka 2009-05-02
Witam i miłego sobotniego dnia życzę::))
oj trzeba spróbować kiedyś gotowałam i były nie dobre ..
katka12 2009-05-05
Niesamowita jest ta Twoja galeria, ale od razu robię się głodna ! Czy te szparagi nie są włókniste ? Mnie kiedyś takie wyszły....:(
bunia 2009-05-05
katka12-Szparagi trzeba odpowiednio robić bo te które u nas są w sprzedaży potrafią być rzeczywiście włókniste .Spróbuj zrobić tak jak podałam w przepisie .Może nie są tak elegancko długie jak ugotowane w całości , ale za to miękkie .