Zupa szparagowa :
Szkoda że sezon szparagowy jest taki krótki.
Czas : 45 minut
Składniki :
1 pęczek szparagów
½ litra wody
6 łyżek usiekanego koperku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
200 mll słodkiej śmietanki 30 %
sól
½ łyżeczki cukru
maggi
Szparagi oczyścić w wierzchnich włókien za pomocą ostrego nożyka lub obieraczki .Przekroić na kawałki ( każdy szparag na 3 kawałek ) . Włożyć do garnka , zalać wodą , dodać cukier i szczyptę soli . Gotować 30 minut na małym gazie. Wyjąć łyżką cedzakową szparagi . W małym garnuszku roztopić masło .Wsypać koper i smażyć mieszając 2 minuty . Dodać mąkę , zamieszać . Po woli wlewać śmietankę , a następnie wywar z gotowania szparagów . Ogrzewać zupę mieszając aż zgęstnieje .Ze szparagów wybrać górne części z łebkami i włożyć w całości do zupy . Z pozostałych części szparagów ,, wycisnąć „ za pomocą noża miękki środek odrzucając włókniste części . Miąższ szparagowy włożyć do zupy ( oczywiście można przetrzeć szparagi przez sito ) .Doprawić zupę maggi .
dodane na fotoforum:
dyrek 2009-05-03
buniu, tylko nie maggi - brrrrrrrrrrrrrrrrrrr ;)
gajanne 2009-05-03
mniam, musi byc pyszna ale maggi też bym pominęła:) szparagi same w sobie są rewelacyjne więc po co je poprawiać . Smacznego życzę
ginusia 2009-05-03
uwielbiam takie zupki same pysznosci:))) milej niedzieli:))))
bunia 2009-05-03
dyrek- a co masz przeciw maggi ? Parę kropli ( a jeszcze lepiej kawałek listka , takiego ususzonego , lub świeżego z ogródka i smak się wydobywa ) Ja kupuję tą oryginalną ,,kwadratową " buteleczkę maggi ( nie przyprawa do zup ) i dobrze mi służy .Wolę maggi zamiennie z sosem sojowym , ostatecznie Vegeta .Nie używam żadnych Jarzynek, Kucharków itp coś mi w ich smaku nie pasuje .A maggi to stara dobra marka , pamiętam jeszcze małe kostki maggi ( u nas czasem bywają w niemieckich marketach ) .A najczęściej używam suszone liści .
gajanne 2009-05-03
suszone liście lubczyku są super i pięknie pachną . Ja mroże na zimę i korzystam cały rok a przyprawę maggi uwielbiam ale ta zupka wygląda na taka bardzo delikatną i maggi chyba by zagłuszyła ten subtelny smak... Musze sobuie szparagi kupic i taką zupke koniecznie ugotować . Pozdrawiam
bunia 2009-05-03
gajanne- masz rację - szparagowa jest bardzo delikatna, ale smak trzeba czymś wydobyć - właśnie po to daję kilka kropli maggi .Można to zrobić szczyptą taką jak pół łebka od szpilki glutaminianu sodu .Po to też daję szczyptę cukru .Wszędzie tam gdzie potrawa jest doprawiana solą warto dać cukier i odwrotnie do każdej słodkiej potrawy szczyptę soli - to podkreśla smak potrawy nie zmieniając jej smaku .Maggi w małej ilości też tak działa - pobudza kubki smakowe a smaku potrawy nie zmienia .
iwonas 2009-05-04
zdradze sekret pewnego kucharza:
do wywaru mozna dodac mocno zwiazane obierki - tak aby nie dostaly sie do zupy. Obierki potem oczywiscie usuwamy ale zupka.... mniam.
bunia 2009-05-04
iwonas- masz rację .Ja czasami robię tak jak z Bouquet garni - zawijam w jałową gazę , zawiązuję i wrzucam do gotowania .Potem łatwiej wyciągnąć i nic w zupie nie zostaje , a wywar jest bardziej aromatyczny .Dzięki za przypomnienie .
hannae 2009-05-06
Buniu, ja jestem tez za maggi, przeciez to tylko pare kropeleczek!!.Wiesz jak ja gotuje takie obierki Buniu?. Wkladam je w sitko do gotowania ryzu( okragla kulka, takie jak do parzenia herbaty, tylko wieksza). Po ugotowyniu wyciagam to sitko, tam tez pieprz wkladam, nie mam go wtedy w zupie.
bunia 2009-05-06
hannae - a wiesz ,że nie widziałam takiego sitka do gotowania ryżu - od dawna je masz ? czy może jest do dostania teraz ? Chętnie bym sobie takie kupiła .
bunia 2009-05-07
hannae - cieszę się bardzo ,że smakowała - prawda że kilka kropel maggi wydobywa smak ?
jurek3 2009-05-11
Buniu, bez maggi nie ma zupy szparagowej. Robię podobnie, ale zagęszczam rozbełtanymi żółtkami, więcej kalorii, ale smaczek mniammmmmmm. Pozdrowienia.