Krokiety mięsem :
Propozycja na wykorzystanie mięsa z zupy .
Czas ; 40 minut
Składniki :
6 czubatych łyżek mąki
1 jajko + 1 jajko do panierowania
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki mleka
szczypta soli
10 łyżek zmielonego gotowanego mięsa
1 cebula
sól
pieprz mielony
majeranek
bułka tarta
skórka wędzonej słoninki
olej
Zrobić ciasto naleśnikowe z mąki , proszku do pieczenia , jajka , mleka i szczypty soli . Dobrze wymieszane zostawić na 15 minut by zgęstniało . Średniej wielkości patelnię ( najlepiej by służyła nam tylko do smażenia naleśników ) postawić na gazie i mocno rozgrzać . Smarować nabitą na widelec skórką ze słoniny tak by patelnia się natłuściła . Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po całym dnie . Postawić patelnie na gazie i usmażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony ( przewracać łopatką gdy ciasto zmatowieje i jest ścięte ). Zdjąć z patelni na talerz . Tak usmażyć pozostałe 5 naleśników .
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na łyżce oleju . Dodać do mięsa , wymieszać. Doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem .
Na każdego kłaść 2 łyżki farszu . Zwijać w kopertę , rulonik , lub rurkę .Panierować w jajku i tartej bułce .Obsmażać na rumiano na oleju.
dodane na fotoforum:
ulcia25 2009-05-05
Pozdrawiamy i życzymy miłego,słonecznego dnia :-))
graga35 2009-05-05
uwielbiam krokiety z miesem....pysznosci....pozdrawiam
wiki3 2009-05-05
Ale piekne mi to czesto pekaja :(
cudolik2 2009-05-05
Wygladaja smacznie,ale ja nie daje do smazenia nalesnikow,proszku do pieczenia,bo ciasto wtedy robi sie pulchne,i łatwiej sie łamie przy zawijaniu.Miłego dnia.
bunia 2009-05-05
cudolik2-a to mnie zaskoczyłaś , bo ja właśnie po to daję proszek by były pulchne i nie łamały się .Mnie takie bez proszku pękają bo są za chrupkie .Co znaczy przyzwyczajenie .Od zawsze tak robię i nie wyobrażam sobie robienia inaczej - nie pękają mi .Może to zależy od czasu smażenia ? Aż muszę sprawdzić jakie mi wyjdą bez proszku .
calipsa 2009-05-05
a ja nigdy nie dodaje do ciasta nalesnikowego proszku:) Zawijam jak są ciepłe i nigdy mi nie popekały;)
ok pół litra mleka, 2 jajka, szczypta soli, łyżka oleju, mąka i juz
gogogo 2009-05-05
Pychotka , pozdrawiam serdecznie :))
helcia 2009-05-05
wróciłam z działki taka głodna,więc nie będę smażyć
tylko już zasiadam i z apetytem zajadam
luna19 2009-05-05
ooooo :))) to ja tylko popatrze
jeszcze nie zrobie bo nie bede córci smaka robić
narazie sie dietujemy
reniuska 2009-05-05
Grażynko zrobiłam się zaraz głodna takie pychotki serwujesz.
**MILUTKO POZDRAWIAM
KOLOROWYCH SNÓW
ŻYCZĘ**
martynw 2009-05-05
a moja mama dodaje do naleśników ubitą pianę, bez proszku do pieczenia i łyżkę rozpuszczonej margaryny. Nie smaruje wtedy patelni tłuszczem, a naleśniki są suchutkie i wcale nie pękają:):) Dzięki ubitej pianie są puszyste i ładnie wyrośnięte:):) Pozdrawiam:):)
martynw 2009-05-05
A do panierki zostawia trochę ciasta naleśnikowego, rozrzedza je i złożone krokiety otacza w cieście i tartej bułce, obsmaża na małej ilości tłuszczu :):)
bunia 2009-05-05
martnaw- następne naleśniki robię wg Twojej Mamy - podoba mi się ten pomysł.
luna19- już nie długo , sama nie zauważysz jak przeleci i córcia będzie wszystko podjadać
jolanka 2009-05-05
ja też nie daje proszku do pieczenia ale ciepłe zawijam i się nie łamią
pozdrawiam::))
massea 2009-05-05
Buniu, właśnie się przechadzam po Twojej galerii, nadrabiam
zaległości..... smakowite. :)))
Pozdrawiam serdecznie :))
aniakar 2009-05-05
Dziękuję za podpowiedż....w przyszłym tygodniu muszę robić na imieniny...ja nigdy nie dawałam proszku do pieczenia i faktycznie niektóre pękały..spróbuję teraz z proszkiem..Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy ....Dobranoc :))
aniakar 2009-05-05
Dziękuję.....przeczytałam...spróbuję wg Twojego i Martynw zobaczę które lepiej wychodzą.....ja dodawałam olej do ciasta ale bez piany i bez proszku..:))
stolica 2009-05-05
Witaj ! ja do ciasta naleśnikowego daję łyżkę oleju prócz i wszystkie do tego potrzebne składniki ( bez proszku do pieczenia) i potem daję troszkę oleju na patelnie ,naleśniki się bardzo dobrze smażą, Pozdrawiamy (((*-*))) {{{*-*}}}.
bunia 2009-05-05
aniakar, stolica , martynw, calipsa, cudolik2- coś mi się wydaje że musimy pozbierać wszystkie pomysły na naleśniki i krokiety i spróbować ustalić przepis idealny .Przy następnym smażeniu będę łączyć pomysły i zdam relację .Bardzo się cieszę ,że tyle różnych wersji mamy .
kirena 2009-05-06
Czy mogę też coś podpowiedzieć?
Ja do ciasta naleśnikowego dodaję wodę mineralną gazowaną pół na pół z mlekiem i łyżkę oleju też są bardzo pulchne..Pozdrawiam Buniu.
graziac 2009-05-06
Witaj,Buniu! Nie było mnie kilka dni,więc nadrabiam zaległości. Wszystko obejrzałam,poczytałam i... Zgłodniałam!.. Jak zwykle wszystko pysznie wygląda,wspaniale podane...Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie.
b0zenka 2009-05-06
WITAM...w deszczowy poranek....i miłego dnia Wam zyczę....moze słoneczko mrugnie do nas promykiem....
przeczytałam wszystkie komentarze....ja dodaje i proszek do pieczenia i olej ...nie narzekam są pulchniutkie mięciutkie mniam mniam już by sie je jadło.
martynw 2009-05-06
Witaj Buniu:):) mama jeszcze kładzie naleśniki na talerz odwrócony do góry dnem, i przekłada po kilku naleśnikach na drugą stronę, by nie zaparowały.... a swoja droga to dobry pomysł.... stworzyć najlepszy przepis na naleśniki:):)
calipsa 2009-05-06
jak coś to ja się moge podzielic też przepisem na omlety (mój prywatny przepis) :) moja rodzinka je uwielbia;)