Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Krokiety mięsem :
Propozycja na wykorzystanie mięsa z zupy .

Czas ; 40 minut

Składniki :

6 czubatych łyżek mąki
1 jajko + 1 jajko do panierowania
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki mleka
szczypta soli
10 łyżek zmielonego gotowanego mięsa
1 cebula
sól
pieprz mielony
majeranek
bułka tarta
skórka wędzonej słoninki
olej


Zrobić ciasto naleśnikowe z mąki , proszku do pieczenia , jajka , mleka i szczypty soli . Dobrze wymieszane zostawić na 15 minut by zgęstniało . Średniej wielkości patelnię ( najlepiej by służyła nam tylko do smażenia naleśników ) postawić na gazie i mocno rozgrzać . Smarować nabitą na widelec skórką ze słoniny tak by patelnia się natłuściła . Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po całym dnie . Postawić patelnie na gazie i usmażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony ( przewracać łopatką gdy ciasto zmatowieje i jest ścięte ). Zdjąć z patelni na talerz . Tak usmażyć pozostałe 5 naleśników .
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na łyżce oleju . Dodać do mięsa , wymieszać. Doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem .
Na każdego kłaść 2 łyżki farszu . Zwijać w kopertę , rulonik , lub rurkę .Panierować w jajku i tartej bułce .Obsmażać na rumiano na oleju.

dodane na fotoforum:

pianka

pianka 2009-05-05

cudeńka uwielbiam i do tego jeszcze barszczyk> Miód cud i orzeszki:)))

maniek1

maniek1 2009-05-05

Pozdrawiam i juz sie czestuje krokiecikiem:)
Miłego popołudnia życzę:))

ulcia25

ulcia25 2009-05-05

Pozdrawiamy i życzymy miłego,słonecznego dnia :-))

halinag

halinag 2009-05-05

pychotne i uwielbiane....pozdrawiam

wiolcia7

wiolcia7 2009-05-05

wczoraj u mnie , dziś u Ciebie - smaczniutkie;-)))

vena7

vena7 2009-05-05

krokiety są pychotka..uwielbiam...

graga35

graga35 2009-05-05

uwielbiam krokiety z miesem....pysznosci....pozdrawiam

lucia

lucia 2009-05-05

jednak do naleśników dajesz proszek.

wiki3

wiki3 2009-05-05

Ale piekne mi to czesto pekaja :(

cudolik2

cudolik2 2009-05-05

Wygladaja smacznie,ale ja nie daje do smazenia nalesnikow,proszku do pieczenia,bo ciasto wtedy robi sie pulchne,i łatwiej sie łamie przy zawijaniu.Miłego dnia.

ijkk1

ijkk1 2009-05-05

ja bardzo lubię jeśc ,ale robic zdecydowanie - nie!!! (*,*)

bunia

bunia 2009-05-05

cudolik2-a to mnie zaskoczyłaś , bo ja właśnie po to daję proszek by były pulchne i nie łamały się .Mnie takie bez proszku pękają bo są za chrupkie .Co znaczy przyzwyczajenie .Od zawsze tak robię i nie wyobrażam sobie robienia inaczej - nie pękają mi .Może to zależy od czasu smażenia ? Aż muszę sprawdzić jakie mi wyjdą bez proszku .

renia739

renia739 2009-05-05

no i mam na drugie danie pomysl...milego dnia

calipsa

calipsa 2009-05-05

a ja nigdy nie dodaje do ciasta nalesnikowego proszku:) Zawijam jak są ciepłe i nigdy mi nie popekały;)
ok pół litra mleka, 2 jajka, szczypta soli, łyżka oleju, mąka i juz

barossa

barossa 2009-05-05

bardzo lubię:)apetycznie wyglądają

gogogo

gogogo 2009-05-05

Pychotka , pozdrawiam serdecznie :))

rzelka

rzelka 2009-05-05

kurcze dawno nie jadłam, zrobiłaś mi smaka;) Pozdrawiam serdecznie;*

iwoski

iwoski 2009-05-05

Mniam :)

dorocik

dorocik 2009-05-05

Pychotliwie wyglądają, bardzo cenię sobie Twoja przepisy :))))

helcia

helcia 2009-05-05

wróciłam z działki taka głodna,więc nie będę smażyć
tylko już zasiadam i z apetytem zajadam

ilonka61

ilonka61 2009-05-05

mniam jak zwykle cudnie podane

anita591

anita591 2009-05-05

zawsze smaczne przepisy ja korzystam z nich dziękuje

luna19

luna19 2009-05-05

ooooo :))) to ja tylko popatrze
jeszcze nie zrobie bo nie bede córci smaka robić
narazie sie dietujemy

reniuska

reniuska 2009-05-05

Grażynko zrobiłam się zaraz głodna takie pychotki serwujesz.
**MILUTKO POZDRAWIAM
KOLOROWYCH SNÓW
ŻYCZĘ**

martynw

martynw 2009-05-05

a moja mama dodaje do naleśników ubitą pianę, bez proszku do pieczenia i łyżkę rozpuszczonej margaryny. Nie smaruje wtedy patelni tłuszczem, a naleśniki są suchutkie i wcale nie pękają:):) Dzięki ubitej pianie są puszyste i ładnie wyrośnięte:):) Pozdrawiam:):)

martynw

martynw 2009-05-05

A do panierki zostawia trochę ciasta naleśnikowego, rozrzedza je i złożone krokiety otacza w cieście i tartej bułce, obsmaża na małej ilości tłuszczu :):)

bunia

bunia 2009-05-05

martnaw- następne naleśniki robię wg Twojej Mamy - podoba mi się ten pomysł.
luna19- już nie długo , sama nie zauważysz jak przeleci i córcia będzie wszystko podjadać

jolanka

jolanka 2009-05-05

ja też nie daje proszku do pieczenia ale ciepłe zawijam i się nie łamią
pozdrawiam::))

massea

massea 2009-05-05

Buniu, właśnie się przechadzam po Twojej galerii, nadrabiam
zaległości..... smakowite. :)))
Pozdrawiam serdecznie :))

alex75

alex75 2009-05-05

Miłego wieczorku i spokojnej nocki Buniu;)

aniakar

aniakar 2009-05-05

Dziękuję za podpowiedż....w przyszłym tygodniu muszę robić na imieniny...ja nigdy nie dawałam proszku do pieczenia i faktycznie niektóre pękały..spróbuję teraz z proszkiem..Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy ....Dobranoc :))

aniakar

aniakar 2009-05-05

Dziękuję.....przeczytałam...spróbuję wg Twojego i Martynw zobaczę które lepiej wychodzą.....ja dodawałam olej do ciasta ale bez piany i bez proszku..:))

stolica

stolica 2009-05-05

Witaj ! ja do ciasta naleśnikowego daję łyżkę oleju prócz i wszystkie do tego potrzebne składniki ( bez proszku do pieczenia) i potem daję troszkę oleju na patelnie ,naleśniki się bardzo dobrze smażą, Pozdrawiamy (((*-*))) {{{*-*}}}.

rudy13

rudy13 2009-05-05

u mnie też były dziś krokieciki, ale z kapustką i grzybami...
pozdróweczka...:))

bunia

bunia 2009-05-05

aniakar, stolica , martynw, calipsa, cudolik2- coś mi się wydaje że musimy pozbierać wszystkie pomysły na naleśniki i krokiety i spróbować ustalić przepis idealny .Przy następnym smażeniu będę łączyć pomysły i zdam relację .Bardzo się cieszę ,że tyle różnych wersji mamy .

ellah

ellah 2009-05-05

osz ten pomidorek mnie kręci :)))))) i języczki paprykowe :)

carmel

carmel 2009-05-06

mniam mniamm :D

kirena

kirena 2009-05-06

Czy mogę też coś podpowiedzieć?
Ja do ciasta naleśnikowego dodaję wodę mineralną gazowaną pół na pół z mlekiem i łyżkę oleju też są bardzo pulchne..Pozdrawiam Buniu.

graziac

graziac 2009-05-06

Witaj,Buniu! Nie było mnie kilka dni,więc nadrabiam zaległości. Wszystko obejrzałam,poczytałam i... Zgłodniałam!.. Jak zwykle wszystko pysznie wygląda,wspaniale podane...Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie.

b0zenka

b0zenka 2009-05-06

WITAM...w deszczowy poranek....i miłego dnia Wam zyczę....moze słoneczko mrugnie do nas promykiem....

przeczytałam wszystkie komentarze....ja dodaje i proszek do pieczenia i olej ...nie narzekam są pulchniutkie mięciutkie mniam mniam już by sie je jadło.

malybok

malybok 2009-05-06

ja tez daję olej i bez proszku,:))

martynw

martynw 2009-05-06

Witaj Buniu:):) mama jeszcze kładzie naleśniki na talerz odwrócony do góry dnem, i przekłada po kilku naleśnikach na drugą stronę, by nie zaparowały.... a swoja droga to dobry pomysł.... stworzyć najlepszy przepis na naleśniki:):)

calipsa

calipsa 2009-05-06

jak coś to ja się moge podzielic też przepisem na omlety (mój prywatny przepis) :) moja rodzinka je uwielbia;)

dodaj komentarz

kolejne >